Inför V75: ”Lampan har tänts i ögonen igen”

115

”Lampan har tänds i ögonen igen”

För två veckor sedan drabbades From The Mine av kolik.
Nu har profilhästen repat sig snabbt och redan på lördag väntar start i gulddivisionen på Bergsåker.
– Lampan har tänts i ögonen på honom igen. Det är fullt ös och det är samma häst som tidigare, säger tränaren och ägaren Catarina Norqvist.

Den åttaårige valacken From The Mine har genomgått en metamorfos i sin utveckling det senaste året. Han har rusat genom klasserna och tagit sig hela vägen upp till gulddivisionen. Umeå-hästen har blivit en stor profil på banan och vann direkt i sitt första nappatag med eliten näst senast i högsta klassen. Efter tre raka segrar var förväntningarna stora inför den tilltänkta starten i Silverhästen på Solvalla för några veckor sedan. Men det blev aldrig någon start för From The Mine som i mitten av veckan drabbades av kolik. Ett tag befarade ägaren och tränaren Catarina Norqvist det värsta men stjärnhästen repade sig snabbt.
– Hästen hade en förstoppning och den fick han på torsdagen. På fredag morgon släppte det och sedan var han lite medtagen och trött vilket är naturligt. Det tar ett litet tag innan kroppen får tillbaka vätskebalansen och han var lite loj under lördagen. Han ville äta och det fick han på lördag och på söndag så såg man att lampan hade tänds i ögonen igen. På måndag var det fullt ös och nu har han varit sig själv i över en vecka, säger Catarina Norqvist.

”Inte varit några bakslag – känns jättefin”
Den tvåfaldige miljonären är tillbaka på tävlingsbanan redan på lördag igen. From The Mine startar i gulddivisionen över lång distans på Bergsåker och det är en spänd tränare som övervakar sin ögonsten noga både dag och natt.
– När det nu blir start på lördag så har han varit friskförklarad i 15 dagar. Jag hade jättegärna väntat ytterligare en vecka till den här starten, men det var anmälan i söndags och vi har sagt att skulle det bli något bakslag och att han får magknip efter att vi kört jobb så tar vi det då och ringer veterinären direkt. Då stryker vi såklart och hästen kommer alltid i första rummet.
– Jag körde honom lite lugnt i fredags i lättare intervaller bara för att se hur han reagerade på ansträngningen. Idag (tisdag) var det meningen att jag skulle köra lite tuffare intervaller med honom inne på Umeåker men banan var ganska slipprig och tung av allt vatten så vi fick köra lite lugnare än vad som var tänkt. Men hästen kändes jättefin och har mått bra hela tiden och det har inte blivit några bakslag. Han känns precis som han gjorde tidigare och vill ha mat och det känns bara skönt allting, säger Catarina.
Och fortsätter:
– Som han ser ut och känns nu så är det samma häst som tidigare. Skillnaden är den att jag har full fokus och går upp en gång på natten och kollar att han mår bra. Det går ju bra att göra det när man har hästarna hemma på gården. Jag tar hand om honom ordentligt och det har inte varit några bakslag. Allt talar för att han har återhämtat sig bra.

”Tycker han ska räknas tidigt”
Vad säger du om utgångsläget med spår åtta bakom bilen och vad kan man ha för förväntningar på From The Mine med tanke på vad som har hänt?
– Han brukar prenumerera på dåliga startspår som sju och åtta bakom bilen. Jag har inte pratat med Mats Djuse än men rent spontant är det är klart att han måste prova framåt och se hur loppet utvecklas. Någon ledning från spår åtta över 2600 meter blir det ju inte men målet är att hästen ska vara fin igen och förhoppningsvis kvala in till finalen. Huvudsaken är att han känns som han har gjort tidigare.
– Jag vet ju att han är jättebra från ledningen och från dödens och han går även bra bakifrån. Vi får se hur det blir kört men jag tycker att han ska räknas ganska tidigt. Han klarar av 2600 meter även om det inte är hästens idealdistans, säger Catarina Norqvist som avslutar med att skor runt om nu är inga problem för From The Mine.
– Han gick ju med skor väldigt länge innan och nu har vi slagit på honom aluminiumskor. Det har han gått bra med tidigare och han har gjort många jättebra lopp med skor.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV86 avd 7-8 (DD) från Tipsaren/Spelguiden AB
Nästa artikelInför V75: Över åtta miljoner inkört som kusk

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.