Inför V75: Maharajah – En travstjärna som berör

241

marre_beror

Uträknad av många.
Älskad av andra.
Maharajah är en travhäst som berör – och hans femstjärniga comeback kryddar finalen av Olympiatravet.
– Han tävlade lika bra som han hade tränat. Det var väldigt skönt att få se att han kunde springa på det där sättet i loppet, säger tränaren Stefan Hultman.
Det var delvis en ny Maharajah som travpubliken fick se när han ”flög lågt” över upploppet och knep ett andrapris och en finalplats i Olympiatravet.
Barfota runt om, urryckare i öronen, helstängt huvudlag och en tävlingssulky, modell jänkarvagn, var några av förklaringarna till den succéfyllda comebacken.
Förstås ett skönt besked för Stefan Hultman och kretsen kring den nästan 17-faldige miljonären som hade en tung vinter i de franska storloppen.
– Det blev fel i Frankrike. Han åkte bland annat på en infektion och hade inte den där rätta formen när det gällde som mest. Sen har han tränat på sedan han kom hem från Frankrike och han har känts jättejättefin i jobben och jag tog bedömningen att vi skulle kunna tävla med honom även om han börjat betäcka nu.
– Han har ganska mycket att göra med betäckningarna och så, men han har varit pigg och glad, fräsch och fin och då tyckte jag att vi skulle prova att starta hästen och han gick ju fantastiskt bra, säger Stefan Hultman.
De här utrustningsändringarna. Hur mycket betyder de?
– Det huvudsakliga var väl i alla fall att han är fräsch och att har han fin form. Han är väldigt pigg och glad, och det tror jag är det viktigaste. Sen vagnen och barfota, det kanske gjorde någonting.
Varför passar Maharajah i jänkarvagn?
– Han springer och bryter, slår ihop lite grann men jänkarvagnen gör att han får lite bättre plats. Jag tror att många hästar passar bra i jänkarvagn och man får dem att gå lite rakare. Nu tror jag inte att Maharajah kunde gå i jänkarvagn för några år sedan, men nu har han förbättrat tekniken och nu fungerar det.
Maharajah gick enormt snabbt till slut och var ytterst när att fånga in ledaren G.H.Nemo i deltävlingen i Olympiatravet senast på Mantorp.
Har du någon aning om hur snabbt han avslutade?
– Det är jättesvårt att få exakt tid, men olika bra klockare har sagt 1.06-1.07 sista 200.
Är du förvånad att han kan leverera en sådan avslutning?
– Nej faktiskt inte. Jag tycker att han visade det i Prix de Belgique och det var då som vi för första gången verkligen fick det beskedet att hästen har blivit lite bättre i travet. Att han blivit lite säkrare och utvecklat den biten. Han har blivit mycket snabbare i benen, hästen.
Han tar inte längre de där hjälpstegen vi har sett ibland?
– Han har blivit äldre och utvecklats. Det är inte ovanligt, tittar man på hästar som till exempel Queen L. och Mustard och de franska hästarna som har det här lilla franska steget, om de får vara fräscha så brukar de utveckla det när de blir äldre. Och det är det som jag gått och hoppats på när det gäller Maharajah. Eftersom han inte gjort så många starter, även om han varit med i väldigt tuff nivå hela tiden, så har vi varit ganska snälla mot honom i alla fall, så jag trodde att det här skulle komma nu när han blev lite äldre och fick mer rutin. Det är helt enkelt en utvecklings-sak som gjort att han blivit bättre i travet.
Vad säger du om spår fyra bakom bilen i finalen?
– Mycket bra.
Blir det några nya ändringar i balansen till den här starten?
– Nej, det blir samma: barfota runt om, helstängt huvudlag, urryckare och jänkarvagn.
Maharajah har runt 6 000 delägare, men även många andra fans. Många var glada efter comebacken. Vad kände du?
– Det var väldigt mycket glädje. Jag tycker att det var kul för att det har varit mycket negativa skriverier och kan vi vända på det nu och få lite positivt så är jag väldigt glad för det. Jag tror att de flesta tycker att det var ett roligt tillskott här i Olympiatravet och i eliten. För han visade verkligen att han tillhör de bättre hästarna i Sverige.
Vad har Maharajah gjort efter senaste loppet?
– Han har betäckt. Och så gick han ett lugnt träningspass i onsdags och intervaller på rakbanan i fredags och nu på måndagen. Sedan drar vi ner lite på betäckningarna nu sista dagarna. Det är lite underhållande träning som gäller för att se till att loppet senast för fram honom lite i formen till på lördag.

Mot årsgångsloppen?
Förutom 4 Maharajah (V75-3) har Stefan Hultman ytterligare en häst till start på Åby och det är 7 Quality Questioned (V75-4) i klass II-finalen.
– Det är en fin häst, en lillebror till Panne de Moteur, som också har utvecklats rejält i vinter och gjort många fina lopp. Han har väl visat att han kanske till och med kan tillhöra de som kan vara med och kvala till årsgångsloppen i år som fyraåring. Han vann senast ett lite enklare lopp, men han behövde det loppet i kroppen i och med att han varit struken för en liten sårskada som han fick i hagen av en kompis. Han tränar bra och han står bra inne i klassen.
Ska han streckas?
– Ja, det tycker jag.

Extramiljoner från Norge
Eftersom Norge inte kör V75 den här lördagen så spelar norrmännen istället på vårt svenska V75 och det innebär runt 20 extra norska miljoner i V75-potten på Åby.

Lars-Ove Pettersson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.