Inför V75: Savin mot nya höjder

203

savinnnn

I vintras rivstartade proffskarriären med två V75-segrar. Efter det har han inte gjort så mycket väsen av sig. När Jägersro arrangerar dubbla V75-omgångar i helgen kan det vara Marcus Savins tur igen. – Jag tror att Johnny löser det och vinner med Oleander, säger Halmstadtränaren.

Marcus Savin, 31, tog ut sin proffstränarlicens i månadskiftet november, december i vintras och genom Admiral Seas dubbla V75-segrar gjorde han snabbt ett namn för sig. Några fler fullträffar i V75 har det inte blivit än men hästarna har fortsatt att leverera och för två veckor sedan passerade de miljonen insprunget sedan årsskiftet. Men allt har inte varit frid och fröjd. Savin har inte mått sådär jättebra fysiskt. Det senaste halvåret har han haft stora problem med ryggen och högra sidan av kroppen har varit bortdomnad. – Jag trodde att det var någon ryggåkomma för jag har ett litet diskbråck i ländryggen. Men det förklarade inte symptomen och när de inte hittade något fel trots alla prover sa en specialist att vi provar att medicinera mot borelia. Sedan gick det 11-12 dagar och av dem sov jag väl i sex. Jag var helt utslagen. Sedan i måndags när jag satt i fikarummet i stallet fick jag tillbaka känseln i ansiktet och sedan även i armen och benet. Nu har allt släppt fullständigt och det är en sådan befrielse. Jag känner mig som en helt ny människa! Hittills har lånekuskar kört de flesta av stallets hästar men med krämporna ur världen siktar Savin på att hoppa upp i tävlingssulkyn betydligt oftare framöver. – Ja, nu ska jag ”deffa” tio kilo och sedan, när allt känns bra, blir det åka av. ”Johnny löser det” Men i helgen får Savin nöja sig med att stå vid staketet. Jägersro arrangerar sin maffiga derbyhelg med V75-tävlingar i dagarna två. I lördagens omgång selar Savin ut två djur och mest tror han på Oleander i V75-2. Sedan hästen kom i hans träning har det blivit tre segrar på fyra starter. – Han trivs väl med vårt upplägg helt enkel. I början var han lite svår att samarbeta med men nu känns det som han litar på oss och han är lugn och fin i jobben. Och så är han förstås en bra häst med bra kunnande. Det måste de alltid ha i sig. Vad tror du om chansen den här gången? – Han var väldigt fin senast och känns jättefin i jobben efter det. Åkes häst (Aristocat Boko) gjorde det väldigt bra senast på Solvalla och jag tror att min häst behöver ”få loppet” lite mer än hans häst. Helst ska Oleander gå i ryggar till 400-500 meter kvar för att komma till sin rätt. Men jag tror på min häst, säger Savin och funderar i några sekunder innan han tillägger: – Jag tror att Johnny (Takter) löser det och vinner med Oleander.
Håller bra form Vad gäller den andra hästen, stoet Tärnan (V75-5), så rapporterar Savin att formen är betydligt bättre än vad som går att utläsa av resultatraden. – Jag har egentligen inga förklaringar till galopperna på slutet men vi återgår till norskt huvudlag nu. I de två senaste loppen har hon haft stängt och halvstängt huvudlag och det kanske kan vara en av förklaringarna till galopperna. Hon känns jättefin i träningen och håller bra form, men det känns ändå långsökt att tro på seger. Det är ett öppet lärlingslopp och hon var väldigt bra som tvåa med liknande förutsättningar på Axevalla för tre starter sedan. Hon kan vara med bland de tre främsta igen men för att vinna krävs det att det klaffar fullt ut och att några av de andra gör bort sig.
”I den främre träffen” Med lördagen lagd till handlingarna väntar derbysöndagen och Extra V75. Savin har inte med någon häst i huvudnumret Svenskt Travderby men väl i K.G. Bertmarks Minneslopp. Boman (V75-4) hade varit borta från tävlingsbanan i över nio månader på grund av gaffelbansskada när han senast levererade en högklassig spurt som tvåa. – Han var jätteduktig! Han fick ett ganska tufft lopp med vida spår i sista sväng och jag var jättenöjd med honom. Ännu mer nöjd blev jag när jag körde honom i jobbet efter och han var smidig, fräsch och fin på alla sätt och vis. Hur långt sträcker sig förhoppningarna nu? – Det är bra hästar emot, han har spår åtta och allt det där… Men han är bra i ordning och en ärlig löphäst. Jag tror att han dyker upp i den främre träffen.

Ola Johansson