Inför V75: Riordan varnar för sin outsider

228

Inför V75: Riordan varnar för sin outsider

Giganternas kamp.
Ina Scots Ära blir en duell mellan superfyraåringarna Power och Ecurie D.
Eller?
– Jag tror inte att favoritduon får ha en dålig dag, säger Jerry Riordan.

Jeremiah James Riordan, 62, eller ”Jerry” som han kallas har haft enorma framgångar de senaste åren. Halmstadtränaren som kommer från den lilla delstaten Rhode Island i nordöstra USA intresserade sig tidigt för travhästar och han har minst sagt gått den långa vägen i sporten.
– Jag började jobba hos en liten tränare i norra USA. Där var min uppgift att vakta hästarna på natten. Jag satt på en stol och gick runt och tittade på hästarna när de åt och sov på natten, minns Jerry Riordan.
Arbetsgivare lovade stallarbete när stallet skulle utöka sitt hästantal och Jerry minns den här tiden väldigt tydligt.
– Budskapet var tydligt. När det kommer fler hästar får du börja jobba som hästskötare. Efter några månader hade jag tre-fyra passhästar och under den perioden skötte jag om dem på dagarna – samtidigt som jag vaktade stallet på nätterna.

Första flygresan – till Elitloppet
En dag kom det en häst till stallet vid namn Chiola Hanover. Det handlade om en meriterad fyraårig hingst. Det dröjde inte länge förrän Riordan skulle få honom under sina vingar.
– Min chef tyckte nog synd om mig. Jag hade gjort allt skitjobb och han ville gottgöra mig. Chiola Hanover utvecklades och fyra månader senare satt jag på ett flygplan med honom på väg till Stockholm och Solvalla. Det var första gången jag flög. Vi var på väg mot Elitloppet och jag var 22 år gammal, berättar Riordan nostalgiskt.
Året var 1980 och Halmstad-tränaren minns tiden i Stockholm som om det vore igår.
– Express Gaxe var den stora svenska favoriten, men han räckte inte mot franske Ideal du Gazeau som vann Elitloppet det året. Chiola Hanover slutade oplacerad i försöket och tog sig inte till final.

Nykorad kung startar om en månad
En man som gjorde stort intryck på den unge hästskötaren var den dåvarande elitloppschefen Rune Stolt.
– Jag kommer ihåg när jag träffade Rune. Av honom fick jag 1 500 kronor vilket var mycket pengar på den tiden. Han ville att jag skulle leva gott den veckan i Sverige. Rune var en fantastisk människa, konstaterar Riordan.
I lördags vann Jerry Riordan miljonloppet Kungapokalen på Åby som tränare med Aetos Kronos. Den triumfen var Bold Eagle-sonens fjärde miljonvinst.
– Den hästen är fantastisk. Det stör mig fortfarande att han inte blev årets treårig 2019. Nästa start blir den 17 juni på Solvalla i Prix Readly Express. Det stora målet är det svenska derbyt. Då ska han vara på topp. Allt ser bra ut efter lördagens segerlopp, säger Riordan.

Vann spårlottningen
På lördag gästar Jerry Riordan Mantorp och V75 med en annan spännande fyraåring i snackhästen Armour As. Motstånd saknas inte då både kriterievinnaren Power och obesegrade Europamästaren Ecurie D. finns med i startlistan i Ina Scots Ära (V75-3).
– Vilket lopp det blev och jag är glad över att min häst vann spårlottningen. Den här hästen har otroligt hög kapacitet, men det är tufft att jämföra honom med Power och Ecurie D. Han borde kunna få ett bra lopp och jag tror inte att favoritduon får ha en dålig dag. Armour As är loppets outsider, avslutar Jerry Riordan.

Föregående artikelNimbus C.D. tillbaka på Solvalla
Nästa artikelHälften av andelarna sålda redan till V75 Mantorp

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.