Inför V75: Midnattssol på Elitloppsvinnaren – V75-tips

263

v75-tips

Landets tre hetaste travare i kamp under midnattssolen.
Elitloppsvinnnaren Nahar återvänder till tävlingsbanan.
Utmanad av Sebastian K. och Scouby Djob finns förutsättningarna att Norrbottens Stora Pris 2013 ska bli ett lopp att minnas under lång tid framöver.
I helgen är det tre veckor sedan Nahar skar mållinjen som vinnare av Elitloppet.
Ett sällsynt genombrott som plötsligt placerade den högkapable, men tidigare ack så galopplystne och aningen ojämne åttaåringen på travtronen i Sverige.
Samtidigt karriärens absoluta höjdpunkt för tränaren och kusken Robert Bergh och på sikt kanske en vitamininjektion för travsporten i hela norra Sverige.
– Jag hoppas det. För travet i Norrland tror jag att det var viktigt att visa att man kan träna och äga häst på högsta nivå här. Det kanske kan ta ner alla som varit snabba med att säga att man ska strypa pengarna för norrlandstävlandet. Jag tycker att det visar att om bredden finns så finns även toppen, säger Robert Bergh som givetvis passat på att njuta segerns sötma under de här dagarna.
På nationaldagen fick han och Nahar leda paraden genom Sundsvalls gator, dessutom bjöd Bergsåker in samtliga sina proffstränare till hyllningsbankett för vinnarna.
– Vi åkte båt runt Alnön och det var en väldigt trevlig tillställning där nästan alla kom. Förutom det har jag haft festligheter med först personalen och sedan släkten.
Ett firande återstår däremot. Det med ägarna, ishockeytvillingarna Daniel och Henrik Sedin, som vände hem till Vancouver efter VM-guldet veckan innan Elitloppet.
– De kommer till midsommar, då ska vi ha ett eget kalas. Kanske hyr vi båten och tar en sväng. Men vi har redan festat, de fixade hotell och biljetter till VM-finalen till mig när Nahar vunnit i Gävle och fått sin inbjudan till Elitloppet. Sedan satt vi hela natten och firade VM-guld och planerade för nästa helg, det är något man bara får uppleva en gång i livet.

”Det som gör Nahar unik”

Även om Robert Bergh under snart 20 år tillhört landets mest framgångsrika tränare med bland annat tre derbysegrar på meritlistan är det ingen tvekan om att triumfen i Elitloppet sticker ut.
– Ja, det är på en helt annan nivå. Både upplevelsen att vara på plats och vinna, men också rent privat. Det märker man på vilka som känner till att man vunnit. Plötsligt är det grannar som aldrig vill sluta prata trav och när jag åker och tankar är det alltid någon som kommer fram och gratulerar. Det är det högsta man kan nå, alla som vunnit Elitloppet vet att de gjort något extremt just den dagen.
Vad är ditt starkaste minne från elitloppsdagen?
– Ja… (lång paus). Det är nog provstarterna, både inför försöket och finalen. När jag gör andra provstarten med honom, det är en så mäktig känsla. Jag känner att det stämmer perfekt, vi kör i 1.06-1.08-tempo och han känns inte annorlunda än när han springer i 1.17-fart.
– Det är just det som gör Nahar unik. Han har så lugn gång, men hans aktion tar otroligt med metrar för varje steg. Det enda sätt man märker att det går fort är att konkurrenterna inte hänger med. Egentligen borde man sladda banan och körde en repa i 1.08-fart någon gång bara för att se var han sätter ner hovarna och mäta steglängden.

