Inför V75 (onsdag): San Moteur vid målet: Jubileumspokalen

23

inför v75® (onsdag) san moteur vid målet jubileumspokalen

Han är en av de största snackhästarna i trav-Sverige i år och framför allt senast när han avslutade 1.07,7 sista varvet vid en imponerande seger.
Nu är San Moteur och Björn Goop framme vid årets första stora mål – Jubileumspokalen och han är storfavorit till förstapriset på 1,5 miljon kronor.
– Hästen har utvecklats enormt i år och känns fantastiskt fin. Det var inte slutsålt i mål senast och normalt ska han vara ännu lite vassare nu, säger Håkan Arvidsson.

På onsdag smäller det på Solvalla som då kör en riktigt fin tävlingsdag med Jubileumspokalen som kvällens clou. Det är V75 med flera topplopp i övrigt som står på programmet –  en av Solvallas största tävlingsdagar för året.
I Jubileumspokalen har vi sett många stjärnor vinna genom åren och kvaliteten är mycket hög på femåringsloppet även i år.
Storfavorit blir San Moteur efter sina suveräna insatser i år. Håkan Arvidsson och Björn Goops guldklimp har onekligen tagit ytterligare kliv framåt i år, även om han redan i fjol visade att han tillhör de bästa i kullen. Fem starter i år har inneburit fyra segrar och en andraplats (där han gjorde en närmast osannolik upphämtning efter startgaloppen).
Men framförallt var det senaste segern på Solvalla för några veckor sedan som gav ytterligare eko i trav-Sverige. I Victory Tillys lopp var San Moteur formidabel när han avslutade 1.07,7 sista varvet och plockade ner en tapper Chiru den sista biten. Segertiden skrevs till 1.10,7 över distansen 2140 meter med autostart och intrycket var glimrande.
– 10 San Moteur (V75-6) har haft en enorm utvecklingskurva i år. Han var ruskigt bra redan i årsdebuten när han vann Prins Carl Philips lopp på Färjestad. Men sedan är det precis som att det har kommit ytterligare flera snäpp, säger Håkan Arvidsson som äger och har fött upp stjärnhästen.
– Det gick rysligt fort på bortre långsidan senast och det var otroligt häftig att se när han svepte förbi de andra. Tiden 1.07,7 är dessutom inte bara på sista varvet utan faktiskt på de sista 1200 metrarna. Det har tydligt aldrig inträffat tidigare och dessutom var det över 2140 meter som han gjorde det, och inte över kort distans. Det var heller inte slutsålt i mål, Björn satt hela stilla över upploppet. Han rörde honom bara lite med tömmen en gång.
Någon speciell förklaring till den här utvecklingen i år?
– För det första så har han fått varit hel och frisk och vi har kunnat träna kontinuerligt hela vintern och våren. I fjol var det en strulsäsong där det krånglade en del och han var sjuk. Han åkte på en förkylning inför derbyt och vi kunde bara köra tre jobb på några månader. I år har det flutit på betydligt bättre.
– Sedan har vi också lättat hästen i balansen successivt. Han har gått med PG-skor från början och därefter aluminiumskor och sula. Men nu har vi tagit bort sulan och då har han fått ett längre steg och det har blivit mer tryck i steget.
Hur har hästen känts i träningen efter senaste loppet på Solvalla?
– Det är det som är så bra att han tar loppen på bästa sätt och bara går framåt. Han hade inte startat på sju veckor inför senast och jag trodde att han skulle vara lite ringrostig eftersom jag mest kör tung träning med honom och inte i några snabbare farter.
– Jag sa innan förra loppet att det här skulle föra fram hästen och att han normalt ska vara ännu vassare till nästa start. Nu var han ju riktigt jäkla bra ändå, men han har känts väldigt fin i jobben efteråt och jag tror att han kommer att vara ännu bättre nu. Även om man knappt törs säga det.
– Jag körde ett jobb med honom i fredags och sedan ska han gå ett till under måndagen, säger Håkan som är den som kör San Moteur i alla träningsjobb på Björn Goops träningsanläggning Lökene Gård utanför Kil.

”Möter några sjujäkla hästar – ser spöken”
Även om San Moteur har vunnit många fina lopp och totalt tagit 14 segrar på 19 starter, så har det inte blivit någon fullträff i de största loppen ännu. Han var exempelvis tvåa i Svenskt Travkriterium efter Brambling och trea i Svenskt Travderby efter vinnande Calgary Games. Det blev även galopp i Europaderbyt och till Breeders Crown-finalen fick han strykas på grund av en förkylning.
Men på onsdag är det mycket som talar för att den femårige hingsten får skriva in sig i historieböckerna. San Moteur är storfavorit från spår tio i Jubileumspokalen när Björn Goop sitter upp bakom stjärnan i jakten på 1,5 miljon kronor i förstapris.
– Utgångsläget med spår tio är okej tycker jag. Det kunde ha varit både bättre och sämre. Men det är bättre än att han skulle ha fått spår ett, sex, sju eller åtta exempelvis. Eftersom Björn ändå inte kan ladda riktigt med honom från start är det inte så dumt med spår tio, menar Arvidsson.
– Men man ska ha klart för sig att han möter några sjujäkla hästar så det är inte bara att åka ut och hämta segern. Det är bara att titta på startfältet så ser man att det är flera hästar med som kommer att gå upp i världseliten.
– Sedan är det så att ju närmare start man kommer desto mer osäker blir man och fler spöken ser man, ha, ha. Innan anmälan är man rätt kaxig men sen när startlistan kommer så tycker man att konkurrenterna bara blir bättre och bättre.

”Helt plötsligt har man drömhästen”
Håkan Arvidsson har varit med väldigt länge inom travsporten och har fött upp, tagit fram och tränat mängder av topphästar. Nu har han fått fram den största stjärnan av dem alla i San Moteur och Håkan är väldigt spänd och nervös varje gång han startar.
– Ja, det är lite konstigt. Man upplever det som en mardröm varje gång han tävlar, haha. Här har man gått och längtat efter en sån här drömhäst i alla år och så helt plötsligt står han där. Det känns nästan lite overkligt och man hoppas ju varje gång för hästens skull att allt ska funka
Ni har anmält San Moteur barfota runt om för första gången. Blir det så i loppet?
– Björn säger att det går att köra barfota runt om och det finns hovar för det. Meningen är att vi ska köra barfota runt om framöver men om det blir redan nu är inte helt bestämt. Jag skulle säga att det är 50/50 i nuläget. I övrigt så går han rätt så nerdövad än så länge. Han går med både fast bomull och huva så det finns växlar kvar framöver även vad det gäller den biten.
Hästen är inbjuden till VM-loppet på Yonkers senare i höst. Blir det en resa till USA?
– Vi har fått en inbjudan men det är två månader kvar och vi har sagt att nu kör vi först det här loppet och så får vi se sedan efter det. Det är en lång resa dit och jag är väldigt rädd om hästen.
– Det första stora målet i år har varit Jubileumspokalen och mål nummer två är vintermeetinget i Frankrike. Vi tror att han kommer att passa bra där nere på Vincennes eftersom han är så stark. Men nu kör vi på onsdag först och det ska bli jäkligt spännande, säger Håkan Arvidsson.

Fotnot: Första start för V75 på onsdag är klockan 19.30

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.