Inför V75: Noras Bean genrepar inför PDA

201

noragenrep

Han kommer närmast från imponerande segrar i Danmark och Italien.
På lördag tillhör han favoriterna i V75-Mästarna på Åby.
Därefter styr Noras Bean kosan till Frankrike för att försvara Sveriges färger i Prix d’Amerique.
– Han är pigg och glad och jag har ingenting att klaga på, säger hästens tränare Ulf Stenströmer inför vad som komma skall.
Nyblivne åttaåringen Noras Bean har förvisso varit en häst utöver det vanliga ända sedan han började tävla som treåring. Det vittnar inte minst nio miljoner kronor på vinstkontot om. Men under fjolåret höjde han sig ytterligare ett snäpp. Efter att ha drabbats av skadebekymmer och sjukdom under sommaren återkom han med stormsteg på höstkanten. Seger i danska Koster Memorial följdes upp med imponerande triumf i det italienska storloppet Nationernas Pris. Från femte par utvändigt närmast förnedrade Noras Bean motståndet via en mäktig långspurt.
– Han var väldigt fin därnere och kom hem ganska omärkt. Jag trodde att han skulle vara lite sliten för banan var stum men han var väldigt pigg och glad när han kom hem. Efter det fick han en välförtjänt pust i ett par veckor och sedan har vi tränat på normalt. De senaste 14 dagarna har jag inte varit nöjd med träningsbanan men i torsdags gick han 1.19,5 full väg med lite snabbare avslutning inne på Axevalla och allt är fortsatt bra med honom efter det, säger Ulf Stenströmer.

Drömmer om Paris
Nationernas Pris i alla ära. Vinterns största travuppgörelse – loppet med stort L – ja, kort och gott Prix d´Amerique – har länge varit det stora målet för Noras Bean.
– Ser allt bra ut efter lördagens start kommer vi att anmäla. Då kommer han få åka ner framåt tisdag, onsdag samma vecka som loppet går, så att han är nere på torsdagen och kan gå ett lätt jobb på fredagen.
Prix d´Amerique körs som vanligt sista söndagen i januari och cirka 4,5 miljoner kronor väntar på vinnaren. Noras Bean var med i loppet även i fjol men efter en misslyckad start kom han att spela en statistroll.
– Jag kan inte påstå att jag förbereder honom på annat sätt i år utan skillnaden som behövs är att vi får en bättre start. Han är också hårdare och bättre i år och visst har jag högre förhoppningar jämfört med förra året. Men mycket hänger på starten. Där måste han vara med och kanske till och med gå till spets för att sedan släppa. Han är väldigt startsnabb och hittills har aldrig någon häst lyckats skaka av sig honom.
Kan han till och med utmana en häst som de senaste två årens vinnare Ready Cash med rätt löpningsförlopp?
– Ready Cash är en av de bästa hästarna som funnits i världen och det vill nog till att det krånglar för honom om vi ska kunna slå honom. Detsamma gäller andra hästar av samma dignitet, som Maharajah och den som var nära Ready Cash senast – Royal Dream. Så att Noras Bean ska ha vinstchans är inget jag vågar tro. Det vågar jag bara hoppas och drömma om…

Farlig om högt tempo
Men innan drömmar kan uppfyllas i Frankrike är det V75-Mästarna på Åby som gäller. Där har Noras Bean slutat fyra respektive femma i de två senaste årens upplagor. När hästen nu gör sitt första tävlingsframträdande på två månader sticker inte Stenströmer under stolen med att han i första hand startar för att komma i form till Prix d’Amerique två veckor senare. Men Axevallatränaren är samtidigt inte främmande för att Noras Bean kan slå till och ta sin tredje raka seger.
– Loppet är inte det viktigaste i hans karriär och historien har visat att det är väldigt svårt att vinna från dubbla tillägg. I fjol avslutade han jättebra som femma och han kanske går 1.10 sista 800 meterna och blir femma igen. Men min häst är rejälare i år och det kan gynna oss att det är med fler bra och jämna hästar, framför allt på 20-metersvolten. Kör de lite mot varandra kan vi på 40-volten komma till. Om Noras Bean kommer in i matchen är han inte borta på något vis, men 40 meters tillägg, särskilt på Åby, det är tufft.
Det är jackpot på V75-spelet och 45 miljoner kronor väntar på dem som har sju rätt. Är man med inför den sista avdelningen kan det vara värt att ha streck för Noras Bean – när han kommer farande ute i spåren…

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.