Bryr sig mindre om konkurrenterna
De konkurrenter som ändå kan tänkas hänga med Nahar för dagen finns på startlinjen när Sveriges nordligaste bana, Bodentravet, kör sin största tävlingsdag för året med traditionellt ”midnattstrav” – en V75-omgång där sista avdelningen startar 22.45.
För vad gäller travsport i norr är det svårt att finna bättre reklam än årets upplaga av Norrbottens Stora Pris med en miljon kronor till vinnaren.
Med elitloppsfavoriten Sebastian K. och färske världsrekordhållaren över lång distans Scouby Djob bland motståndarna är det inte ens självklart att Nahar blir mest spelad i vad som torde vara det bästa travlopp som körts i Nordkalotten.
– Det är kul för Boden att loppet blev så bra. För mig känns det inte jobbigare för att motståndet blev hårt. Det är alltid samma sak med Nahar, man koncentrerar sig på hästen och bryr sig mindre om konkurrenterna. Helst kör jag på samma sätt som i de tre senaste starterna, men skulle det mot förmodan gå långsamt i täten så kan jag avancera tidigt. Det var egentligen min plan i elitloppsfinalen, men då gick Lutfi Kolgjini och Raja Mirchi före oss, berättar Robert Bergh som laddar hästbussen med ytterligare åtta V75-hästar och onekligen verkar se fram emot lördagen under midnattssolen.
– Boden var först att nischa sig med det här, och just där passar det extra bra med midnattstrav. Publiken njuter verkligen av sporten och det blir en väldigt skön stämning längs hela banan, säger Bergh och rundar av med att bjuda på sina tre hetaste V75-tips:
– Le Mat, Uranus de Tyrole och givetvis Nahar.
V75-tips – Det här berättar Robert Bergh om sina övriga V75-hästar:
1 Uranus de Tyrole (V75-1) känns otroligt bra och har blivit riktigt fastlåst tre gånger i rad. Han må vara fransk, men det är en riktig jänkare i typen, förutom att han har lite franskt temperament möjligen. Att det bara blivit sprinterlopp på slutet beror på att sportcheferna älskar att skriva ut sådana i hans klass, men det är inget minus. Han är startsnabb och jag försöker försvara ledningen. Hästen är riktigt i ordning för dagen och jag är förhoppningsfull.
7 Twin’s Ducati (V75-2) tog jag av checkremmen, skorna och satte på jänkarvagn senast vilket inte alls blev bra. Nu byter vi tillbaka till vanlig vagn, sätter på check igen och provar bara utan skor. Fungerar hästen är han rätt så bra och borde kunna hävda sig lite även på V75.
4 You Bet Hornline (V75-3) har verkligen riktig tokform och var bra i lördags. Jag provade rejält för ledningen, men vi blev kvar i andra utvändigt. Trots den tuffa öppningen blev han fast med gott om krafter kvar och i efterhand tror jag att vi varit med i tätstriden om jag valt att vrida på i tredjespår. Han borde vara ytterligare några procent bättre på lördag och har fått ett dunderspår så jag tror att han gör ett riktigt bra lopp även om det givetvis är väldigt tufft emot.
8 Ulvsås Brasse (V75-5) har gjort det bra hela tiden och utvecklats på ett väldigt fin sätt. Senast var han kanske lite småseg, men vi hade hoppats komma med i det här loppet eftersom hästen tycker om att tävla tätt och borde vara vassare på lördag. Läget är ganska vettigt för hans del, vi kan köra lite invändigt och hoppas att det löser sig.
2 Amiral d’Inverne (V75-6) var kanske lite blek om nosen i långloppet senast. Annars har han sett väldigt formstark ut i träningen både före och efteråt så det är möjligt att han bara behövde loppet efter att ha varit ifrån en tid. Han kanske inte håller riktig V75-klass, men jag drog upp armarna när jag såg uppgiften. Distansen är hans bästa, läget perfekt och motståndet ser inte så skrämmande ut. Han har varit bra bakom bilen så jag kommer att köra rejält från start och försöka nå ledningen.
3 Le Mat (V75-7) har varit toppbra i sina tre starter efter vila och vann enkelt på Solvalla senast. Han trivs med voltstart, gillar distansen och fick ett perfekt spår så jag tycker att det ser bra ut på förhand.
4 B.B.S.Mandarino (V75-7) imponerade inte även om han vann senast. Han ser fin ut i träningen efteråt och förhoppningen är att han ska vara lite vassare nu, men han har inte lika bra chans som Le Mat.
10 Rite Key (V75-7) är inte sämre än Le Mat kapacitetsmässigt, framförallt är han mer komplett och kan lika gärna vinna från spets över 1 600 meter och som ett långlopp. Formen är fin, men från det här spåret behöver han tur på vägen för att vara i tätstriden.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86: Hästkrafter tillbaka på Solvalla
Nästa artikelPositivt A-prov av Panne de Moteur

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.