Inför V75: Minnestads El Paso har klättrat genom klasserna

128

Minnestads El Paso har klättrat genom klasserna

Det är snart ett år sedan Rebecca Dahlén och Minnestads El Paso slog igenom och tog sin första V75-seger.
Hästen vann på nytt svenskt rekord och sedan dess har duon gjort en fantastisk resa tillsammans.
På lördag är Minnestads El Paso, eller ”Skalman” som han kallas, tillbaka i V75 när han gör debut i Silverdivisionen.
– Jag har lite svårt att ta in hur bra häst vi har, säger Rebecca Dahlén.

Det var i V75 den 9 juni förra året som genombrottet kom. Minnestads El Paso presenterade sig med besked i travets elitserie när han slog igenom och vann överlägset i imponerande stil. Segertiden blev 1.11,9 över distansen 2140 meter med voltstart, vilket var nytt svenskt rekord för femåriga valacker. Det var hästens första seger i V75 och det var även första V75-segern för Rebecca Dahlén i karriären.
– Det har varit en fantastisk resa men höjdpunkten är helt klart när han vann i Östersund. Det var så himla oväntat och han var så overkligt bra. Man lämnar ju normalt inte konkurrenterna i V75 med 50 meter, det gör man inte. Att det dessutom var min första V75-seger var svårtoppat, säger Rebecca Dahleén så här snart ett år senare.

”Det finns ingen bättre”
Minnestads El Paso har klättrat genom klasserna och tagit ytterligare två V75-segrar och en rad andra fina placeringar. Hästen har vunnit 13 lopp och varit bland de tre främsta i 24 av 34 starter. Han har passerat miljonen kronor i insprungna pengar och har nu tagit steget in i Silverdivisionen .
– Jag har sagt samma till alla att det är lite svårt att ta in det här. Jag har nog inte fattat hur bra häst vi har, säger Rebecca.
Hon tränar hästen tillsammans med sambon och proffstränaren Dennis Palmqvist på gården i Fjärdhundra. Rebecca har i tidigare intervjuer berättat hur mycket Minnestads El Paso betyder för henne och att han alltid har legat henne varmt om hjärtat.
– Jag har sagt sedan han var två år att han är världens bästa häst, även om han var världens sämsta, säger hon och skrattar.
– Det finns ingen bättre. Jag bara fastnade för honom direkt och det har varit en helt fantastisk resa. Han var till salu men var så trög och dålig att ingen ville köpa honom. Då leasade jag hästen istället. Jag tyckte mycket om honom och att det var en fin häst. Men från början var jag bara glad om vi skulle kunna få honom till start.
– Jag har mest varit glad för varje lopp han har hävdat sig i och jag har tvekat inför varje klass han har gått in i. Nu har han fått på sig en del pengar och behöver tid på sig att växa in i det men så har jag sagt varje gång, haha, och hittills har han bara dundrat runt de andra. Fast någon gång borde det väl ta stopp.

”Senast är det bästa lopp han har gjort”
Minnestads El Paso har inte startat sedan han vann V75 senast i Gävle den 18 april. Segertiden blev då 1.12,5 över 1660 meter och gången innan var han tvåa i V75 på Jägersro.
– Senaste loppet är nog det bästa lopp han har gjort. Det var tredjespår nästan hela vägen och man ska inte kunna vinna V75 på det sättet. Och näst senast fungerade inte det norska huvudlaget när han var tvåa bakom Harran Boko. Tanken var att han skulle ha startat i Bronsfinalen under elitloppshelgen och få något enklare lopp innan dess. Men hästen har lite allergiproblem och fick en halsinfektion så vi hittade inte något enklare lopp att gå ut i. Sedan kom han inte med i finalen helt enkelt, säger Rebecca.

”Är en märklig häst – trög och tråkig hemma”
– Han gick ett banjobb i torsdags efter 1.17,5 i 1600 meter och det var inte på något övertygande sätt. Men han går inte framåt i träningen, det har han aldrig gjort. Det här var faktiskt det snabbaste jobbet vi har kört i träning med honom så på det viset var det bra, men han vägrade att springa förbi sparringpartnerna, trots att den bara tjänat 100 000 kronor. Precis efter mål så tvärstannade han.
– Men han är en märklig häst som aldrig känns fin hemma utan alltid är trög, tråkig och spänstlös. Han kallas ju för Skalman av den anledningen. Men när det väl blir tävling så har han varit väldigt laddad i loppen och han är en riktig löphäst som tar sig samman då.

”Har alltid vinstchans när han startar”
På lördag startar Minnestads El Paso från spår två bakom startbilen i V75-5. Han körs som vanligt av Rebecca Dahlén och möter nu sitt tuffaste motstånd hittills.
– Äntligen fick han ett bra spår, det är han inte bortskämd med. Han sitter i andraspår direkt så det är ingen vingelrisk och jag är inte jättesugen att gå ut i spåren med honom nu när det är debut i Silverdivisionen. Jag hoppas att han inte ska behöva gå först i tredjespår den här gången utan att han kan få en bra rygg att gå i när vi ska attackera. Det går inte att elda på varje gång utan han måste få lite hjälp nu när han har kommit upp i klasserna.
– Jag vill ju ligga lågt varje gång när han i ny i klassen och det gör jag nu med. Sedan är jag inte dummare än att jag vet att han alltid har vinstchans när han startar. Men jag är nöjd om hästen gör ett bra lopp och går bra till slut. Jag har svårt att sätta in honom mot silverhästar han aldrig har mött tidigare.
– Han är otroligt tacksam på det sättet att han aldrig gör ett dåligt lopp när han är vid sunda vätskor. Det blir optimal balans och utrustning som vanligt. Barfota runt om, jänkarvagn, rycktussar och norskt huvudlag, säger Rebecca Dahlén.

Föregående artikelNästa start för elitloppstrean
Nästa artikelNy ledare i Kusk-VM

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.