Inför V75 Momarken 22 mars 2014: Långt upplopp!

348

momarken-v75

Ett 240 meter långt upplopp.
Ett av Nordens längsta.
När V75 avgörs i Norge och Momarken på lördag är ledningen inte alls guld värd för hästarna.
– Spets har man inte så stor fördel av på min bana, hälsar norske tv-personligheten Even Elvenes, boende 200 meter från helgens V75-bana.
Det är dags för den sjunde upplagan av Unionstravet – V75-omgången då Sverige och Norge spelar en gemensam V75:a på Momarkens travbana, några mil söder om Oslo.
Extra miljoner i potten således. Men även nya fakta att ta ställning till.
Det här svenska pratet om att hästar har det lättare när de kommer till ledningen ska man exempelvis ta med en nypa salt.
Axevalla i Skara är banan med det längsta upploppet i travets Sverige med 227 meter. En betydande längd för hästarnas slutstötar.
I Norge är man värre. 240 meter har hästarna till mållinjen när de lämnar den sista kurvan på Momarken.
Even Elvenes är Norges mest kände travtippare som även brukar medverka i svenska TV4 i travsammanhang.
– Jag och min familj bor ungefär 200 meter från banan och kan den utan och innan. Jag ser banbelysningen från vardagsrumet och kan höra hästarna trava, säger Even Elvenes.
Travbanan i Mysen hade länge väldigt snäva kurvor och lades om omkring millennieskiftet. Upploppet har alltid varit långt och mäter efter omläggningen och flytten av mållinje och domartorn alltså 240 meter.
– Svängarna är fortsatt lite snäva men inte i närheten av vad de var en gång. Nu går det oftast väldigt, väldigt bra för svenska hästar. Tidigare kunde det komma kända hästar från Sverige till oss och hur man än varnade tränarna så…ja, det blev nästan brakgalopp i den första kurvan varje gång! säger norrmannen med ett skratt.

Hur går det med regnet?
Hur blir då underlaget på lördag? Banmästaren Paul Sjåstad har klart med en fin sommarbana som emellertid kan bli något hård om det utlovade regnet kommer till helgen.
Prognoserna fram till torsdagen talar om att regnet inte kommer förrän fram emot eftermiddagen på lördag.
– Men det ska gå bra att tävla barfota för hästarna även om det regnar. Väderrapporterna har pratat om en del regn på lördag men banan brukar bara bli hård och inte lös. Har vi flax kanske regnet kommer efter tävlingarna också, för ännu har vi inte sett något av det regnväder som utlovats, säger banmästare Sjåstad torsdag lunch.

”…som skjutna ur kanoner”
I Norge är Leangens travbana värre än Momarken vad gäller upploppets längd. Men Momarkens finish är lika omtalad.
Even Elvenes menar att spelarnas vanliga huvudbry, spetsstriderna, inte är lika viktigt på lördag.
– Spets har man inte så stor fördel av. Ledarhästarna får passa sig på upploppet där hästar bakifrån brukat komma som skjutna ur kanoner. I stort sett alla hästar får chansen att attackera på Momarken.
Slutligen: Ge oss dina bästa drag till lördagens V75:a.
– Okej, men jag vill inte binda mig vid bara norska hästar. Jag följer både norsk och svensk travsport väldigt noga och mitt bästa drag är faktiskt en svensk häst. Jag har några tidningar jag tippat till här i Norge och har sagt till mina läsare att 11 Braås Palema (V75-3) är det bästa spelobjektet jag sitter inne med den här omgången. Jag såg henne i Karlstad senast där hon galopperade från start och såg ut som en packe dynamit när hon kördes invändigt. Hon kom som skjuten ur en kanon till slut och hade toppfart över mål.
Låter intressant med en bra avslutare på Momarken…
– Jag har lärt mig sedan gammalt att man ska värdera hästar utifrån hur de avslutade i det senaste loppet. Braås Palema måste ha en jättefördel med det långa upplopp vi har här.

Mikael Wikner

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelLunchdubbel Solvalla 21/3-2014
Nästa artikelPonnytravarna drar igång Hagmyren på Lördag!