Inför V75: Maxar utrustningen för första gången

53

inför v75@ maxar utrustningen för första gången

En gäst med ambitioner.
Norske topptränaren Geir Vegard Gundersen rycker skorna och sätter jänkarvagn på Cicero T.G. redan i årsdebuten.
– Vi gör det vi kan. Hästen har tränat väldigt fint i vinter.

En biljett till årets första miljonlopp står på spel.
Vinnaren av första deltävlingen av Paralympiatravet (V75-3) får en plats i finalen på Åby 6 maj.
En som gärna vill dit är Norges ledande unghästtränare Geir Vegard Gundersen.
Cicero T.G. presenterade sig på allvar för den svenska travpubliken under påsken i fjol då han gav självaste San Moteur en match efter att ha dragit stenhårt i ledningen och landat på 1.12,0/2 640 meter autostart.
Totalt blev det bara nio starter under säsongen som avslutades på Jägersro i oktober då Cicero T.G. satt fastlåst i C.L.Mullers Memorial.
Ett halvår senare är det alltså dags för årsdebut.
– Han har tränat på så som vi önskat. Vi har haft en väldigt bra vinter, en ”gammaldags” vinter som jag brukar säga. Vi måste börja någonstans, det finns inga lätta lopp i dag, vi gillar Åby så vi tänkte att det var en okej uppgift, säger Geir Vegard Gundersen som ståtar med 22 i segerprocent på svensk mark genom karriären.
Har ni haft det här loppet i åtanke en längre tid?
Ja, jag har tänkt på det en god stund. I april börjar det bli fina banor och det är dags att komma igång.
Kan du jämföra formen med nu med då han mötte San Moteur i fjol?
– Då hade han ett lopp i kroppen, det har han inte i år. Men han har tränat på bra så jag tror absolut att han ska göra ett väldigt bra lopp.
Vad säger om uppgiften?
– Spåret var dåligt, men det är bara åtta hästar så det kan lösa sig. Det blir spännande att se. Jag tror att hästen behöver två-tre lopp innan han är i extrem form, men han har tränat så pass bra att jag tror att han gör ett bra lopp direkt, säger Gundersen som den här gången maxar utrustningen med barfota runt om och amerikansk vagn.
– Vi gör det vi kan. Vi har varit försiktiga med hästen, han gick få lopp som treåring och vi i har sparat lite hela vägen. Nu är han sex år, så nu känner jag att han är klar för att konkurrera med maxmöjligheter.
Är det första gången han tävlar med den kombinationen?
– Ja. Han har nästan alltid bara gått utan skor fram, nu blir det på alla fyra. Med amerikansk vagn har han bara gått en gång, i Jarlsberg Grand Prix som fyraåring när han vann.
– Skolöst på alla fyra var första gången i sista starten på Jägersro i fjol. Då var han väldigt, väldigt fin och satt fast mycket krafter kvar.
Hur offensiva vill ni vara?
– Det är en bra fråga. VI har ett dåligt spår, men det är ett litet fält. Vi har lite tankar, men Magnus får känna när bilen släpper hur hästen är för dagen.
Vad har du för mål för säsongen?
– Jag hoppas att han ska få en bra säsong, det är svårt att peka på några specifika lopp. Men han blev ju trea i Oslo Grand Prix i fjol, det är vår hemmabana och ett lopp vi absolut vill vara i toppform till. Men jag vill inte ta ut något på förhand, jag vill se att hästen presterar först. Om hästen presterar som vi hoppas så kan han gå alla möjliga lopp, säger Geir Vegard Gundersen.

Föregående artikelInför V75: Tre chanser på hemmaplan
Nästa artikelInför V75: Per K rundar av med bröllopspresenten

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.