Inför V75 (måndag): Claes segerstaplare jagar fjärde raka

153

Inför V75 (måndag): Claes segerstaplare jagar fjärde raka

Han har att brås på med syskon som har tjänat mångmiljonbelopp.
Men Eye In The Sky har varit svårt skadad och är dessutom blind på ett öga.
Nu har hästen hittat stilen och jagar tredje raka segern när han går ut i V75 på Mantorp.
– Han har fått ett önskeläge och det ser väldigt spännande ut. Jag tror på bra chans, säger tränaren Claes Svensson.

Winter Burst sprakar igång på måndag med V75 under uppesittarkvällen. Sedan rullar kavalkaden vidare med åtta V75-omgångar på nio dagar. Den avslutas med en Multijackpot på nyårsafton.
Men först ut är alltså Mantorp som är värd för måndagskvällens tävlingar. Där finns det en intressant story om en för många relativt okänd häst. Det är femårige valacken Eye In The Sky som i år har kommit tillbaka med besked efter en svår skada. Hästen gjorde comeback efter ett uppehåll på 18 månader och det blev seger direkt i augusti. Sedan har framgångarna avlöst varandra och han har vunnit fem lopp på åtta starter och ståtar med tre raka segrar. Tränaren Claes Svensson berättar historien om Eye In The Sky som har framgångsrika syskon som Moving On (7,1 miljoner kronor intjänat) och King Sir Kir (2,9 miljoner kronor).
– Eye In The Sky (V75-4) började starta som treåring och gjorde även några starter som fyraåring men fick sedan en allvarlig gaffelbandsskada. Det var av den värre sorten och han fick vila helt i ett år och bara gå i hagen. Sedan behövde han ändå inte så himla mycket träning innan han kunde kvala i somras. Därefter har det gått som på räls. Även om det har blivit några plumpar så har han tre raka segrar nu, säger Claes Svensson.
– Han har ju väldigt fina syskon i Moving On (helbror) och King Sir Kir. Han var en vanlig häst som treåring och visade inte den kapaciteten då men i år har han släppt till och mognat. Hästen har bara ett öga efter att ha varit med om en olyckshändelse som tvååring. Han döptes om till Eye In The Sky då och är blind på höger öga. Trots det så fungerar han väldigt bra och det märks inget när man kör honom. Men jag har medvetet dragit undan när han har gått i ledningen för kommer det någon snabbt då kanske han inte kan svara när han inte ser den hästen.
– Han har börja visa fina kvaliteter och överraskat positivt i varje start. De tre senaste segrarna har han tagit från ledningen och innan dess har han vunnit med rygglopp. Han har vunnit enkelt med krafter kvar i de senaste loppen och bara gått undan.

”Mycket som talar för att jag kör i spets”
På måndag är det dags för V75-debut för Eye In The Sky som startar i den fjärde avdelningen på Mantorp. Han har innerspår i starten vilket är något som körande Claes Svensson är mycket nöjd med.
– Jag hade inte kunnat önska mig ett bättre läge. Vill jag försvara ledningen kan jag göra det för hästen är snabb ut. Med tanke på att han har vunnit i de tre senaste starterna är det mycket som talar för att jag kör i spets. Vi har matchat honom för det här loppet och det ser väldigt spännande ut.
– Han har varit ute i enklare gäng och möter lite jämnare hästar den här gången. Men hans tider matchar det andra och jag tycker att han ska ha bra chans. Vi provade barfota runt om senast och han har gått barfota fram i de andra starterna. Men han fungerar bra även med skor vilket han har visat i starterna innan. Så för hans del är det positivt med skotvånget. I övrigt ändrar vi ingenting, säger Claes Svensson.

”Shutter Island ska räknas tidigt”
Vaggerydstränaren är även ordinarie kusk på amatörtränade Shutter Island i den sjätte avdelningen. Stoet blir hårt betrodd och var senast trea efter att dessförinnan tagit två raka segrar.
– Shutter Island (V75-6) har visat fin form och vann ett rikstotolopp på Jägersro som gick utanför V75-kupongen. Hon mötte lite bättre hästar då än tidigare och följde upp den fina insatsen med att va trea på Åby. Hon är van vid tuffa gäng och jag vet att tränaren Stefan har siktat på det här loppet länge. Hästen är kvick iväg och spurtstark och det är mycket som talar för en bra insats igen. Hon har visat att hon duger i sådana här lopp och ska räknas tidigt igen. Det ser spännande ut även med henne men jag tycker att Eye In The Sky har en bättre chans. Hon brukar gå barfota bak varje gång så det är klart att skor runt om är ett litet minus, även om hon har gått bra med skor tidigare också.

Föregående artikelPropulsion med på V75 igen
Nästa artikelInför V75 (måndag): Julklapp från Nederländerna

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.