Känslosam seger för Ingves i Derbyt

239

gato

Pato befästa sin position som kullens kung i Svenskt Travderby. Tillsammans med Peter Ingves tog han hem loppet på tangerat svenskt rekord. – Jag känner en enorm glädje men det är lite känsligt just nu. Pappa ligger sjuk i Finland och jag tillägnar honom segern, sa Ingves.

Årets viktigaste uppgörelse för landets fyraåriga travhästar, Svenskt Travderby på Malmöbanan Jägersro, var inte den öppna historia man trodde på förhand. Kullettan Pato kördes resolut till ledningen och även om Panne de Moteur och Jörgen Sjunnesson blev närgångna sista biten var segern aldrig i fara. – Han är fantastisk hästen. Jag har tänkt på derbyt ända sedan han vann kriteriet förra året men i år har han haft bekymmer och vi tappade två månader. Men vi lyckades reparera det. Han är född till en riktigt bra häst helt enkelt, sa Petri Puro, som räknade in sin andra seger i derbyt. 2007 vann hans Commander Crowe. – Det är osannolikt. Nu har jag vunnit derbyt två gånger på två försök. Det är ofattbart och jag har lite svårt att smälta det. Men ni kan kalla mig Mr Derby, sa Halmstadtränaren glatt. Puro deläger själv Pato tillsammans med Morgan Svensson. Båda var även delägare i Commander Crowe vid dennes seger i travets blå band. – Det här är precis lika roligt som förra gången, kommenterade Svensson, som utöver den enorma äran och den gula segerkavajen kunde glädjas åt ett förstapris på två miljoner kronor.
Tillägnar pappa segern Pato har endast gjort nio starter och efter åtta av dessa har han fått vända upp för segerdefilering. Det mastiga förstapriset i derbyt höjer saldot på hans vinstkonto till 4 017 000 kronor. Men pengar var det sista som rörde sig i kusken Peter Ingves huvud efter hans första derbyseger. – Jag blir känslosam när jag tänker på att här sitter jag bakom en häst samtidigt som pappa är hemma och sjuk. Jag hoppas att han var pigg nog att se loppet och jag tillägnar honom segern, sa Ingves på stallbacken efter loppet. Ingves kör trots sin stora rutin med lärlingslicens och som andretränare hos Petri Puro är det inte bara som kusk han ska äras för Patos framgångar. – Hästen var jättebra. Jag blev lite orolig 100 meter från mål när Sjunnesson kom loss men han höll undan. Det ligger mycket jobb bakom en sådan här seger och allting ska stämma, så det är skönt när man lyckas. Det känns för jäkla härligt. Och kavajen sitter bra, den ser bara stor ut.
Hultmans duo tvåa och trea Stefan Hultmans duo Panne de Moteur och Perfectly Enough slutade tvåa respektive trea. Den förstnämnde fick chansen från Patos rygg i början av upploppet men riktigt nära kom han aldrig. Efter mållinjen gick det inte att ta miste på Sjunnessons besvikelse. – Jag har aldrig haft en bättre chans att vinna derbyt och det klart att jag hoppades. Det var seger som gällde. Men redan nu en liten stund efter loppet känns det bättre och skulle loppets köras om skulle jag släppa ledningen till Pato igen, sa Sjunnesson. Patos segertid i mål, 1.12,8 över 2 640 meter med bilstart, är en tangering av det svenska rekord för fyraåriga hingstar och valacker som Maharajah satte i derbyt för tre år sedan.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75: Savin mot nya höjder
Nästa artikelSvenskt rekord av Red Red Red i Derbystoet