Nimbus C.D. tillbaka på Solvalla

294

Nimbus C.D. tillbaka på Solvalla

Han har bara gjort fyra starter på fyra år.
På onsdag återvänder Nimbus C.D. till banan i ett kvallopp på Solvalla.
– Hästen känns faktiskt lika fin som då han var fem år, säger hästens hjälptränare Stefan Hultman.

Det var av forne ishockeystjärnan Mats Sundin som Stefan Hultman för sex år sedan fick uppgiften att köpa en häst som kunde tävla i de största loppen.
Valet föll på Nimbus C.D. som slog igenom med dunder och brak som femåring då han radade upp fem raka segrar, inkluderat Jubileumspokalen med en miljon kronor i förstapris.
Fem år, sex tränare och bara en seger senare är hästen tillbaka hos Hultman.
Eller närmare bestämt hos Peter G Norman där Stefan Hultman kör träningsjobb emellanåt.
– Mats Sundin ringde i januari och frågade om jag ville träna hästen. Jag har ju ingen licens längre, men berättade att jag samarbetar med Peter G Norman och att han kunde ha hästen där. Sedan dess har jag kört Nimbus två dagar i veckan och det har inte gått en dag som jag inte har tänkt på honom. Jag älskar den här hästen, säger Hultman som fick avveckla sin framgångsrika träningsverksamhet på grund av sjukdom, men nu är tillbaka i travet bland annat som expertkommentator i ATG Live.

Tog åt sig träningen
Men även som tränare alltså.
Eller åtminstone hjälptränare.
– Ja, hjälptränare måste man säga. Det är Peter G Norman som är hästens tränare, men vi kör hästen efter mitt koncept med backträning.
Och just backträningen verkar vara något som Nimbus C.D. uppskattar.
– När jag fick hästen så trodde jag att det var ett omöjligt projekt. Han har haft alla möjliga problem med bland annat gaffelband och ytliga böjsenan, men så fort jag började köra honom i backen så kände jag att han tog åt sig träningen på ett sätt som var fantastiskt. Sedan har Minna (Vanhala) som sköter hästen gjort ett otroligt jobb med att hålla honom lugn och harmonisk, berättar Stefan Hultman som inte låter främmande för att Nimbus C.D. kan nå tillbaka till samma höjder som han nådde som femåring.
– Hästen känns faktiskt lika fin nu som han gjorde då. Antingen har jag haft en himla röta eller så är det så att Nimbus älskar mig tillbaka. Det ska bli riktigt kul att följa honom.

Stöter på Love Matters
Redan onsdagens kvallopp kan bli något utöver det vanliga då Nimbus C.D. får sparring av en annan elithäst, Daniel Redéns Love Matters – femfaldig miljonär och vinnare av Fyraåringseliten 2017.
– Vi har kört två banjobb ute på Erikssund och i det senaste gick han 1.14/1 600 meter, det är riktigt bra på den banan. Eftersom det inte finns så mycket lopp att välja på vill jag att han får en riktig genomkörare på onsdag, gärna runt 1.14 över full distans.
Hur ska det bli för dig att se honom på banan igen?
– Jag tror att det blir en väldig puls, precis som för fem år sedan. Det är lite grann det jag har saknat nu när jag inte tränar några hästar. Det är en stor ära att få vara med och träna Nimbus igen och mycket av mitt cirkulerar runt honom just nu, säger Stefan Hultman.
Nimbus C.D. har segrat i 14 av karriärens 43 starter och tjänat 3,4 miljoner kronor.
Han gjorde sin senaste start i februari i fjol, då i regi Robert Bergh.
Onsdagens kvallopp körs 17.00.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelElva hästar är klara för Elitloppet
Nästa artikelInför V75: Riordan varnar för sin outsider

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.