Inför V75: Över åtta miljoner inkört som kusk

128

Inför V75: Över åtta miljoner inkört som kusk

Mer än dubbelt så mycket inkört till stallet mot föregående år – för fjärde året i rad! Över åtta miljoner inkört som kusk.
Travlivet flyter på riktigt bra för Daniel Wäjersten för dagen och på lördag spelar han huvudrollen med sex egentränade samt två lånestyrningar när V75® avgörs på hemmabanan Bergsåker.
– Det är ingen av mina som bara går ut för att det är hemmaplan utan alla startar med chans. Vi har en stark laguppställning och hoppas kunna få med åtminstone en pinne på V75, säger Daniel.

6,1 miljoner kronor inkört till stallet så här långt under 2020 och ytterligare drygt två miljoner som kusk är vad Daniel Wäjersten har fått ihop med mindre än en månad kvar av 2020.
– Hästarna har hållit en bra nivå hela året och jag tycker att vi levererat bra över hela linjen. Många har presterat på V75® vilket givetvis är väldigt tacksamt och jag är faktiskt nöjd om vi kan matcha årets siffror nästa år.
– Man ska alltid sikta högt, men jag tycker att det gått så pass bra i år att vi inte behöver höja målsättningen redan nästa år även om vi så klart ändå siktar på att köra in så mycket som möjligt, berättar Daniel.

Ett svårt och ett lätt val
På lördag har 30-åringen två egentränade hästar såväl i brons- som gulddivisionen vilket satt honom i en delikat valsituation som långt ifrån alla tränare ställs inför när det kommer till V75.
– Visst är det en sjuk känsla att plocka ut två hästar i högsta klassen i travets elitserie. Det är inget man reflekterar över varje dag, men visst var det inte givet att det skulle bli så här bra när man tänkte på framtiden för fem år sedan.
– Jag hade väldiga problem att välja om jag skulle ratta J.H.Mannerheim eller Esprit Sisu då jag tycker att dom är väldigt jämna för dagen, men denna gång blev det Esprit. Nästa gång de är ute i samma lopp kan det dock mycket väl bli det omvända – det var små marginaler mellan dem och till slut fick jag bara ta en. Det känns ju också bra att vi fick en så pass fin lånekusk som Ulf Ohlsson som ersättare också.
– Valet mellan Algot Zonett och Merritt i brons var dock betydligt enklare. Algot har en historia av att vara krånglig och ha nära till galopp. Nu när vi fått in honom på rätt spår hade jag inte en tanke på att ändra något kring honom och därför får Per Lennartsson chansen bakom Merritt. Den sistnämnde är så pass lättkörd att han kommer gå lika bra för mig som någon annan, berättar Daniel.
När vi ska klämma Daniel på lördagens bästa chans blir det dock problematiskt.
– Det är jättesvårt att singla ut någon enskild som bästa chans. Från stallet har vi sex hästar som samtliga kan vinna sitt lopp om det stämmer under vägen och totalt sett tycker jag att vi mönstrar en riktigt stark laguppställning, sedan hoppas vi att det stämmer för någon av dem och att vi därmed kan få med oss åtminstone en pinne, avslutar Daniel.

