Inför V75 onsdag: ”Han var ruggigt bra på Gävle”

197

Inför V75 onsdag: "Han var ruggigt bra på Gävle"

Precis som tomten är Hans-Owe Sundberg skrudad i rött och vitt. Men dan före dan väljer den rutinerade kusken och tränaren att anlita catchdrivern Rikard N Skoglund och ställer sig istället vid staketet för att följa händelserna då femårige Ole ska tävla på V75® på Mantorp.
– ”Proppmässigt” kunde jag inte hitta ett bättre lopp, säger Solvallatränaren inför första tävlingsdagen av Winter Burst®.

5 Ole (V75-2) började sin tävlingskarriär som fyraåring i fjol under ägaren Göran Zettergrens beskydd där det blev fem framträdanden, men ingen seger och 54 000 kronor på kontot.
Ägaren tog sedan kontakt med Hans-Owe Sundberg i Nykvarn och frågade om han ville träna Jocose-sonen, där han gjorde sin första start den 22 april på Solvalla vilket renderade i en andraplats innan det blev seger i starten efteråt på Mantorp. Han provade även på två starter på STL-lopp på Solvalla 17 juni och Visby 8 juli, men nådde inga framgångar utan fick nöja sig med ett femtepris som bäst.
– Han drogs med en infektion som satte ned honom och gjorde så att vi fick ställa av honom i nästan tre månader, berättar Solvallatränaren.
I comebacken på Mantorp blev han oplacerad och sedan blev det en sjundeplats på Solvalla, där han startade från tillägg. Men med de loppen i kroppen har utvecklingen kommit och nu ståtar han med två raka segrar. Först vann han för Rikard N Skoglund från utvändigt ledaren på Gävle och senast körde Tomas Pettersson honom till seger på Gävle från fjärde ytter efter en rejäl långspurt.
– Han var ruggigt bra på Gävle då han gjorde ett topplopp och svarade konkurrenterna sista biten. Senast gick han bakifrån och visade att han behärskar den biten också.
Han har haft bakspår fyra gånger i följd, men kommer nu ut från bricka fem bakom bilen över kort distans. Hur ser du på förutsättningarna?
– Han har visat sig vara startsnabb, men hur taktiken blir får Rikard avgöra. Hästen har visat att han klarar alla positioner.
Något att berätta kring utrustningen?
– Nej, det blir som tidigare. Han går med skor runt om, öppet huvudlag och med en fast huva. Det har fungerat såpass bra att vi inte ändrar nu.
Hur ser du på segerchansen dagen innan julafton?
– Loppet är stängd vid 215 000 kronor och han har tjänat 212 000, så ”proppmässigt” kunde jag inte hitta ett bättre lopp. Det är klart jag hoppas han ska räcka en bit, men vet samtidigt om att det finns många duktiga konkurrenter. Jag har kikat på loppet lite och det var många som hade höga poäng
Innan vi släpper dig, Hans-Owe. Vad gillar du allra bäst på julbordet?
– Jag är definitivt ingen sillälskare! Men i övrigt gillar jag det mesta som julskinka, revbensspjäll, köttbullar och Janssons frestelse.
Frågan är om femårige Ole kan fixa en fin julklapp till Hans-Owe…

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.