Inför V75: Savins avskedsföreställning

231

Nästa vecka går flyttlasset till Umeå.
Men ännu återstår en tävlingsdag.
Marcus Savin hoppas kunna kröna sin tid som Halmstadtränare med V75-seger.

 

savinnnn
Efter två framgångsrika år som professionell tränare står Marcus Savin i begrepp att göra en nystart för verksamheten.
Platsen är Umåker travbana, i staden där han föddes för snart 34 år sedan.
Vid årsskiftet flyttades licensen från Halmstad och i nästa vecka ska de sista hästarna ställa sig på transporten för en resa 118 mil åt nordost.
Varför flyttar du?
– Mycket för att det är svårt att få in hästar i den här delen av Sverige, trots att man har bra resultat. Umeå är en trevlig stad med många invånare i förhållande till hästar i proffsträning.
Är det något du räknat på?
– Nja, lite grann, men Umåker har varit på mig och jag vill ha möjligheten att bli en till kvantiteten stor tränare.
Hur stor då?
– Jag vill inte sätta något tak, men gärna upp över 50-60 hästar så att man kan ha en bra organisation och tävla flera gånger i veckan. Då kan jag göra det jag brinner för, nämligen att träna häst. Som liten tränare är man hästskötare, banmästare, transportör och hovslagare på samma gång. När man kommer upp i kvantitet går det att ha bra folk för varje enskild roll.
Hur realistiskt är det är du lyckas med det?
– Jag kommer inte med så många hästar, det ska man ha klart för sig. Och i hela Norden är hästfolket lika duktiga, skillnaden är bara att man har olika material att jobba med. Det är inte så att jag tror att konkurrensen är sämre på Umåker, det är mer staden i sig som ger möjligheter. Jag ser inga begränsningar för att hitta roliga andelshästar får både sportklubbar och studenter. Regionen runt Halmstad är väldigt kompakt med många stortränare, det känns som att marknaden är mer mättad här nere.
Så om fem år kommer det att finnas fler travintresserade i Umeå än i dag?
– Ja, det kommer jag att jobba stenhårt för.
Vad kommer du att sakna mest från Halmstad?
– Tjejen som jobbar hos mig nu, Mia. Hon har verkligen ställt upp i ur och skur. Hästar kommer och går och jag är väldigt lyckligt lottad som har så bra kunder. Tio av mina tolv hästar i stallet följer med till Umeå, det känns som ett kvitto på att vi har lyckats.
Hur ser organisationen ut i det nya stallet?
– Jag har anställt en erfaren hästskötare från Umeå och kommer att anställa en till inom kort. Det har visats ganska mycket intresse för att lämna in häst och jag kommer inledningsvis att jobba för att få in tillräckligt för att täcka två heltidstjänster.
Du startar två hästar under lördagens V75-omgång på Halmstadtravet. Har du vässat extra inför det?
– Ja, det har jag. Kanske inte på det sättet att vi tränat hårdare, men båda hästarna har siktats hit, är bra i ordning och ska göra fina prestationer, det är de preparerade för.
Om vi börjar med att kolla läget på 5 Schwerin Boko som tillhör de minst betrodda i V75-6.
– Han har väl ingen realistisk vinstchans, men kommer i alla fall att vara betydligt bättre än senast. Då var det jag som gjorde fel som körde honom barfota på en vinterbana vilket inte alls fungerade. Det känns i träningen att han håller samma form som då han sprungit 1.12-tider över distansen med sulky. Tyvärr är han inte mer än medelsnabb första biten så jag vet inte om jag kan komma ner i rygg på ledaren dit jag helst vill. Med rätt resa kan han vara trea-fyra.
Då är väl förhoppningarna betydligt större på 6 Oleander (V75-7) som kommer från två raka segrar?
– Ja, han är riktigt bra och jag kommer att köra därefter. Det är en häst som haft en del bekymmer genom karriären och det är inte många gånger han kommit upp i fyra starter i rad utan avbrott som nu. Han känns som han ska i träningen och kommer att göra ett fint lopp, ett av sina bästa hittills hoppas jag.
Kommer du att gasa för ledningen?
– Jag är sugen på att ladda, förutsatt att hästen håller sig lugn. Senaste starten var första gången jag gjorde det och då visade han att han är väldigt snabb bakom bilen. I de tre senaste starterna har han tävlat med en murphybländare och fungerat fint, tidigare kunde han bli lite hetsig med den, men det är jag inte lika orolig för nu. Han springer bäst på innerspår och det är närmaste vägen till mål.
Så avskedsförställningen slutar med V75-seger?
– Ja. Om jag får vara regissör så vinner Oleander, säger Marcus Savin.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet