Inför V86: Loppet som ger Elitloppsbiljett

205

elit_biljett

Vill du se en elitloppshäst?
På onsdag finns chansen.
Att vinna The Onions lopp brukar vara en språngbräda till sista söndagen i maj.
– Det är klart att jag drömmer om Elitloppet, säger Åke Lindblom som tränar en av favoriterna i I Saw You.
Elitloppstemperaturen stiger för varje dag.
Med mindre än sex veckor till årets stora travfest har tiden kommit för de hästar som vill vara med på startlinjen att visa sig på styva linan.
Det är nu prestationerna som ska imponera på elitloppsgeneral Tore Fyrand och ge en av de 16 eftertraktade biljetterna måste komma.
Eller 15 eftersom franske Timoko nyligen blev förste häst att boka sin plats.
The Onions lopp är ett av de traditionella uppladdningsloppen på Solvalla och har genom åren visat sig vara en lyckad väg till inbjudan.
Av de tio senaste upplagorna har sju av vinnarna startat i Elitloppet.
Spännande med onsdagens uppgörelse är att den kvartett som nämnts i de tidiga diskussionerna dragit de fyra innersta spåren.
Längst in startar Daniel Redéns Shaq Is Back som blev snabbast i landet i år när han sprang 1.12,0 på Bollnästravet i början av mars och följde upp med att vinna ett annat av ”elittesten”, Kentucky Fibbers lopp för en månad sedan.
Spår två har gått till årsdebuterande Amaru Boko. Timo Nurmos har varit landets dominerande tränare under upptakten av 2013 och klargjort han ser Amaru som stallets elitloppshäst, något man tränat med sikte mot hela vintern.
Från fjärdespår ser vi Stefan Melanders Friction. Hästen som slog igenom med dunder och brak då han rusade runt Romme på 1.11,1 i början av april i fjol och sedan travade rakt in i högsta eliten samtidigt som han putsade V75-rekordet till tio segrar på en säsong.

Under 1.11?
Det är dessa och ytterligare fem konkurrenter som I Saw You måste besegra för att få skriva in sig i den segerlista som lett till Elitloppet sju gånger det senaste decenniet.
Hästen dök upp som en elitloppsjoker när han travade 1.11,2 i mars i fjol och följde upp med raka två segrar, men en förlust mot regerande elitloppsvinnaren Brioni hemma på Örebro i början av maj gjorde att den inbjudan som Åke Lindblom trånat efter uteblev.
– Jag ledsnade på något sätt på elitloppstjatet då. I år får hästen visa om han duger, men ska vi vara med så måste jag få besked i tid. Att göra ett superlopp veckan innan och sedan gå ut i Elitloppet tror jag inte på, man måste få tid att förbereda hästen ordentligt.
Då låter väl sex veckor innan som en lämplig tid att göra det där superloppet då…?
– Ja, det vore ju perfekt, säger Lindblom med ett skratt och låter i nästa andetag inte främmande för att I Saw You kan ta det där sista steget till en fullfjädrad elithäst som åttaåring.
Årsdebuten för drygt två veckor sedan lämnade i alla fall inget i övrigt att önska då han utklassade nämnde Friction.
– Han var fantastiskt fin och närmast joggade ifrån på en dålig bana. Även om tiden inte blev märklig så var det ett grymt besked. Hästen har utvecklats för varje säsong hittills och jag tror att han har blivit ytterligare en aning bättre i vinter. Det känns så.
Hur ser du på onsdagens lopp?
– Det ser spännande ut. Jag måste ladda från start, men han kan vara lite ojämn bakom bilen och det är bara vissa dagar han är så där enormt snabb. Jag vet inte om jag vågar slänga på helstängt huvudlag, i sådana fall drar han bara iväg och det finns ingen återvändo, han är absolut inte beroende av att gå i ledningen. Annars blir det norskt som oftast. Däremot har vi en annan utrustningväxel i jänkarvagnen som han fick prova i sista starten i fjol och är obesegrad med.
Hur fort tror du att han springer?
– Blir det bara lite värme och loppet körs på rätt sätt så tycker jag inte att det är orealistiskt att han går under 1.11.
Ja, lägg till en smula vår i luften så ser bordet ut att vara dukat för en riktig fartfest i V86-7 – och kanske en prestation som för hela vägen till Elitloppet.

Vinnare av The Onions lopp – resultat Elitloppet samma år
2012 Orecchietti – utslagen i försöket
2011 Brioni – vinnare
2010 Nu Pagadi – fyra i finalen
2009 Beanie M.M. – deltog ej
2008 Going Kronos – femma i finalen
2007 Going Kronos – oplacerad i finalen
2006 Digger Crown – deltog ej
2005 Eli Sea – deltog ej
2004 Scarlet Knight – oplacerad i finalen
2003 Scarlet Knight – trea i finalen

Robin Johansson

Föregående artikelInför V75: Maharajah – En travstjärna som berör
Nästa artikel"En ny stjärna"

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.