Inför V86: Dagfinn är inte bara kusk…

229

dayfinn

Ett beröm till sig själv för ett gott tränarjobb.
Dagfinn Aarum skämtade om det vid den senaste segern på Solvalla men avstod då.
På onsdag har tränaren från Karlstad chansen igen då det kan bli fjärde raka segern med Loka Maxim från det egna stallet i ett stolopp på V86-spelet.
I slutet av november i fjol vann Dagfinn Aarum ett lopp på Solvalla med stallets stjärna Kalle. Det handlade om ett V75-försök i klass 1 på V86-kupongen och fyraårige Kalle kämpade ner motståndet den tunga vägen.
Färjestadstränaren med rötterna i Norge har vunnit ungefär 3600 lopp i karriären och tog för en tid sedan sin tusende seger i Sverige sedan flytten hit 2003.
Styrningen med Kalle var inte någon av de mer sofistikerade menade han. Hästen gjorde jobbet.
– Hade jag varit catchdriver så hade jag hyllat tränaren! skämtade Dagfinn Aarum i vinnarcirkeln den gången
Till saken hör att norrmannen mest gjort sig känd som catchdriver. En driver som kombinerat kuskandet med ett eget träningsstall.
Sedan två år tillbaka har han dragit ner lite på kusksysslan för en bredare satsning på de egna hästarna. Kalle är stjärnan som visar vägen med över en halv miljon kronor intjänat under fjolåret.

Förvånande bra
Dagfinn Aarum tar en häst med sig till Solvalla på onsdag. 9 Loka Maxim har chansen att ta sin fjärde raka seger i V86-5, ett lopp för ston.
Hon lever högt på sin styrka och bärgade två segrar från positionen utvändigt ledaren i oktober och november. Senast plockade Loka Maxim ner ledaren efter vandring i spåren.
– Hon gjorde det väldigt bra senast i Eskilstuna. Då mötte hon bra hästar också, så jag var lite förvånad att hon kunde vinna med det loppet hon fick. Jag måste gå tidigt, först i tredjespår 900 kvar – men hon klarade det. Så det var imponerande faktiskt, säger Dagfinn Aarum.

Klagar över läget
Onsdagens lopp tycker han ser jämnt ut och den egna hästen är ”en av dem” som kan vinna. Men läget kunde ha varit bättre.
– Hon är mycket bättre på att försvara sig än att ligga bak alltså och tar i bättre då hon är med där framme. Att hon står lite krångligt till är därför en nackdel. Jag vet inte om vi kan ta oss framåt heller, samtidigt som märra’ sprungit på sig mycket pengar och gått upp en klass.
Loka Maxim ägs av en mor och dotter Annie och Margaretha Åkerström från Motala.
– Hon var väldigt sen och inte färdig i kroppen som treåring. Jag hade därför en dialog med ägarna om att jag var tvungen att ta det lite ”pent” då. Men hon har alltid haft mycket bra lungor och är svår att köra trött. Stark och entaktad och går alltid till mål. Jag tycker att det är många som kan vinna det loppet och hon är en av dem.

Tänder lyset
Ifjol körde han in över tre miljoner som kusk och de sex hästarna i stallet tjänade dryga miljonen. 2007 är toppåret som catchdriver då det blev 5,5 miljoner inkört.
– Men jag kör en del mindre i dag genom att jag jobbar mycket stallet själv. För två år sedan la jag om rörelsen lite och är i dag den som tänder lyset i stallet på morgnarna och trivs med att göra nästan allt själv och jobba nära hästarna.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.