Inför V75: Mer harmoni med färre hästar

207

niklas_robertsson

Två dagar före jul fick han sitt livs lyckligaste chock på travbanan.
Nu hoppas Niklas Robertsson få fira en ny V75-seger på hemmaplan.
– Jag är tillbaka i samma form som för tre år sedan, säger den obrutet positive Kalmartränaren inför lördagens jackpotomgång med 81 miljoner kronor att spela om.
2009 hade Niklas Robertsson sitt bästa år hittills som tränare.
Tre V75-segrar var ett imponerande facit för den lilla rörelsen och framgångarna gav uppmärksamhet.
Uppmärksamhet som ledde till nya hästar och hästägare, en chans att expandera som många nybakade, hungriga tränare drömmer om.
Men att bli växa snabbt kan vara vanskligt, något som Robertsson som många andra före honom snart blev varse.
Trots det större stallet försämrades resultaten och försöken att visa upp sig på V75-scenen misslyckades kapitalt.
– Det blev en djupdykning. Det låter alltid som klyschor när tränare skyller på sjukdom, men det var vad som hände. I samband med att det kom in många nya hästar så följde det med infektioner som gick runt i ett helt år. Med facit i hand så blev det lite för mycket.

Hade gett upp

När Blanka Vlasic anmäldes till lärlingsloppet för ston på Axevalla 22 december hade stall Robertsson på sina sju V75-starter sedan 2010 inte tjänat en enda krona.
Och att den tråkiga trenden skulle hålla sig verkade stå klart när stoet galopperade hejdlöst och fick inleda långt bakom fältet.
– Då hade jag verkligen gett upp. Hon såg ut att stå still i första sväng och jag hade redan börjat förbereda mig för 40 mil hem i snömodd utan prispengar. Så plötsligt står man och blir intervjuad i tv. Jag har aldrig blivit så glatt överraskad i ett travlopp förut.
För Blanka Vlasic reparerade sin galopp storstilat, samtidigt som körande Peter Ingves hittade en smått osannolik väg till fritt spår på upploppet.
Men även om segern togs på oväntat sätt så kom den inte som någon blixt från klar himmel. Stall Robertsson hade visat gryende storform veckorna innan och räknat från december är resultatet för dagen fem segrar på de 15 senaste starterna.
– Det var fantastiskt roligt och samtidigt ett kvitto på att man är på rätt spår igen. Det har känts väldigt uppåt de senaste månaderna och nu är jag tillbaka i samma form som för tre år sedan, säger Robertsson som numera bestämt sig för att inte träna mer än 14 hästar.
– Det blir lugnare miljö, mer harmoni och tid för varje individ. Sedan får man sträva efter att få in så bra hästar som möjligt istället.

”Bättre än någonsin”
Lördagens jackpotförstärkta V75-omgång där 47 miljoner kronor väntar en ensam vinnare med sju rätt avgörs på Kalmartravet, en oval som Robertsson kör på nästan dagligen.
– Under vintern flyttar jag flera av mina hästar till stallet på banan och det är nog en av anledningarna till att formen är så bra just nu. Det går att träna där i princip vilken dag som helst, oavsett väder och det ger nog en fördel gentemot många andra tränare den här årstiden.
Det var även här som Blanka Vlasic vässade formen i ett provlopp förra veckan. Något som lär ha behövts eftersom stoet varit struken två gånger och inte startat sedan sin spektakulära V75-seger.
– Först fick hon en sårskada och sedan blev hon förkyld, det var två smällar som gjorde att man kom ner på jorden igen… Men hon missade inte så mycket träning och kändes så fin i provloppet att jag är övertygad om att formen är intakt. Hon har gjort sina bästa lopp då hon fått trava på innerspår och det gör det ju alltid lite chansartat, men skulle Ingves lyckas trolla i sulkyn igen så blir jag inte alls lika överraskad om hon sitter där den här gången, säger Niklas Robertsson och avrundar med att höja ett litet varningens finger för stallkamraten 7 Quick de Luxe i samma lopp (V75-5).
– Hon känns faktiskt bättre än någonsin i träningen och hade det varit sprinterdistans så hade jag hållit henne som en bättre vinstchans än Blanka. Men hon är lite vek över full väg så det vill till att det klaffar, gärna rygg ledaren i lågt tempo. Jag har sparat hovarna för att köra henne barfota vilket är ett jätteplus och dessutom ska hon gå i ”jänkarvagn” för andra gången i karriären.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelLunchvinst på ICA
Nästa artikelInför V86: Johan får chansen när Örjan är avstängd

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.