Inför V75 Örebro 3 maj 2014: Robert Bergh om Kadett C.D.

257

image-11

Han årsdebuterade med en överlägsen seger i imponerande stil.
Nu har Robert Bergh Elitloppet i sikte med Kadett C.D.
– Det var en härlig upplevelse att sitta bakom honom senast. Jag har aldrig känt hästen bättre i en årsdebut, säger Bergh.

Bergsåkerstränaren har som bekant inte bara stjärnor som Nahar och Amaru Boko i sitt stall. Unghäststjärnan Kadett C.D. ser nu efter två mellansäsonger ut att vara på väg tillbaka med besked. Insatsen i årsdebuten när han hade uppvisning i ett enkelt lopp på Dannero lämnade inget i övrigt att önska.
– Det var en härlig känsla och det var riktigt bra tryck i honom där. Även om han hade sett bra ut i träningen innan så vill man ju få det bekräftat och känna att det är lika bra på banan också. Som helhetsbild med den här årsdebuten med hur han travade och det tryck jag hade i tömmarna plus att han gick med skor, så är det den bästa årsdebut jag har känt honom i, säger Robert Bergh.

Problem med magen i Frankrike
Kadett C.D. provade lyckan i Frankrike i vintras utan att nå några framgångar. Men efter hemkomsten till Sverige har han hittat stilen på nytt.
– Han blev så dålig i magen i Frankrike och vi gav honom flera olika kurer där nere utan att det blev bättre. Därför tog vi hem honom och han blev frisk direkt och har inte haft några problem med magen varken förr eller senare. Jag har funderat många varv vad det där berodde på men inte funnit någon riktig förklaring, säger Bergh.
– Om man tittar på ”Kadetten” hur han har varit i tidigare årsdebuter så vet man att han alltid blir bättre med loppen i kroppen. Nu vann han överlägset på 1.12,6 direkt och för att vara en årsdebut gjorde han ett otroligt bra lopp. Jag är tacksam att han är bra igen och var så fin.

Har gjort sina topplopp barfota runt om
På lördag i Örebro startar Kadett C.D. i ”Vägen till Elitloppet”, veckans gulddivision (V75-3) där vinnaren blir direktkvalificerad till Elitloppet. Han har spår tio över kort distans och räknas som en av förhandsfavoriterna. Men huruvida det blir Elitloppet om Kadett C.D. vinner vill Bergh fundera på.
– Det är väl lite både och. På ett sätt ska vi vara glada över att han fungerar och kan se fram emot en härlig sommar. Elitloppet är inte det viktigaste efter att det har krånglat sedan tre- och fyraårssäsongen. Men samtidigt så är han med åldern redo och med bra form att möta de här hästarna.
– Blir det så att han vinner på lördag är det jättelyckat och då får vi fundera vidare på det. Och vinner han inte men gör ett bra lopp så går vi vidare med andra uppgifter.
– Sina riktiga topplopp har han gjort barfota runt om sista åren och det var det som hände där i derbyt när han var lite seg och när vi tog av skorna till europaderbyt så var det många växlar som hände på honom då.
Hur blir det med balansen i V75-3? Blir det barfota runt om nu?
– Nej, jag tror inte det. Han är inte riktigt redo för det balansmässigt ännu. Jag tror att han fortfarande behöver lite vikt fram i ytterligare något lopp. Han gick med järnskor och sula fram i årsdebuten men det är mycket möjligt att det blir lättare skor nu istället och barfota bak.
Vad säger du om utgångsläget?
– Det är väl okej, han är minst lika bra bakifrån men det krävs lite flyt med loppet. Det brukar också bli bra tempo när det är 1609 meter. Mina hästar brukar gå framåt mycket med lopp i kroppen för jag kör mest 1.18-jobb och mycket backe med dem innan de årsdebuterar.

”Gjorde sitt livs lopp senast”
Robert Bergh har ytterligare fyra intressanta hästar till start inom V75. Bland annat derbyvinnaren Beau Mec som årsdebuterade med seger nyligen. Men vi tar dem i tur och ordning:
– Amiral d’Inverne (V75-1) gjorde sitt livs lopp senast när han vann från dödens. Han hade varit ifrån länge innan och det var roligt att se att han fungerade så perfekt. Hästen är startsnabb och effektiv och Erik tror jag passar bra på honom. Både häst och kusk är sympatiska så de kommer nog att gilla varandra. Han är startsnabb så det här blir nog bra.
– Trailing Edge (V75-1) blev det svarte petter för i spårlottningen. Men som tränare måste man ju välja häst när man anmäler och innan man vet startspåren. Han satt fast i V75 senast men har vilat lite efteråt så det är väl inte helt full form på honom. Men hästen ser i alla fall väldigt fin ut igen men läget är som sagt svårt.

”Helt annat tryck i hästen nu”
– Tresor d’Inverne (V75-6) hade lite problem i december och januari och vi tog därför hem honom från Frankrike. Nu har han blivit jättefin igen och har tuffat till sig av tävlandet där nere. Från att ha sett honom förut så är det ett helt annat tryck i hästen nu. Det är lite hårt att komma in i Silverdivisionen men han får vara med och utvecklas av det också. Läget är bra fast han är ingen riktig raket ut men däremot okej iväg så han borde få en vettig position.

”Beau Mec ser grymt bra ut”
– Beau Mec (V75-7) ser grymt bra ut och har en jäkla kapacitet. Han gjorde två starter för mig i fjol men hängde lite på en töm då och han fick en riktig långvila och vi lät honom verkligen vila ut helt i kroppen. Det har han mått bra av för han löper ut ännu bättre i år och känns klart finare än tidigare. Så jag tror att hästen kommer att ta ett steg till i utvecklingen i år. Han var jättebra senast och travade ut bättre och det kändes väldigt bra i tömmarna. Nu blev det här en tuff uppgift och det blir nog svårt att lyckas därifrån. Men han har i alla fall ett lopp i kroppen och kommer att gå framåt ännu mer efter årsdebuten. Han gick barfota fram senast och troligtvis blir det barfota runt om den här gången, säger Robert Bergh.
Vem är bästa chansen i V75?
– Jag tycker inte att det är någon riktig superchans. Vi är lite utlämnade till de andra och det är bra motstånd.
Så ”halvchanser” då kanske?
– Njae, jag skulle nog bara kalla dem för outsiders.

Michael Carlsson

 

Föregående artikelNoras Bean slutar tävla! Tack för alla fina lopp!
Nästa artikelYarrah Boko och Trond Anderssen kan andas ut!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.