Inför V75 multijackpot: ”Absolut den bästa träningsvinter han har haft”

83

Inför V75 multijackpot: ”Absolut den bästa träningsvinter han har haft”

Våren är här och en efter en kommer travets kanoner ut på tävlingsbanorna.
På söndag är det Pasi Aikios tur att lufta stallets stora stjärna.
– Det ska bli jätteroligt! Det är det här man har gått och väntat på hela vintern, säger Solvallatränaren inför Who’s Whos årsdebut i gulddivisionen på Romme.

På skärtorsdagen går startskottet för ”Spring Race”. Det innebär V75® i dagarna fyra med en avslutande multijackpot på påskdagen. 2018 års derbyvinnare Who’s Who går ut i V75-rallyts allra sista lopp och kan vara den som slutligen avgör vem som tar hem jackpotmiljonerna. Men sjuåringen har inte tävlat sedan han underpresterade i SM i oktober, och frågan är om han är redo för stordåd direkt?
– Han var inte riktigt frisk i sista starten för året. Det visade sig att han hade en infektion i kroppen, så han var ursäktat. Efter det fick han ta det lugnt ett tag och sedan har han tränat på hela vintern utan avbrott. Allt har flutit på riktigt bra och han har tränat mycket och tungt. Det är absolut den bästa träningsvinter han har haft och det ska bli spännande framöver, säger Pasi Aikio.

”Jag måste tro på min häst”
Det är tufft att gå direkt ut i Svenska Travligans gulddivision efter ett halvårslångt tävlingsuppehåll, men med en häst av Who’s Whos kaliber, med över 8,2 miljoner kronor på vinstkontot, finns det inte så många alternativ.
– Det är det som är svårigheten i högsta klassen, att det inte finns så många lopp att välja på, men vi har siktat på det här loppet ett bra tag. Det går en vecka efter en final och då brukar inte de allra värsta vara ute, så jag tycker att det är ett lämpligt lopp.
Hur bedömer du hans form?
– Den är inte på topp men tillräckligt bra för att han ska göra ett bra lopp. Som snabbast har han gått 1.13,5 över 1 600 meter. Det gick han i förra veckan och han gjorde det på ett bra sätt. Det borde ha fört fram honom så att han är tävlingsmässig.
Han har spår nio bakom startbilen på söndag. Hur ser du på det?
– Spåret är jag nöjd med. Det är ett bra smygläge så här i första starten. Han är där han ska vara i andraspår från början och behöver inte konstra något speciellt för att söka position.
Du sparar inte på något beträffande balans och utrustning?
– Nej, han ska som vanligt gå barfota runt om, med amerikansk vagn och helstängt huvudlag.
I det officiella tipset Fem tippar V75 rankar du honom etta…
– Jag vet att det är tufft att tippa honom som etta redan i comebacken och jag kräver inte att han ska vinna, men jag måste tro på min häst. Får de dribbla bort ett varv där framme kan det bli svårt att hinna fram men löser det sig lite och tempot blir något sånär tror jag att han har hyfsad chans.
Utöver derbysegern kan Who’s Who stoltsera med bland annat triumfen i Jubileumspokalen som femåring och fjolårets andraplats i Åby Stora Pris. Hans första stora mål i år är Paralympiatravet, vars final körs på Åby 8 maj. På söndag får Pasi Aikio och övriga trav-Sverige en fingervisning om vilken säsong topphästen går till mötes.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.