Inför V75: Maharajah älskar att träna och tävla

247

När hästbussen svänger vänster ut från stallet förvandlas Maharajah.
Då vet han att det är tävling. Att det är allvar.
På lördagen börjar resan mot Gävle och V75 med en vänstersväng.
– Maharajah är oerhört klok och han älskar att träna och tävla. Egenskaper som gör honom till en vinnare, säger Solvallatränaren Stefan Hultman.

 

image-7
Maharajah har varit svenskt travsports största stjärna de senaste åren.
På lördagen gör publikfavoriten comeback på V75.
Vi får tränaren Stefan Hultman på tråden strax efter måndagens sex intervaller på rakbanan.
– Hästen är enastående. Han älskar att träna och jag önskar att folk fått se honom i dag. Han är så motiverad, öronen rakt fram och han visar verkligen att han tycker att det här är kul.
– Jag körde själv Orecchietti och fick se Maharajah från sidan. Lisa, skötaren, körde ”Marre” och han såg smällfin ut, berättar Stefan Hultman.

Utklassade världseliten
Senast Maharajah tävlade på V75 var 20 april på Åby då han utklassade världseliten i Olympiatravet. Han fick sedan en reaktion i ett ben efter Oslo GP och missade Elitloppet. Efter en sommar med avel gjorde han comeback i slutet av oktober och trots att han inte startat på fem månader visade den åttaårige hingsten ingen ringrost när han vann på nytt svenskt rekord över medeldistans.
– Han har tagit det loppet på bästa sätt och ska vara ytterligare förbättrad till den här starten. Men samtidigt är det V75 nu och det innebär att han möter bättre hästar och hästar med bra form, säger Stefan Hultman.

Ett kraftprov
Lördagens uppgift i Gävle Stora Pris är ett kraftprov över dryga tre kilometer.
– Det är klart att det är en uppgift som passar Maharajah. Hittills dags har han väl varit en stayer, även om jag tycker att han vässat tekniken så att han fungerar på korta distanser också, säger Stefan Hultman.
3 140 meter med bilstart är en ovanlig proposition.
– Jag tycker det är bra med lite olika distanser, det är bra för hästarna, sedan hade jag gärna sett att det var voltstart, säger Stefan Hultman.
Maharajah har lottats till bakspår bakom bilen och Stefan Hultman är nöjd med spår nio.
– Det är tre kilometer och det blir ingen hets från början.

Kusknyte
Örjan Kihlström är ryggskadad och det innebär ny kusk bakom Maharajah.
Vad känner du över kuskbytet?
– Det är klart att jag saknar Örjan. Han och Marre har följt varandra. Men Ulf Ohlsson är en väldigt bra kusk, lugn och trygg. Dessutom var Maharajah mer svårkörd som unghäst. Uffe kommer att lösa det på bra sätt, säger Stefan Hultman.
Någon racerbalans blir det inte på Maharajah den här gången.
– Nej, han kommer att gå som han gjorde i comebacken senast. Det innebär skor och öppet huvudlag.
Maharajah har vunnit 28 lopp i karriären och tjänat drygt 18,9 miljoner kronor. I år har det blivit två segrar på åtta starter och nästan 2,4 miljoner kronor.
Hur ser du på framtiden? En ny vinter i Frankrike?
– Vi tar ett lopp i taget. Det är inget bestämt med honom. Men jag ska försöka ha honom i form till Olympiatravet nästa år och försöka försvara den titeln.

En outsider i treåringsloppet
Förutom Maharajah har Stefan Hultman ytterligare en häst till start inom V75-spelet på Gävletravet, Diego M.Boko i treåringsloppet V75-5.
– Det är en fin häst som jag tror kommer att utvecklas bra till nästa år. Han var sämre senast och hade en infektion i kroppen då. Gången innan vann han lätt på 1.13,4 och jag tycker att han ska med på V75-kupongen om man garderar. Han möter några bra, men är stark och rejäl själv. Han kommer att gå barfota om vädret tillåter och det är ett litet plus. Jag tycker han är en outsider.
Lars-Ove Pettersson

Föregående artikelFem tippar V75 Gävle 23 november 2013
Nästa artikelInför V86: Ny explosion efter åkerträning?