Inför V75: Skoglund siktar på titeln

65

Inför V75: Skoglund siktar på titeln

Han har vunnit flest travlopp i Sverige i år.
På torsdagen blev han Solvallatränare.
På lördagen siktar han på att ta hem V75 Champions.
– Jag vill köra lopp sju dagar i veckan, säger Rikard N Skoglund inför lördagens kuskmatch.

Lördagens V75-omgång är speciell på många sätt.
Inte nog med att det är 15 hästar i varje avdelning.
I sex av dessa är det samma kuskar som gör upp, fjolårets segerrikaste på V75.
Från att tidigare avgjorts i ett lopp har vägen till att utse V75-mästaren utvecklats till landets mest prestigefyllda kuskmatch.
Eller?
– För mig är Björkampen (körs årligen på Bodentravet reds. anm.) den största kuskmatchen. Men det kanske beror på att jag har vunnit den. Vinner jag på lördag får jag väl säga att V75 Champions är störst, säger Rikard N Skoglund på väg att sätta upp sin just inhandlade brevlåda utanför det nya hemmet vid travcampen Erikssund i Sigtuna kommun norr om Stockholm.
Timmarna tidigare hade han och sambon Lina Bergström lotsat in hästarna i det nya stallet vilket innebar att Skoglund i samma stund fick licensen flyttad från Bergsåker till Solvalla.
– Anledningen att vi flyttar är att jag fått många fler kunder längre ner i landet. Jag tävlar så mycket mer här nere nu att det vore dumt att inte bo här. Man blir sliten av alla resor och förhoppningsvis betyder det att jag får sova lite oftare i min egen säng. Det senaste året har jag bott mycket hos Ulf Ohlsson.
Just Ulf Ohlsson är kusken som dominerar i landet när det kommer till att vinna lopp.
Fyra år i rad har han hemfört det prestigefyllda allsvenska kuskchampionatet.
En titel som Rikard N Skoglund trånat efter länge…
– Det var min barndomsdröm, att få vinna kuskligan. Det är väl inte förrän de senaste åren som jag känt att det verkligen kan lyckas en dag.
Faktum är att Skoglund fyra veckor in på det nya året toppar sagda lista med 23 triumfer, att jämföra med 16 för Ohlsson.
– Då har jag ändå haft en avstängning på åtta dagar också. Det gör att man får lite hopp om att det kan gå vägen. Men Ulf blir enormt svår att slå, förutom att han är en av landets absolut bästa kuskar är han så arbetsför och drar sig inte för att åka långt. Det är imponerande att se hur han krigar runt på banorna år efter år. Han har varit min förebild under hela min uppväxt och den dagen jag blir allsvensk champion så hoppas jag verkligen att det blir i kamp med honom.

Rivaler som samåker
Att resa långt och ofta är inget som Skoglund heller räds och de båda tidigare Bergsåker-kollegorna åker ofta på trav tillsammans.
– Det har blivit så och det är trevligare att samåka, det ska vi göra på lördag också.
Vem brukar köra?
– Jag tycker att jag kör mest, men frågar du Ulf säger han säkert tvärtom. Själv föredrar jag att vila på vägen upp och köra på vägen hem, men vi brukar variera.
Efter avstängningen i början av året har Rikard N Skoglund kört lopp 20 dagar i rad, innan han gjorde ett avbrott för att flytta hästarna denna torsdag.
Hur många dagar i rad klarar du av att köra?
– Hur många som helst känns det som. Nu när jag flyttat ner hit så vill jag verkligen jobba stenhårt för att slå mig in på så många banor som möjligt. Jag brukar ta två veckor ledigt varje år, i övrigt kör jag gärna varje dag. Det är min sambo som ansvarar för träningen av våra hästar, jag hjälper till då det inte är lunchtrav, eller när jag är avstängd.

Tror på Green Mamba
Att Rikard N Skoglund gjort en smärre kometkarriär in i den svenska kusktoppen bekräftas av att detta blott är andra gången som han kvalificerat sig för V75 Champions.
– Jag ser det som en liten hyllning till oss som offrat flest lördagar under föregående år. Även om jag som sagt gillar Björnkampen så är det här givetvis mycket större ur ett medialt perspektiv, med en hel V75-omgång. Dessutom är det väldigt trevligt att man får umgås med kollegorna under lite andra former med middag, så att man kan landa lite efter tävlingarna.
– Synpunkten man kan ha är att hästarna inte lottas vilket gör att det blir mindre rättvist jämfört med andra kuskmatcher, men det är så det är.
Hur ser du på dina chanser?
– Jag kör flera hästar för första gången och har ingen riktig koll. Men Green Mamba måste vara en bra möjlighet och sedan ser det intressant ut med några till.
Vad skulle en totalseger i V75 Champions betyda för dig?
– Det vore enormt stort, framförallt är det väldigt kul bara att få vara med.


Så här ser Rikard N Skoglund på sina V75-styrningar:

– 15 Gizmo de Veluwe (V75-1) såg jag när han löpte dött lopp senast och det är en fin häst med bra lunk. Han såg väldigt effektiv och bränslesnål ut med stora steg och det gör att jag tror att han passar bra över tre varv. Skulle det lösa sig härifrån så kan vi säkert vara långt framme.
– 2 Catwalk Ima (V75-2) har jag dålig koll på, men jag har fått positiva rapporter från tränaren som låter uppåt inför det här och verkar inne på ett offensivt upplägg. Själv har jag inte hunnit läsa på loppet, men att stå start med en formstark häst ser intressant ut.
– 10 Bouncing Ball O.O. (V75-3) har jag dålig koll på.
– 1 Demex (V75-4) har jag kört flera gånger även om det var ett tag sedan. Han har sett stark och bra ut på sistone och verkar ha hittat formen igen. Det är några konkurrenter på tillägg som kanske är för bra, men jag tycker att han är första hästen på startvolten och kommer vi till ledningen så kör jag där.
 1 Tiger Marke (V75-6) har jag inte heller hunnit kolla upp ännu.
– 10 Green Mamba (V75-7) har imponerat på sistone. Jag körde henne även för tidigare tränaren och måste säga att hon har utvecklats i sin nya regi, båda vad gäller snabbhet och styrka. Löpskallen har alltid varit fin. När vi kom till ledningen när senast så sprang hon och bröt och krängde, det gjorde att jag inte vågade svara när Oskar kom så fort. Då tävlade hon med norskt huvudlag istället för sitt normala stängda, vi får se vad tränaren tänkt sig nu. Läget gör i alla fall att jag måste köra offensivt från början, så får vi se om det går att komma till ledningen. Jag tycker att hon ska vara favorit i loppet.

Föregående artikelV75 ÅBY – Janne Jackpot & Harry Boy!
Nästa artikelInför V75: Spelutmaning med 15-hästarsfält

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.