WÄJERSTENS CHANSER PÅ V75:
– 10 Heading Refrence (V75-1) vann en silverfinal för tre starter sedan och gick bra även gången efter. Inför senast hade han varit ifrån i drygt 1,5 månad och var lite seg, men han brukar gå framåt ganska ordentligt med ett lopp i kroppen. Han står kvar i samma klass som han vann finalen i och hästen har visat sig vara bra för klassen. Han har även vunnit silverdivisionen med skor tidigare och barfotaförbudet är ingen stor sak för honom. Bakspåret är lurigt, men visst är han en av de som ska kunna vinna.
– 7 Moeses (V75-2) är en fin och trevlig individ som helst ska ha sin smygresa för att komma till sin rätt. Jag har inte hunnit sätta mig in i motståndet så här tidigt i veckan, men vet i alla fall att vi kommer smyga med invändigt. Klaffar det någorlunda ska vi kunna sluta bland de fyra-fem främsta och med tanke på det taktiska upplägg som planeras är läget med innerspår på tillägg passande.
– 11 Global U.S.A. (V75-3) är en väldigt kapabel häst, men det finns lite frågetecken att räta ut inför denna start. Hon har nämligen tagit karriärens samtliga segrar barfota runt om och hon fick en extra växel första gången vi drog skorna. Det ska bli spännande att se hur hon fungerar, men att hon på förhand är missgynnad av skor runt om är det inget snack om. Ytterligare ett frågetecken för henne är voltstart. Hon har aldrig testat den startmetoden för mig och det är inte slumpen som gjort att det blivit så. Hon har helt enkelt varit spänd och bara inte velat ta trav när man vänt upp. Hon har dock blivit äldre och jag hoppas därför att hon ska hantera såväl skor på som voltstart – i så fall har hon många fina lopp framför sig i vinter. Hästen är i full form för dagen och är van att göra grovjobbet ute i spåren under slutrundan varför detta inte oroar. Hon står lite tufft inne i loppet, men det gjorde övriga på samma volt också och fungerar hon är hon bra nog att räcka, men de dubbla frågetecken som ändå finns på förhand gör att jag inte vågar sticka ut hakan för mycket.
– 5 Gooner (V75-5) har gjort fyra starter sedan flytten till mig och detta är en häst jag gillar skarpt. Han är en lättsam häst på alla vis med sina egenskaper. Gooner är nämligen både snabb och stark samtidigt som han sitter på bra inställning och det känns dessutom som att det fortsatt finns utveckling kvar i honom. Han har också varit ute i tuffa gäng på sistone och räds inte konkurrensen. Jag hade inte heller anmält honom över tre kilometer om jag inte trott att han skulle hantera det, men hur vi lägger upp det taktiskt har jag inte funderat kring ännu. Hästen är i alla fall lättplacerad och går dessutom med alla upplägg varför vi inte behöver låsa oss vid någon specifik taktik. Det enda lilla minus jag kan hitta inför lördag är att det blivit lite väl långt mellan starterna, men annars verkar allt bra och han är segeraktuell.
– 5 J.H.Mannerheim (V75-6) fick problem med en muskelsträckning efter starten näst senast och det är anledningen till det lite längre uppehåll som blev. Han behövde därför loppet i kroppen senast, men jag tycker att han gick riktigt bra redan då. Hästen fick göra grovjobbet utanpå Weekend Fun och med tanke på att han höll starkt i ledningen var det bra att vara så pass nära i mål – speciellt då det gick riktigt snabbt sista 800. Den långa distans som föreligger denna gång är inget minus då han ju faktiskt var derbyfinalist som fyraåring. Skor på är inte heller någon stor grej för honom då han gått bra även på den balansen tidigare. Får han rätt resa på lördag tror jag definitivt att han dyker upp bland de tre-fyra främsta och kontra min andra häst i loppet är det kanske lite fördel Mannerheim på läget.
– 12 Esprit Sisu (V75-6) blev det lite för täta starter på senast och jag tror att det var anledningen till den något försämrade insatsen. Han har i alla fall sett bra ut i träning inför detta, men det var givetvis synd på tolftespåret. Jag känner mig dock inte chanslös på förhand ändå när gulddivisionen blev så pass jämn som den ändå blev denna vecka. Blir det bara lite tempo på det hela är han riktigt stark ute i spåren sista varvet – den här är trots allt riktigt bra när han har en toppdag. Han tävlar alltid med framskor och att det blir dojor runt om på lördag är ingenting som oroar något överdrivet. Han är så pass bra att jag hoppas att vi ska kunna vinna några gulddivsionslopp i vinter och inte mig emot om han gör det redan på lördag.
– 5 Algot Zonett (V75-7) har utvecklats rejält den senaste tiden och har framförallt hittat självförtroendet med det upplägg vi har på honom nu. Han trivs med att starta var 14:e dag drygt vilket hans ben pallar med också. Senast i Klass I-finalen hade vi länge tankar på att dra skorna runt om, men i samråd med ägarna valde vi att spara på den växeln till våren. Jag tror att det kommer ge riktigt bra effekt när det är dags, men med tanke på att han varit så stabil och gått så bra den senaste tiden ville vi inte chansa. Han gjorde oss inte heller besvikna då han sprang 1.10,3/1000 som trea. På lördag är det givetvis inte till hans fördel att det handlar om kort distans, men han har som sagt utvecklats. Allra bäst har han kanske varit när han fått dundra på utan rygg och vi får se vad det blir för taktik på lördag, men han gick bra även i ryggar senast och vi måste inte låsa oss vid någon taktik på förhand. Han har varit strulig historiskt och haft nära till galopp, men för dagen fungerar det bra och så hoppas jag att det fortsätter även på lördag.
– 7 Merritt (V75-7) fick en medveten paus efter starten senast då han hade varit igång länge och startat inför. Sedan dess har vi haft siktet inställt mot bronsdivisionen under vintern och han var fin i ett jobb inne på Bergsåker förra onsdagen. Han är redo för en normalprestation direkt och med tanke på att han tidigare i år såväl vunnit en försök som varit trea i finalen i brons går det inte att säga annat än att han duger gott i klassen. Han gjorde dessutom riktigt bra lopp med skor förra vintern och totalt sett är det inte så mycket att slå ner på gällande honom inför lördagen. Han är lättkörd och för mig var det givet att välja att ratta den historiskt mer strulige Algot. Jag tror att han kan vara riktigt bra på lördag, men från spår sju bakom bilen i brons är risken att han gör ett bra lopp men ändå bara blir femma. Med klaff är han dock absolut tänkbar till att vara med och göra upp om det.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.