Inför V75: Överlägsen om han travar!

193

image-1

Charlie Trotter är hästen med stor kapacitet som aldrig förlorat ett felfritt lopp.
Men det var just det…
Ska en av landets största snackhästar hålla sig i trav i lördagens V75-start på Bergsåker?
Galoppen ligger lite på lut. Kapacitet finns i överflöd.
Ett verkar experterna i alla fall vara överens om. Håller sig bara jättelöftet Charlie Trotter till rätt gångart i lördagens start på Bergsåker får lekkamraterna i V75-2 tävla om andraplatsen.
Charlie Trotter har galopperat i tre av karriärens åtta starter. När han gått felfritt har det också slutat med övertygande segrar.
Inför comebacken i somras efter nästan ett års bortavaro, var det ett gäng miljonärer som fick stryka på foten då Charlie Trotter – med endast 90 000 kronor på kontot – visade sig från sin bästa sida.
För två veckor sedan hade Mantorphästen uppvisning i ett V86-lopp på Solvalla. Körande Tony Wallin bombade då till ledningen och segern blev överlägsen med många längder ner till tvåan i mål.
Tidsnoteringen den gången – 1.13,7 över 2 640 meter – var bara halvsekunden långsammare än Caballions svenska rekord för femåringar över lång distans.
– Han är helt obrukad i mål. Jag har aldrig varit i närheten av en sån här häst, sa kusken Tony Wallin efter loppet.

Tävlar mot sig själv
Diederik Meilink på Mantorptravet tränar hästen. Han håller Charlie som den bäste han haft i sitt stall och har ingenting negativt att rapportera inför lördagens start.
– Nej, han har tränat på som vanligt. Inga konstigheter alls. Tiden han gick på Solvalla var faktiskt inte så snabb för honom. Han var som vanligt efteråt.
Enligt Diederik Meilink tävlar Charlie Trotter mot sig själv på lördag.
– Så är det. Han själv är sin värste motståndare. Utan galopp vinner han bara han är frisk och så. Men… jag tycker att det är obehagligt varje gång han tävlar. Varför? Just därför att man tycker att han har en sådan överkapacitet för klassen men att man samtidigt vet att han kan göra bort sig. Inget roligt när de tävlar mot sig själva på något vis. Än så länge är han i en väldigt låg klass för sin kapacitet och det är bra chans får man säga på lördag.
Anledningen till att hästen kan galoppera nästan när som helst är aktionen. Vissa hästar har svårare att få plats med stegen och Charlie Trotter beskrivs ha en ”trång aktion”.
– Han har lite platsproblem den här hästen helt enkelt och det är därför han galopperar ibland. Han blir lite ivrig och slår helt enkelt ihop och galopperar. Men det där kan gå bort eller i alla fall bli bättre och jag hoppas ju på att han är en häst för gulddivisionen. Han går fortfarande väldigt tungt balanserad med tunga skor.
Spår två i volten var inget problem senast på Solvalla. Samma läge nu…
– Det är inte så bra spår för honom egentligen. Men han har klarat det bra två gånger så det är bara att man tar det lite lugnt.
Är galopprisken fifty-fifty från start och under loppet eller har hästen blivit mera stabil på slutet?
– Det ska vara bättre chans att han går felfritt än femtio procent i alla fall! Så pass litar vi på honom nu. Jag måste säga så här för spelarnas skull. Man kan ju inte bara sticka ut hakan och säga att de bara vinner. Kommer det en galopp undrar de ju vad fan håller den där tränaren på med.

Fotnot: Charlie Trotter är med i TV4-programmet ”Hästen är din” i helgen. Carin Johansson från Bromma var och provkörde hästen på tisdagen och får 10 procent av prispengarna Charlie Trotter springer in i V75-2 på lördag.

Mikael Wikner