Nästa start för elitloppstrean

120

Nästa start för elitloppstrean

Elitloppet blev en jätteframgång för tränaren Petri Salmela och hästen Makethemark.
Nästa start för elitloppstrean är planerad till Norrbottens Stora Pris i mitten av juni.
Bodentravet hoppas även på Propulsion som kan vinna miljonloppet för fjärde gången.
– Tänk en riktig holmgång och ett mästarmöte mellan den regerande mästaren och the hometown guy som utmanare, säger sportchefen.

Bodentravets sportchef David Zimmer var på plats på Solvalla i helgen och såg Elitloppet från sin vanliga plats på E-läktaren i mitten av upploppsrakan.
Det blev en tredjeplats i en av världens största uppgörelser i travsporten för norrbottensägde Makethemark. Med snudd på något ännu större.
Makethemark gick i mål bakom franske vinnaren Dijon utan att få fritt den sista biten.
– Bara det att hästen gick i mål med krafter kvar i ett elitloppsförsök som tvåa var ju överraskande och lite surrealistiskt. I finalen…med lucka har ju Salmela och Ohlsson faktiskt chans att vinna Elitloppet, säger David Zimmer.
Tredjeplatsen rankar han som den största framgången genom tiderna för Bodentravet. Zimmer vill dock understryka att det är hans personliga tankar.
Scandal Play vann dubbla upplagor av Olympiatravet och den norrbottensägde valacken tävlade länge med framgång i eliten.
– Det där är väldigt subjektivt. För mig är en tredjeplats i Elitloppet det överlägset största som hänt banan – men jag vill ju inte sätta ord i munnen på andra norrbottningar. För exempelvis Lasse Marklund och Per Lundqvist som hade Scandal Play är det självklart inte det största, säger Bodentravets sportchef David Zimmer.
Makethemark har svarat för flera toppinsatser i eliten men söndagens insatser innebar ändå genombrottet för hästen som tränas av Bodentravets Petri Samela.
En travtränare med gård i Boden men som på senare år haft sin bas förlagd till Stockholm.
Äger hästen gör Ingemar Nilsson med söner (AB Nian) från Älvsbyn, fyra mil från travbanan.
– Kramade ägarna i det allmänna lyckoruset efter loppet. En dubbel känsla faktiskt med tredjeplatsen. Lika mycket otur att hästen inte fick luckan där och Ohlsson kunde köra sista 150 meterna i andraspår med honom. Och när man ser reprisbilderna på att det är misstänkt passgång och en hockeytackling mitt i loppet som kunde få konsekvenser – ja, då började det snurra på allvar. Det var oerhört mycket att ta in på läktaren efter målgången, säger Zimmer.

Propulsion kollas upp
Efter Makethemarks kliv in i världseliten blir det ännu mera norrbottniskt fokus på miljonloppet om tre veckor som ett revanschmöte.
Daniel Redéns Propulsion har vunnit Norrbottens Stora pris tre år i rad och i mitten av juni kan det alltså bli fjärde raka i loppet.
Efter två andraplatser i Elitloppet fick Propulsion nu nöja sig med ett fjärdepris. Örjan Kihlström sa efter loppet att hästen hade en sämre dag och att något var fel.
– Hoppas att det inte var något allvarligt fel på Propulsion och att vi får det här revanschmötet – med en ny afflande upploppsduell. Makethemark gick ju faktiskt i rejäl närkamp med Propulsion förra året. Salmela har lyckats hundraprocentigt i uppladdningen. Jag har aldrig sett hästen finare än vad han gjorde i försöket och finalen på Solvalla faktiskt. Det är hatten av för en tränare som kan presentera en häst i det skicket, säger sportchef David Zimmer.
Lördagen 15 juni körs midnattstravet med V75 och Norrbottens Stora Pris i Boden där vinnaren tar hem en miljon kronor.

Föregående artikelKlar för Oslo Grand Prix
Nästa artikelInför V75: Minnestads El Paso har klättrat genom klasserna

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.