Inför V75: Se upp för Flygande Holländaren

113

Paul Hagoort har 65-70 hästar på träningslistan, vilket inte är lätt om man är holländsk travtränare. Banorna i Nederländerna har haft Corona-stängt tidigare under sommaren.
– Vi börjat köra travlopp igen, men jag har 15 hästar på Tommy Karlstedts gård i Sverige just nu, berättar Paul.
Paul har tre hästar på V75 i helgen – och säger att den bästa vinstchansen utan tvekan är Vice Versa Diamant på söndagen.

De holländska banorna har varit stängda på grund av Corona-pandemin, men från och med 1 juli har den restriktionen tagits bort och nu tävlas det som vanligt igen (men utan publik).
Detta fick de holländska tränarna Jeroen Engewerda och Paul Hagoort att öppna filial i Sverige under uppehållet på hemmaplan.
Nu har Paul Hagoort 15 hästar stående på Tommy Karlstedts Dunevad travcamp utanför Skene, cika fem mil från Göteborg och i nära anslutning till Landvetter flygplats.
– Jag har två skötare här hela tiden, som får vara självgående ibland. Men jag och kusken Robin Bakker turas om att komma hit och sköta träningen, berättar Paul.
Paul Hagoort är van att tävla i olika länder med hästarna. Då det bara är Wolvega-banan som har bra ekonomi i hemlandet, åker han gärna till Frankrike eller Tyskland med sina travare.
– Det är olika typer av travsport i de olika länderna, olika system. I Sverige behöver man ha speediga hästar, eftersom det är oerhört viktigt att få bra position i loppen. I Frankrike behöver man kraftfulla eller i alla fall tuffa hästar, för att det ska gå bra. Det behövs speed där också men det är viktigare att hästarna är starka.
Paul vill inte säga att något land är bättre eller sämre, att tävla i.
– För mig handlar det om att kunna anpassa mig och de hästar som jag har, till den plats där vi tävlar, att ”go with the flow” så att säga. Det är det enda sättet att tjäna pengar.

”Får han rätt lopp kan han vinna”
På Axevalla i helgen har Paul tre V75-hästar. En på lördagen och två på Stochampionats-söndagen.
Angående lördagens start i V75-7 med 7 Hummer Scott säger Paul:
– Hummer Scott hade jag precis fått i träning, innan vi öppnade filialen i Sverige.  Han har tränats av min vän Dion Tesselaar i Holland i alla år. Han fungerar bra i det ”svenska systemet”. Med det menar jag att han kan öppna bra bakom bilen för att få position i loppen, det är viktigt.
Paul säger att Hummer Scott är ganska oberoende av löpningsförlopp, men har haft lite otur i sina två senaste lopp, när han fått stryk av Björn Goops Inspector, som han slipper möta nu.
– Jag trodde tidigare att det här är en häst som behöver gå på rulle.
I ett par lopp i Holland har han suttit fast till 200 meter kvar och sedan nästan ”exploderat”, när han fått fritt. Men jag tycker att han visade näst senast på Åby, att han tål att göra lite själv i loppen också.
Vad är dina förväntningar på lördag på V75?
– Han duger i klassen. Får han rätt lopp så kan han vinna.
Sexårige Hummer Scott har varit tvåa i sina tre Sverige-starter och senast på Åby satt han fastlåst, så det borde vara hans tur nu.

”Räds inte dödens”
Bästa vinstchansen på V75 i helgen är dock 2 Vice Versa Diamant i V75-3 på söndagen. En fyraårig valack, som inte kan sägas vara särskilt tidigt utvecklad, men nu när polletten ramlat ner så har han fyra raka segrar sedan debuten.
– Det har varit mycket jobb med att få honom redo för tävling. Men det är en rejäl typ som inte räds ”dödens”, om det skulle vara så. Den enda svagheten han har, är att han är känslig för tempoväxlingar. Så det måste kusken se upp med.
Holländske toppkusken Rick Ebbinge kör Hagoorts hästar på Axevalla. Vice Versa Diamant har segrat två gånger i Holland och två gånger i Sverige och har körts varje gång av Robin Bakker.
Har Vice Versa Diamant bra vinstchans igen?
– Det är klart att jag har störst förhoppningar på honom i helgen. Han står dessutom perfekt inne på startvolten, han har tjänat nästan 122 000 kronor och tillägget går vid 125 000 kronor.
8 Korona Pharma i V75-4 på söndagen?
– Jag blir glad om hon slutar bland de fem främsta. Hon tränar bra, men det är ett komplicerat sto och hon startar i stark omgivning nu. Hon kanske gör någon start till här i Sverige, händer det inget så åker hon tillbaka till Holland efter ytterligare en start eller någonting sådant. Hon kom hit bara för att hon inte hade några lopp i Holland när vi startade igång filialen.
De andra två V75-hästarna i helgen, Hummer Scott och Vice Versa Diamant, hur länge kommer de att fortsätta att tävla i Sverige?
– Om det fungerar ekonomiskt, om det går hyfsat i loppen, tävlar de nog här fram till oktober.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75/jackpot: Stenströmer gör tummen upp för Handsome Brad
Nästa artikelJackpotslaget på Axevalla Hed med Janne & Harry!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.