Kan vinna V75 direkt i årsdebuten

151

Kan vinna V75 direkt i årsdebuten

Segersugen dam som visade sig stenhård i loppen i fjol.
Kanske saknas tempo för att vinna V75 direkt i årsdebuten men att amatören Pär Thole tror på sin häst går inte att ta miste på.
– Det är en extremt bra häst…en undantagshäst, säger han om Ryssebo la Reine (V75-4) som matchas för Sto-SM den här säsongen.

I 17 år var Pär Thole chef på Mantorptravet och en skrivbordsmänniska som inte kunde så mycket om hur hästar fungerade och sköttes.
Men det har det blivit ändring på. 2012 plockade han ut en amatörlicens och satsar numera på travet på heltid tillsammans med sambon Ann-Christin Ling.
– Jag är glad att det blev så här. Det här är verkligen att leva sin dröm. Men det är som det är med fem-sex timmars jobb, sju dagar i veckan, 365 dagar om året. Vi är aldrig bortresta utan bara hemma och jobbar med hästarna, säger han.
Paret arrenderar en gård i småländska Hjältevad mellan Vimmerby och Eksjö. Gården heter Ryssebo, vilket går igen i namnen på de egna uppfödningarna med sexåriga stoet Ryssebo la Reine som den stora stjärnan i stallet.
Sex segrar och fyra andraplatser har det blivit så här långt på de tio starterna Ryssebo la Reine gjort i livet.
I fjol somras hårdnade konkurrensen. Något stoet inte visade sig ha några problem med. Efter två segrar och en andraplats sattes pricken över i med en uppvisning i Diamantstoets final i V75 på Åby i augusti där stoet från Mantorp kördes på ren råstyrka och avgjorde efter ett lopp i spåren i karriärens blott nionde start.
– Jag blir inte ett dugg förvånad om hon vinner på lördag men hon kan lika gärna sluta oplacerad om hon inte klarar mjölksyran direkt i årsdebuten nu när hon inte har någon fart i sig. Hon är dock så pass bra att hon ska med på kupongen tycker jag, säger Pär Thole.

”Anton extremt begåvad”
Rutinerade Kaj Widell tog hand om styrningarna i somras. På lördag kör Anton Knutsson igen.
21-åringen satt bakom då stoet debuterade för ett par år sedan då det blev tre segrar och en andraplats i rask följd med Ryssebo la Reine.
– Skälet till att Anton får köra nu när han skaffat sig rutin för V75 är att han är en extremt begåvad kusk. Vilket kommer att visa sig framöver om han får lite chanser. Helt klart har han den där känslan med djuren. Anton får hästarna att springa utan att han behöver tjoa på dem, säger tränare Thole.

Klarar grovjobb
V75 avgörs i Halmstad på lördagen, med den fjärde avdelningen som en av höjdpunkterna. Loppet är ett försök i Diamantstoet där Ryssebo la Reine med sina 662 000 kronor intjänade har fått det sämsta läget i spårtrappan bakom bilen, ett spår 15.
Tränaren meddelar att inga körorder kommer att ges. Stoet från gården Ryssebo har flera gånger visat att tuffa upplägg inte bekommer henne och Anton Knutsson kan välja taktiken själv.
– Anton kan köra från början och bara köra rakt fram. Hon klarar tredjespår i 700 meter och väl i dödens brukar hon kunna tugga ner dem. Vi får se hur fort det går, går det fort i början är det bara att sitta kvar och låta henne gå till slut i stället. Jag är övertygad om att hon är bland de fem första i loppet i alla fall men om hon är etta eller femma är svårare att säga.
Hur är formen nu när hon inte startat sedan i oktober?
– Vilat har hon inte gjort i alla fall. Hon har missat två träningspass och i dag (måndag) blir det skogen i stället för intervaller eftersom tjälen håller på att gå. Hon är klockrent fräsch och hon kan bara inte galoppera. Så är det något jag kan lova är det att hon inte galopperar på lördag!
Framgångar saknas som sagt inte. Men hästen har bara gjort tio starter och även kusk och tränare är gröna i sporten.
– Kusken och jag och hästen. Vi är extremt begåvade på våra områden. Men vi är jävligt orutinerade också. Haha! Jag till exempel har ju bara gjort en start förut på V75. Men då vann vi 250 000 kronor i stället så det gick ju bra.
Du håller din häst högt och hymlar inte om det med Sto-SM som säsongens stora mål.
– Ja, eller…något av SM-loppen blir det i alla fall, säger tränare Thole och skrattar. Jag vet inte hur bra hon är. Hon var tvåa i sista starten i oktober då Ingves körde henne och sprang och bröt i två kurvor. Men helt okörd i mål och ändå springer hon 1.12,3. Vi vet inte varför hon uppträdde så men förhoppningsvis kommer hon att springa rakare med huvudet den här gången. Hon blev lite hovöm i framfötterna och det har vi åtgärdat nu och på lördag blir det skor på alla fyra. Racerbalansen sparar vi till senare.

Föregående artikelInför V75: Skor på eller av?
Nästa artikelV75 Analys & Ranking inför Halmstad 2 mars 2019

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.