Inför V75: Proppen ur för Dalegård

58

inför v75® proppen ur för dalegård

Det började trögt.
Nu har det lossnat.
På lördag jagar Elin Dalegård sin största framgång som tränare.
– Jag har aldrig haft en bättre chans att vinna V75®, säger den forna superskötaren.

Som hästskötare hos Roger Walmann vann hon bland annat Sprintermästaren, Kungapokalen och Svenskt Travderby, tävlade i Frankrike och Nordamerika och selade ut massor av vinnare på V75®.
Men efter 20 år som anställd i olika stall lämnade Elin Dalegård skötarlivet för att bli professionell tränare.
2017 gick hon den avslutande kursen på Wången och idag står hon med 23 hästar på träningslistan.
Mer än dubbelt så många som när hon drog igång.
Detta mycket tack vare en hårt satsande hästägare tillika entusiastisk nybörjarkusk vid namn Jonas Gylling.
– Jag har åtta boxar hemma på min gård. När hästantalet klev över det så hyrde jag ett litet stall på Örebrotravet. Det var där jag stod när Jonas dök upp förra hösten, berättar Elin Dalegård.
Vad menar du med ”dök upp”?
– Han skulle gå licenskursen för att köra lopp och trodde att man skulle få låna en häst av travskolan. Det fick man inte så han frågade om jag hade en häst som han kunde få köra.
Kände ni inte varandra då?
– Nej, inte mer än att vi båda är från Askersund. Så jag visste vem han var. När jag var yngre var jag livrädd för honom, han var en ligist.
En ligist?
– Ja, eller han hängde med ett gäng grabbar som man höll sig lite ifrån i alla fall. Men idag säger han att det är tvärtom, att det är han som är livrädd för mig när han kryper omkring i stallet…, säger Dalegård med ett skratt.
– Jonas har alltid varit travintresserad så han hade koll på att jag var travtränare. Som företagare har han alltid försökt använda sig av människor från Askersund och jag tänker att han resonerade så i det här fallet också, det var till min fördel.

Stor kull med ettåringar
Efter att han tog licens har den framgångsrike företagaren satsat helhjärtat på travsporten och är nu Dalegårds störste hästägare.
Nio nyinkomna ettåringar gör att framtiden ser betydligt ljusare ut än för ett år sedan.
– Ettåringarna är helt tack vare Jonas. Han har köpt in hästarna och sålt ut i andelar. Förra året hade jag inte en enda ettåring så det är otroligt stimulerande. Jag drömmer om att jag har en Dust All Over eller Colombian Necktie i den här kullen, säger Dalegård och hänvisar till sina två största stjärnor från skötartiden.
Men starten som proffstränare kunde ha blivit bättre.
Faktum är att stallet var segerlöst under såväl 2019 som 2020.
I år har det emellertid lossnat rejält med elva segrar, varav fyra den senaste månaden.
– Det har verkligen varit proppen ur och det känns som att stallet äntligen kommit i form. Jag kan inte peka på någon specifik anledning till varför det lossnat just nu, det är väl alla mil som hästarna har i benen som börjar betala sig.

”Starkare och starkare i träningen”
Stallets galjonsfigur heter Digital Lucky som kom vid årsskiftet och har tagit sex segrar. Den första i Gyllings omskrivna kuskdebut då ekipaget presterade sig för den lite större publiken på GS75.
På lördag är det en ännu större scen som väntar.
Det innebär att Jonas Gylling får nöja sig med att se loppet från sidan eftersom han med 38 körda lopp inte uppfyller kriterierna för att vara med i de ordinarie klasserna på V75.
– Hästen har gjort otroligt bra lopp på slutet även om han fick stryk av Gerben senast. Jonas grämde sig efter loppet och tyckte att han borde ha dragit upp farten tidigare, det kanske var orutinen som syntes, säger Elin Dalegård.
Om Digital Lucky förlorar på lördag lär det bero på andra anledningar än orutin, ersättare i sulkyn är nämligen Örjan Kihlström som får sitta upp bakom en häst i toppslag.
– Det får han absolut, hästen känns bara starkare och starkare i träningen. Han har utvecklats hela året och lagt på sig över 100 kilo muskler sedan han kom. Jag är verkligen nöjd med honom för dagen och han gynnas av tävla på vintern eftersom han alltid går med skor och fungerat på brodd. Vi siktar på att ”göra en Arnie Somolli”, det var en häst som jag skötte hos Roger som vann fyra lopp på V75 under samma vinter.
Hur ser du på vinstchansen på lördag?
– Jag har aldrig haft en bättre chans att vinna V75, som tränare alltså. Vi hade Nellie Vingboons som vann några gånger för tiotalet år sedan, men då var det mamma som stod som tränare. Jag blir i alla fall inte överraskad om Digital Lucky skulle vinna.
Vad skulle en seger betyda för dig?
– Enormt mycket. Det är ju på V75 man måste synas om folk ska reagera.
Ändrar du något i träningsupplägg eller utrustning?
– Inte i träningen, den blir precis som vanligt här i veckan. Däremot byter vi från ett trekvartsstängt norskt huvudlag till ett helstängt norskt huvudlag. Det blir första gången han tävlar så och förhoppningen är att det ska göra honom ett litet snäpp vassare.
Är det någon skillnad att se loppen som tränare än som hästskötare?
– Ja, det är skillnad, det känns mer när man tränar själv. Som skötare hade jag gjort mitt jobb när hästen kom ut ur stallet och all utrustning var på plats. Som tränare vet jag inte om jag om jag har gjort mitt jobb förrän hästarna går i mål, säger Elin Dalegård.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75: Hallå där, Fredrik B Larsson…
Nästa artikelVikens High Yield fortsatt obesegrad på Vincennes

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.