Inför V75 Solvalla 28 sept 2013: Yarrah Boko

247

Han har kommit tillbaka strålande efter dubbla gaffelbandsskador.
I guldfinalen på lördag jagar Yarrah Boko sin femte raka seger i år.
– Han kommer att vara i ännu bättre form nu. Sedan finns Prix d’Amerique med i drömmarna, säger tränaren Trond Anderssen.

prixdamriq
Norrmannen reser till Sverige kommande helg med två av sina topphästar. Världsstjärnan Yarrah Boko, som har sprungit in 9,5 miljoner kronor samt fyraårige Thai Broadway som finalist i Europaderbyt efter en övertygande seger i försöket.
– Det blir väldigt spännande. Jag kommer med två jättefina hästar som båda har chansen att vinna, säger Trond Anderssen.
Det vankas kriteriehelg på Solvalla med trav fredag, lördag och söndag. På söndagen står unghästarna i centrum med Kriteriet och Oaks för treåringarna, samt Europaderbyt för fyraåringarna.

Är i ännu bättre form nu än senast
På lördagen är huvudnumret Frances Bulwarks lopp, tillika finalen i Gulddivisionen. Där får vi återigen se Yarrah Boko efter dennes seger i V75-försöket senast på Färjestad.
– Det blev helt perfekt senast. Han fick ett fint lopp och det var bra eftersom han har fått gå många tuffa lopp i karriären. Jag var mycket nöjd med att han fick ett snällt lopp, säger Trond Anderssen.
– Jag sa inför den starten att formen var en sjua på en tiogradig skala. När man har varit borta så pass länge för en skada så brukar hästarna alltid behöver flera lopp i kroppen innan de kommer i toppform.
– Idag (läs måndag) körde jag ett jobb med honom och då kändes han väldigt fräsch och fin. Han har blivit lite lättare i kroppen och de här loppen som han har fått gör honom gott. Till på lördag tror jag att formen är en åtta på en skala från ett till tio, fortsätter han.

Annorlunda träning på fjället
Yarrah Boko vann Prix de Belgique i januari i år i imponerande stil. Kretsen kring åttaåringen hade stora förhoppningar inför Prix d’Amerique innan det återigen blev ett bakslag. Yarrah Boko slog upp en ny gaffelbandsskada i ett framben. Det var i samma ben som den gamla skadan kom förra året efter att hästen vunnit ett försök till Elitloppet på 1.09,7 och sedan varit fyra i finalen.
– Det är alltid vanskligt med en häst som har haft två gaffelbandsskador. Det är en allvarlig skada. Vi har lagt om träningen för hästen och numera går han inga snabba jobb på rund- eller rakbanan. Vi kör mestadels långa och långsamma turer på en skogsslinga uppe på fjället. En lite annorlunda och tyngre träning.
– Det har fungerat jättebra och han är fräsch och fin. Vi har också medvetet startat igång honom och meningen är ju att han ska framåt för varje lopp som han får i kroppen. Vi kommer aldrig mer att starta honom i två heat samma dag och han ska bara tävla över medeldistans eller långa distanser framöver, säger Trond Anderssen.

”Innerspåret är chansartat”
På lördag i V75-6 har Yarrah Boko lottats till innerspår bakom bilen. Ulf Ohlsson, som brukar köra hästen i Sverige, sitter upp och ekipaget lär bli ett av de mest betrodda.
– Spår ett kan vara chansartat. Han har blivit rappare från start och utvecklat sin startsnabbhet, men jag kan inte garantera att han håller ledningen. Så riken finns att han blir över från start. Skulle han sitta fast kan det vara bra för hästen på sikt, men det är såklart inte bra för spelarna.
– Det blir barfota fram som vanligt och det är klart att han ska räknas med vinstchans om det löser sig. Han är ingen bank men ska streckas tidigt på kupongen, säger Trond Anderssen.

Siktar på Frankrike igen
Och tillägger:
– Som jag sa innan så är formen inte helt på topp men trots det så räckte det till seger i förra starten. Det visar ju bara vilken bra häst det är. Vi siktar på Svenskt Mästerskap på Åby om 14 dagar och det har varit höstens första stora mål. Sedan är det lite snack om att vi ska prova några starter i Frankrike i vinter. Han vann ju Prix de Belgique i vintras och vi hoppas att han kanske kan vara med där igen. I mina drömmar finns sedan Prix d’Amerique med i bilden men det är hästen som bestämmer.

Svenskt rekord av Thai Broadway
På söndag (i den extra V75-omgången) selar Trond Anderssen ut en annan av sina kanoner och det är Thai Broadway som startar från bricka ett i Europaderbyt. Hästen vann sitt försök i övertygande stil på nya svenska rekordet 1.12,1 över medeldistans.
– Thai Broadway (V75-5) har alla egenskaper en topphäst ska ha. Han är snabb ut, travsäker, pullar ingenting, kan gå barfota och har alltid en bra speed till slut om han får rätt lopp. En häst med väldigt hög kapacitet, säger Trond Anderssen.
– Jag fick välja spår först till finalen och tog innerspåret direkt. Han är riktigt snabb ut men kanske ändå bäst när han får ligga på rulle och speeda till slut. Vi får se hur vi lägger upp taktiken men hästen har känts fin efter loppet och tagit allting bra.
– Han kan nog vara med på en plats och helt borta från segern är han inte. Jag tycker att han är värd ett streck om man tar tre, fyra hästar på kupongen.

Michael Carlsson

Föregående artikelInför V86: Oscar J Andersson
Nästa artikelFem tippar V75 Solvalla 28 september 2013