Inför V75 Nyårsafton: ”Vi har siktat på det här loppet”

253

Inför V75 Nyårsafton: "Vi har siktat på det här loppet"

Final av V75 Winter Burst® och 82 miljoner kronor i potten för sju rätt på V75®.
Då hoppas Hans Crebas kunna bjuda på en nyårsskräll i nyinstiftade Sylvesterloppet.
– Vi har siktat på det här loppet, klargör Axevallatränaren

Travåret 2020 avslutas med Sylvesterloppet på Axevalla. En som är spekulant på att lägga vantarna på förstapriset på 337 080 kronor är hemmatränaren Hans Crebas tillsammans Bransbys Juke Box i V75-7.
– Att få vinna ett nyinstiftat storlopp på hemmabanan på årets sista tävlingsdag i samband med Winter Burst och multijackpot på V75 vore ett grymt slut på en grym säsong för hela stallet, säger Hans Crebas.
Den 38-årige holländaren upplever sin bästa tid i livet någonsin inom travsporten, där han drog igång som egen tränare på Kalmartravet 2010 då han höll till på klassiska Blädingeås. Där blev han i ungefär tio år innan Jim Oscarsson köpte gården, vilket fick till följda att Crebas fick flytta bopålarna.
– Jag ville stanna i Sverige med familjen, men visste inte var vi skulle ta vägen.
Då hörde Axevallas sportchef Lars Ågren av sig till Crebas och berättade att det fanns möjligheter att komma in efter Eric Martinsson på Stall Palemas anläggning i Edsvära, som ägs av legenden Karl-Erik Bender.
Hans och sambon samt grabben Sven åkte och tittade på anläggningen och föll pladask. I september 2019 skedde flytten och det dryga året på Skaraslätten har inneburit ett gigantiskt lyft för Axevallatränaren, som förra året tog sex segrar och körde in 669 700 kronor till stallet.

Tredubblat siffrorna
I år, med en tävlingsdag kvar, har det blivit 28 segrar på 148 starter och en segerprocent på skyhöga 19 samt drygt 2,1 miljoner kronor inkört till stallet. Alltså tre gånger mer inkört mot fjolårets siffror.
– Flytten har blivit otroligt bra. Jag har fått in en del spännande hästar och just nu har vi 24 hästar på träningslistan, berättar Hans.
En bidragande orsak till de fina siffrorna var Lucky Base som vann två stayerlopp på kort tid i somras. Först på V75 i Kalmar i samband med midsommarhelgen och sedan två veckor senare på Halmstadtravet under Sprintermästarkvällen, där det var 200 000 kronor i förstapris. Det blev ytterligare en V75-triumf på derbyhelgen på Jägersro.
– Nu befinner han sig i Belgien och vilar upp sig hos sin tränare. Han kommer att starta i Frankrike i vinter och lär ha mycket att hämta.
Hur känns det att han återvänt till hemlandet?
– Jag visste om förutsättningar. Jag är glad för den tiden vi hade tillsammans och han blev en fin reklamhäst för mig.

En outsider
För dagen rullar verksamheten på och på nyårsafton är det dags att göra bokslut för 2020. För Hans Crebas vidkommande betyder det att han selar ut 4 Bransbys Juke Box (V75-7) i det nyinstiftade långloppet Stayerloppet som lockar med 337 080 kronor till vinnaren.
– Vi har siktat på det här loppet och att få vinna på hemmaplan vore ett fantastiskt slut på en grym säsong för stallet, menar Hans, som fick in sjuåringen i träning den 1 juli.
Och i den nya regin har det blivit tre segrar på fem starter, bland annat en i monté.
I senaste starten på Åby hade han varit ifrån för skada, men någon ringrost syntes det inte av i loppet som han vann efter en snabb avslutning.
– Vi var nere i 1.08-tempo och han stred verkligen tappert in i mål. Han var jättefin i intervalljobben i helgen och kommer att få en lugn motionstur på onsdag. Allt verkar bara bra med honom och den långa distansen är ett plus. Dessutom är han väldigt vass på speed.
Hur bedömer du vinstchansen?
– Visst, han möter en del bra stayerhästar men är duktig själv också. Han kan vara en rolig outsider att ha med på kupongen, sägerr Hans Crebas.
Blir inte förvånade om Axevallas flygande holländare som avslutar travåret 2020.

Föregående artikelInför V75 Nyårsafton: Johan Untersteiner har flera fina chanser
Nästa artikelInför V75 Nyårsafton: Årets sista lopp i Sverige

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.