Inför V75: Mina hästar är streckvärda, säger Daniel Wäjersten

168

Inför V75: Mina hästar är streckvärda, säger Daniel Wäjersten

Senast föll båda med flaggan i topp efter blytunga lopp.
På lördag jagar de revansch i V75.
– Garderar man loppen tycker jag att båda mina hästar är streckvärda, säger Daniel Wäjersten.

Daniel Wäjersten, 30, är inne på sitt tredje år som proffstränare. De två första landade hans segerprocent på mycket höga 26. I år är den ännu högre. Sedan årsskiftet har hans hästar vunnit 11 av 30 lopp.
– Vi har haft fina träningsmöjligheter och anledningen till att hästarna levererat så bra i början av året är också att många gick till vintervila, kollades upp och vaccinerades redan i november. Det vanliga är att man väntar till mitten av december men nu kunde vi istället träna för fullt över jul och nyår och alla röda dagar. Det upplägget blev bra, konstaterar Bergsåkertränaren.
Han har redan hunnit räkna in en större seger också. I februari inkasserade hans fyraåriga jättetalang Musett af Djupmyra 300 000 kronor på ett bräde när hon slog till i Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla.
– Ja. Vi har redan fått sätta pricken över i. Det är verkligen kul att det blev så bra när vi spände bågen.

Högt tempo ett måste
På lördag körs V75 på Daniel Wäjerstens hemmabana. Det är jackpot och sjurättspotten beräknas uppgå till 46 miljoner kronor. Wäjersten har två formstarka hästar till start som mycket väl kan vara med på raden som fördelar miljonerna. Först ut är Angel Ovea (V75-1), ett femårigt sto med styrkan som främsta vapen. Senast höll hon strakt efter en tung resa med en vid inledningskurva, tuff körning och större delen av loppet utvändigt om ledaren.
– Hon gjorde en bra prestation och verkar ha tagit loppet på bra sätt. Jag körde henne i lördags och hon kändes fin.
Angel Ovea startar med spår fem från 20 meters tillägg och tillhör de hästar som många tipsexperter kommer ranka högt.
– Hon är beroende av att det blir tempo på loppet. Hon är entaktat och kan ha lite aktionsproblem i svängarna. Stryper de tempot där framme är hon borta men blir det högt tempo på loppet kommer hon till slut. Hon är en typisk outsider.
Det starka stoet kommer troligen tävla utan skor på hovarna. Det har hon gjort en gång tidigare och då blev hon fyra i ett V86-lopp.
– Jag har anmält barfota runt om och planen är någon form av barfotabalans. Men för hennes del är det inget ”halleluja moment” när skorna åker av. Hästar som kan springa utan skor är bättre barfota men det är inte som natt och dag på henne.

Formen fortsatt på topp
Merrit 
(V75-5) är den andra hästen från stall Wäjersten som startar inom ramen för V75. Han har vunnit fyra av sina sju senaste lopp och dessutom blivit diskvalificerad måletta en gång. Men senast galopperade han som slagen 100 meter från mål efter ett kraftkrävande slutvarv i tredjespår.
– Det blev lite för tufft helt enkelt men han höll bra. Efter det verkar allt normalt och formen tror jag är lika bra som tidigare i år.
– Han har varit väldigt duktig. Särskilt i Solvallastarten näst senast. Där imponerade han på mig.
Merrit anmäldes barfota runt om och med amerikansk sulky. Men de planerna skrinläggs troligen på grund av att han drog spår nio i andra ledet bakom startbilen.
– Tanken var att få honom lite startsnabbare men från det utgångsläget kommer han troligen gå som tidigare. Jag har inte hunnit kolla så mycket på motståndet men han känns också som en typisk outsider.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.