Inför V75 (onsdag): Admiral As redo för det stora elddopet

53

Inför V75 (onsdag): Admiral As redo för det stora elddopet

Startlistan till Jubileumspokalen är en delikatess. Elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet och Robert Berghs stjärna Hail Mary är förgrundsgestalterna, men fältets uppstickare är Admiral As.
Reijo Liljendahls nya reklamhäst är redo för årets stora mål.
– Han är nog den bästa och snabbaste häst som jag tränat någonsin.

Jubileumspokalen på Solvalla är alltid ett topplopp. I år är kanske startfältet det vassaste någonsin. Nivån på femåringarna är hög och i fältet hittas tre hästar från årets Elitloppet, vinnaren Don Fanucci Zet inkluderad. Anrättningen kryddas bland annat med fjolårets svenske derbysuverän Hail Mary.
För 3 Admiral As (V75-6) blir det här vad som brukar kallas det stora elddopet; den italienskfödde Ready Cash-sonen hamnade på den svenska travkartan när han under elitloppshelgen i fjol utmanade Ecurie D., bara för att galoppera bort en andraplats på en låg 1.09-tid. I år har det blivit fyra starter, de två senaste har slutat i vattentäta segrar.
– Hästen har tränat på fortsatt efter det och känns fin. Formmässigt tycker jag han har visat sig uppåt hela tiden och han ska vara bra även på onsdag. Det blev ju lite konstigt kört senast, men han fick ju visa hur bra han är, säger tränaren Reijo Liljendahl.

”Vi vill vara med i matchen”
Efter en vinst i Bronsdivisionens final på Färjestad i början av juli och segern i Victory Tillys lopp på Solvalla senast, är Admiral As nu framme vid säsongen största mål. Mats E Djuse gör debut i sulkyn bakom kanontravaren i Jubileumspokalen med 1,5 miljoner kronor i förstapris.
– Det har ju varit det stora målet i år, men som jag sagt förut så kan man inte kategoriskt säga att man ska starta i ett visst lopp, utan jag tycker hästen ska ha tjänat ihop till det och så är det alltid med så här stora tävlingar. Vi vill inte vara med för att bara vara deltagare utan vill vara med i matchen. Han har ju mött bra hästar förut, men kanske inte så här många bra på en gång, så det är klart att det blir hårdare nu. Jag vill vinna loppet och jag bedömer att han har kapacitet att också göra det, men det är inte någon katastrof för mig om han inte gör det för det kommer en framtid också.

Tycker du Admiral As har utvecklats mycket från i fjol?
– Han måste ju utvecklas hela tiden. Han var bra i fjol också men så krånglade det lite på sommaren, han kom i gång till hösten och var med i Breeders Crown och fick några tuffa löpningar. Sedan blev det vintervila och träning, det har så att säga ökat hästens form och det gäller som alltid att vara väl förberedd. Han har ju visat så mycket redan och det vore egentligen osannolikt att tro att han kan bli så mycket bättre, men samtidigt finns nog lite mer att ta av.

Admiral As tävlar nästan alltid med skor på alla hovar?
– Ja, och det kommer han göra även nu. Han går ju redan i 1.08-farter och jag bedömer att formen är så bra att han ska räcka ändå. Jag tycker helt enkelt inte att det är aktuellt att börja mixtra med balansen och rycka skorna och så vidare när han funkar så här bra.

Har du några vidare planer för hästen framöver?
– Det är klart jag har lite funderingar för hästens del, men jag är nöjd som det är nu, vi tar det ett steg i taget. Han ska vara med i de här sammanhangen. Som jag sagt hela tiden, han är nog den bästa och snabbaste häst som jag tränat någonsin.

Två bidrag till under Solvallas toppkväll
Reijo Liljendahl plockar ut ytterligare två hästar under hemmabanans storkväll på onsdag. Treåriga stoet 8 Honey Adore (V75-2) jagar karriärens hittills första seger i Wallenius Cup men fick återigen ett tråkigt utgångsläge. Jämgamle hingsten 4 Whothehillareyou (V75-7) har den spännande uppgiften att stå tjugo meter före de ett år äldre lekkamraterna i Big Noon-Pokalen.
– Honey Adore var ute i ett E3-kval senast och det blev helt iskallt med åttondespår på kort distans och en strulig löpning. Hästen avslutade bra men räckte inte och det var samma gången innan. Hon har väl inte haft någon riktigt tur och fick inget roligt läge nu heller. Det är ofattbart att hon inte vunnit än, jag hoppas såklart att hon gör det nu, men det kan samtidigt bli svårt förstås.
– Whothehillareyou var det ungefär samma sak med senast, det blev helt omöjligt att komma till och det är bara att glömma det loppet. Han har gått bra i starten före det och jag tycker det känns som han är fortsatt uppåt i träningen, det är en häst under utveckling och en häst för framtiden. Sedan är fjärdespåret i volt inte idealiskt för en amerikansk häst som är lite ”stegig”, han kommer nog att tappa lie från början. Det är kanonhästar i det här loppet och det blir positioner och framför allt tempot som kommer att avgöra.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75 (onsdag): Siktar mot toppen med Himalaya
Nästa artikelSPELGUIDEN/TIPSAREN inför V75 med Jubileumspokalen

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.