Inför V86: Ny explosion efter åkerträning?

237

Senast skrällde Dead Wood som ”chanslös” i V86 och ordnade miljonutdelning.
Kusken Ulf Ohlsson talade om en explosion av åttaringen över upploppet.
Nu tar amatören Kristina Wiik från Umåker nya tag med hästen och avslöjar att hon laddar upp med intervaller på åkrarna hemma i byn inför onsdagsstarten på Solvalla.

image-8
För 14 dagar sedan åkte Kristina Wiik ner till Stockholm med en, som hon trodde, chanslös häst. Åttaårige Dead Wood hade ingen vacker resultatrad och började få svårt att överhuvudtaget komma med i loppen hemmavid.
Poängbrist. Vad göra då? Kristina, som gillar att turnera med sina hästar, åkte helt sonika ner till Solvalla för en start i V86 där det fanns plats i ett lopp.
Dead Wood hade en sjätteplacering som bäst i raden och stod tufft till med klart minst pengar intjänade i loppet.
– Han hade varit bra utan att placera sig i starten innan och kändes allmänt mjuk och fin. Vi trodde väl kanske att det skulle kunna bli en femteplats. Ja, chocken var förstås stor när han gick och vann, säger Kristina Wiik.
Körande Ulf Ohlsson hamnade lite på vingel i inledningen och det blev till att backa ner i kön. Genom sista sväng följde Dead Wood med förvånansvärt bra – och över upploppet bara exploderade hästen.
Inget snack om vem som var bäst. Ändå stod det 62 gånger (!) pengarna på oddstavlan.

Nu hårt betrodd
Inför starten i V86-7 på onsdagen är hästen från byn Brattfors i Nordmaling söder om Umeå betydligt mera påpassad av spelarna. En av loppets favoriter.
Dead Wood har innerspåret bakom bilen och har vunnit från ledningen förr.
– Han är startsnabb och får Ohlsson köra i ledningen är det ju en fördel. Men jag funderar lite på 3 Stein Daylight som jag har för mig är mycket snabb den första biten. Dead Wood går ju jättebra bakifrån också och det är klart att jag känner att han ska ha bra chans att vara där framme, säger Kristina Wiik.
Dead Wood är en dokumenterat bra häst som bland annat tog två V75-segrar i förra regin hos Umåkeramatören Urban Engdelius.
Engdelius valde att sälja Dead Wood till Kristina då frågan ställdes i somras.
– Jag visste att hästen var bra, men inte så här bra. En liten orsak till att han kanske gjorde sitt livs lopp på Solvalla var att han fick prova jänkarvagn för första gången. En häst i form. Och så en sådan vagn, som faktiskt har en effekt. Det blir självklart jänkarvagn igen nu när han fungerade så bra i den senast.

Känd för El Sueco
Kristina Wiik började bli omskriven för ett par år sedan för El Sueco, hästen som tog sig till gulddivisionen efter fem segrar på V75. El Sueco är still going strong och var senast målfotoslagen i gulddivisionen i Eskilstuna i början av november.
El Sueco blev i början omskriven som ”ko-hästen”. Enda kusen bland 150 mjölkkor på gården där Kristinas sambo Jonas är verksam som mjölkbonde.
Dead Wood verkar också trivas med det lantliga livet.
– Tyvärr har det varit stenhårt i markerna på slutet och jag har inte kunnat köra i skogen som jag brukar med hästarna. Så några stenhårda intervaller har det väl inte blivit inför det här men vi har kört fort ändå på några välharvade åkrar som jag lånat av Jonas. Vi har kört i yttervarv längs dikena och Dead Wood känns väldigt alert och laddad! säger Kristina Wiik och skrattar.

Mikael Wikner

Föregående artikelInför V75: Maharajah älskar att träna och tävla
Nästa artikelV86 Solvalla 20 November

Comments are closed.