Inför V75: "Sebastian är inte i närheten av Rajas kapacitet"

205

imagerajaseb

Sebastian K. har gått fram som en orkanvind i storloppen efter flytten till Åke Svanstedt.
På lördag utmanas han av sin forne stallkamrat Raja Mirchi i Svenskt Mästerskap på Åby.
– Sebastian K. har inte Raja Mirchis kapacitet men däremot är han en mycket snabbare häst, säger Raja Mirchis tränare Lutfi Kolgjini inför prestigemötet.
Efter 46 starter, 16 segrar och 6,3 miljoner kronor insprunget flyttades Sebastian K. från Lutfi Kolgjini till Åke Svanstedt i juli. Sedan dess har den sexårige hästen sprungit in ytterligare fem miljoner genom segrar i Sundsvall Open Trot, Åby Stora Pris och Trotting Masters.
– Jag känner stolthet över Sebastians framgångar för det är jag, inte Åke, som har gjort honom, säger Kolgjini och fortsätter:
– Sebastian K., Revenue, Raja Michi, Going Kronos, Viking Kronos, Joke Face… Svanstedt vet inte hur man gör för att ta fram såna hästar. Däremot får han bra fart på dem när de har börjat tröttna.

”Mot toppen igen”
Sebastian K. är emellertid inte den ende som det är bra fart på för dagen. Raja Mirchi mötte väl inte precis världseliten i sin senaste start men sättet han vann på var mycket imponerande. Kort efter start galopperade han till synes bort alla möjligheter till en framskjuten placering.
– Jag var på väg att köra av banan men så kom jag på att jag hade åkt till Kalmar för att han skulle få ett lopp i kroppen. Så jag tänkte att jag kör runt och ger honom ett jobb i alla fall.
Sakta men säkert knappade Raja Mirchi in på klungan och med 1 400 meter kvar av långloppet anslöt han i andraspår.
– Sedan började han suga tag i tömmarna ordentligt och jag lät honom lunka med där i tredjespår på sista bortre långsidan. Han kändes urstark hela vägen och på upploppet avgjorde han hur lätt som helst. Han gav mig beskedet att han är tillbaka och på väg mot toppen igen.

”Starkare, tåligare och ärligare”
På lördag väntar 600 000 kronor på vinnaren av Svenskt Mästerskap som körs över 2 640 meter med bilstart. Kolgjini hade turen med sig i spårlottningen. Raja Mirchi drog nummer fem medan Sebastian K. fick bakspår.
– Jag kör framåt. Min är en långstegad häst som vill ha tempo. Men vi får se hur det utvecklar sig. De kanske vill köra i ledningen med Caballion?
Hur bedömer du Raja Mirchis form?
– Jag körde ett lätt intervalljobb med honom i fredags och han kändes jättefin. Han behöver fler lopp i kroppen för att komma i riktig toppform men jämfört med senast förväntar jag mig att han kommer vara ännu bättre på lördag.
Raja Mirchi vs. Sebastian K. Hur ser du på den matchen?
– Det är två olika typer av hästar. Sebastian är inte i närheten av Rajas kapacitet. Raja är starkare, tåligare och ärligare. Sebastian är en otroligt snabb häst men långt ifrån lika ärlig. Så var det i min regi i alla fall. Med Åke i vagnen har han visat en helt annan ärlighet. Vad det beror på vet inte jag. Sedan har Sebastian tävlat på hela säsongen och har full form. Jag kan inte begära att min ska ha full form när det har hackat hela säsongen.
Toppform eller ej. Räkna med krig när startbilen släpper iväg hästarna i SM. Hur mycket stolthet Kolgjini än känner över Sebastian K:s framfart råder det inga tvivel om att han gärna skulle se Raja Mirchi tvåla till sin forne stallkamrat.

Kolgjini om sina övriga V75-hästar:

5 Alki Flevo (V75-1) var jag mycket nöjd med på Solvalla senast. Nu står han tufft inne på pengarna men den långa distansen är bra åt honom. Det klart att han kan duga även här.
2 Michael November (V75-5) var dålig senast och det visade sig att han hade dåliga blodvärden. Nu känns han fin i jobben igen och han kommer vara tillbaka i gammal form på lördag. Senast gick han med skor runt om men nu ska han gå barfota runt om.

Johansson Ola Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInte kul!
Nästa artikelInför V86: Lindbloms nya superlöfte