Inför V75: Skor på eller av?

51

Inför V75: Skor på eller av?

Inför V75: Skor på eller av?
Från den första mars är valet fritt i travets Sverige igen efter vinterns barfotaförbud.
Halmstadtravet kör V75 på lördag.
– Tränare som vill köra sina hästar barfota borde kunna göra det utan problem, säger sportchefen Jan-Olof Molin.

Efter tre månader med barfotaförbud är det från och med fredag fritt fram för tränarna att bestämma balansen själva på hästarna som ska tävla.
Helgen bjuder på dubbla V75-omgångar. Halmstadtravet kör V75 på lördag och Sundbyholmstravet i Eskilstuna under söndagen.
Solen värmer i Halmstad på tisdagen när vi får fatt i sportchefen Jan-Olof Molin.
– Just nu är det strålande solsken och elva grader varmt. Så de som vill köra hästarna utan skor på lördag borde kunna göra det utan problem. Vi har kört två tävlingsdagar hittills i år, båda i februari, och jag kan inte tänka mig att det hade varit några problem då heller, säger han.
2015 instiftades förbudet mot barfotakörning mellan 1 december och sista februari (permanent barfotaförbud för tvååriga travare).
Så det här är alltså fjärde vintern med regleringen.
– Det är ju enkelt på ett sätt eftersom alla vet vad som gäller. Samtidigt är det ju så att det på många håll i södra Sverige skulle gå att tävla utan skor emellanåt under vintern. Men det är inga högre protester mot förbudet så de flesta har anpassat sig till reglerna.

Sista starten av Darling Mearas 
Sportchefen i Halmstad tror att många kommer att ta chansen som bjuds på lördag och riva en hel del skor på startande hästar.
– Det är många hästar som kan tävla utan skor som inte gjort det på länge. Så jag tar det för givet att det är många som kommer att ta chansen och även har laddat lite extra för den här dagen, säger Jan-Olof ”Molle” Molin.
En av Halmstadtravets stora stjärnor kommer förmodligen att presenteras skolös på lördagen. Stefan Perssons sexfaldiga miljonärska Darling Mearas gör sin sista start i Sverige innan hon flyttas till USA för att gå i träning hos Åke Svanstedt.
Darling Mearas startar i Stoeliten, det inledande V75-loppet. Molin står för tipsen i banprogrammet och förordar singelstreck.
– Det är ju sista starten på svensk mark för henne och det blir jättespännande att se henne. Hon var inne i går och gick ett jobb här på banan, och det såg bra ut. Jag räknar med att hästen kommer att vara väl förberedd och ”maxad” i utrustningen och tror att hon kommer att göra en jättebra prestation i alla fall. Nu är spåret inte det bästa men när hon är på topp så är hon ju sylvass, säger sportchefen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.