Inför V86: Lindbloms nya superlöfte

184

superlofte

I våras sopade han rent på Solvalla.
Snart kan det vara dags att inleda ett nytt segerstim.
– Hästarna måste få återhämta sig lite. Nu kan vi göra ett sådant ryck igen, säger Åke Lindblom som startar tre hästar inom onsdagens V86-spel.
Mars-april-maj var Åke Lindbloms månader på Solvalla.
Vid 14 tillfällen travade stallets hästar ut på nationalarenan, inte mindre än åtta gånger återvände de som vinnare. Några dessutom till glada odds.
Ett smått osannolikt facit där kulmen nåddes under elitloppshelgen då Winning Love spurtade hem Harper Hanovers lopp och en halv miljon kronor.
Sedan dess har Lindblom legat lägre när det kommer till att åka österut från sin bas utanför Arboga och de åtta starterna i huvudstaden har gett tre andrapris som bäst.
– Det blir ju så. Jag har inte så många starthästar och de kan inte vara igång året om. Både I Saw You och Winning Love tjänade mycket pengar på kort tid så det var läge att ge dem en paus under sommaren. Det verkar ha gjort gott, hästarna känns fina så nu kan vi göra ett sådant ryck igen, berättar Lindblom som under förra helgens kriterieauktion såg till att sätta sprätt på överskottet från vårens ”rush”.
Inte mindre än sex ettåringar inhandlades.
– Det var fantastiskt, jag har aldrig ropat in så många hästar på samma auktion tidigare. Två var åt en trogen hästägare och en åt en ny. Det får man vara jäkligt glad för, att det kommer nya människor som vill prova på det här. De övriga tre köpte jag själv, har man lite i kassakistan så måste man försöka satsa.

Stjärna från första dagen
Gemensamt för alla är att de har franska fäder, varav tre efter favorithingsten Love You, något som blivit Åke Lindbloms signum de senaste åren.
– Det beror på att jag tycker att franskstammade hästar är mycket bättre. De efter Love You är dessutom tidiga också, de har allting, säger Lindblom och blir inte mindre entusiastiskt när han får beskriva hästen som närmast bekräftar det, Re Doc – en tvååring som inlett karriären med två segrar och en mersmakande andraplats.
– Redan när jag körde in honom så utmärkte han sig. Man kunde nästan säga från första dagen att ”det här blir en kanon”. Han är så klok och välutvecklad, dessutom har han den där utstrålningen. Både I Saw You och Winning Love startade också som tvååringar, men Re Doc är mycket bättre än de var vid motsvarande tid. Ett sådant löfte har jag nog aldrig tränat överhuvudtaget.
Därmed är det ingen överraskning att Lindblom andas optimism trots att man lottats till svårt utgångsläge i Breeders’ Crown-loppet med 175 000 kronor till vinnaren som utgör V86-5.
– Det var lite synd att vi fick bakspår igen, men det är bara att gilla läget och hoppas att det kan lösa sig. Hästen fungerar i alla möjliga positioner, taktiken lägger jag upp efter hur loppet utvecklar sig och hur han känns för dagen. Skulle banan bli mjuk så kanske jag tar av bakskorna vilket vore ett plus. Om han ska vara favorit vet jag inte, det är ju flera riktigt lovande hästar med, men jag tror inte att någon är bättre än min i alla fall.

Dold storform
Ett år äldre A.Hannibal bidrog till Lindbloms vårsvit med seger på Solvalla i början av maj och återkom nyligen efter två månaders tävlingspaus.
– Honom hade jag egentligen inte tänkt vila över sommaren, men hästen har haft mycket otur. Först blev han sparkad i hagen och sedan drabbades han av en fästinginfektion. I comebacken var han tam, men behövde loppet och jag räknar med en betydligt bättre insats nu, säger Lindblom och fortsätter:
– Han skulle ha startat för två veckor sedan, men fick en sårskada. Inför det hade jag kört ett skarpt jobb då han kändes ruggigt fin och eftersom såret snabbt var läkt så behövde han inte stå över så mycket. Det sista jobbet körde jag i dag (måndag) och som han kändes då tror jag inte formen är sämre nu än vid vinsten i maj. Tidigare har han varit lite vinglig bakom bilen vilket gjort att jag inte vågat ladda, men nu tycks han ha mognat så det är inte otänkbart att jag trycker av från start här. Han kan vara en riktig rysare.
En ännu större skräll vore om V75-meriterade Macho Gossip lyckas vinna från förhatliga spår åtta i V86-6. Men tro inte att Åke Lindblom gett slaget förlorat för det.
– Det är klart att man känner sig bortlottad härifrån, men hästen är faktiskt i riktigt fin form. Senast hade han mycket otur och blev dragen bakåt i trötta ryggar två gånger, själv var han inte alls speciellt tagen efteråt. Det var andra gången jag hade helstängt huvudlag på honom, den första var vid andraplatsen i V75 i Örebro, och klart är att hästen blir betydligt rappare då. Förmodligen kör vi med helstängt igen och skulle det lösa sig så tycker jag inte att han är chanslös. Förmodligen tar jag det lugnt från start den här gången, men skulle det bli någon strykning innanför så kanske jag ändrar mig.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet