Inför V75 onsdag: Spräcker Zarenne Fas den svenska nollan?

112

Inför V75® (onsdag): Spräcker Zarenne Fas den svenska nollan?

Han har segrat i Italien, Tyskland och i Norge.
På onsdagen gör Zarenne Fas sitt tionde försök att sätta nosen först över mållinjen på svensk mark när flera av världens bästa femåriga travhästar gör upp om förstapriset på en miljon kronor i Jubileumspokalen på Solvalla.

I början av juli förra året kom den då fyraårige Zarenne Fas till Sverige där den italienska miljonären sattes i träning hos Jerry Riordan i Halmstad. Hos sin nya tränare blev det direkt fyra raka pallplatser i Sverige innan han tog två meriterande segrar i Grosser Preis von Deutschland i Hamburg och Axel Jensens Minneslopp på Bjerke i Oslo.
Som femåring inledde Zarenne Fas året starkt och efter andraplatsen i Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad meddelade Jerry Riordan att man skulle göra en satsning mot Elitloppet. Men det blev ingen elitloppsbiljett efter en femteplats i Vägen till Elitloppet på Gävletravet på 1.10,1.
Istället blev det en fullträff i starten efter på Bjerke i ett av ramloppen till Oslo Grand Prix, en Europamatch för fyra- och femåringar över sprinterdistans som Zarenne Fas vann på fina 1.09,8.
Zarenne Fas (V75-6), som vunnit 9 av 39 starter och tjänat 4,8 miljoner kronor, har vunnit lopp i Italien, Tyskland och Norge men är ännu utan en seger på svensk mark, något Jerry Riordan hoppas ändra på när de styr mot Solvalla på onsdag:
– Han har fått det svårt under säsongen med dåliga utgångslägen mot bra hästar, till onsdagens drabbning har vi fått de värsta konkurrenterna utvändigt om oss redan från start vilket känns bra för vår del. Han älskar ledningen och är dubbelt så bra om han når den positionen så vi kommer köra direkt, säger Jerry Riordan som berättar att hästen har toppform:
– Jag skulle säja att han känns bättre nu än vad han gjorde under elitloppsladdningen, han är skarpare och kan utan tvekan vara med i den främre träffen på onsdag.

”Tillräckligt bra för att vinna loppet”
Förutom Jubileumspokalen, som är onsdagens huvudnummer, körs det flera internationella lopp, däribland EM för ston som i år lockat till sig ekipage från våra nordiska grannar. Jerry Riordan selar ut Tessy D’Ete (V75-3), ett sto som gör sin femte start hos sin nya tränare.
– Det här är ett jättefint sto som tidigare tävlat i Frankrike som kom till min träning i början av året, med tiden har vi lärt oss känna henne som individ, men vi lär oss ännu känna henne som tävlingshäst, säger Jerry som hittills är nöjd med sin häst:
– Hon inledde direkt med seger på ett bra sätt på Örebro och segrade senare på Bjerke. Hon är lite beroende på att det är tempo i loppet för att hon ska kunna gå bakifrån. Senast på Axevalla var det inget tempo i loppet vilket gjorde att vi hamnade efter i ett tidigt skede, men hon gjorde ändå ett fullt godkänt lopp.
I den här starten har Tessy D’Ete framspår bakom bilen, spår 3.
Är det läge att testa för ledningen?
– Senast med framspår blev det lite väl långt ut och hon hamnade då utvändigt Double Exposure vilket inte är den lättaste uppgiften och redan efter 400 meter kände vi att det inte var någon större idé att köra för seger. Nu har hon ett bättre spår och vi tror att hon kan öppna hyggligt. Gör hon det känns det helt klart intressant att köra i ledningen.
– Om hon är Europas bästa sto låter jag vara osagt men hon är tillräckligt bra för att kunna vinna loppet.
Du har med dig två andra hästar inom V75®, hur går tankarna med dem?
– Brilliant Smile (V75-4) är skaplig från start och har fått bra läge nu. Vi kommer köra framåt från start men kommer inte att vara med i någon snabb öppning utan släpper då istället till de mer betrodda och hänger därifrån med för en större peng.
– Armour As (V75-7) fick sämsta möjliga läge, vi hade hoppats på färre hästar till loppet men även med de som är med så känns loppet som en ”mission impossible”-situation där vi hoppas på överpace och bra ryggar för att därifrån få med oss en fin slant.

Föregående artikelInför V75 onsdag: Kolgjini om magin inför Jubileumspokalen
Nästa artikelV75 Onsdag – Analys avd 1-5 från Tipsaren

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.