Inför V86: Oscar J Andersson

231

I fjol vann han 13 lopp och blev Årets Komet.
I år har han redan fördubblat segrarna och karriären pekar fortsatt spikrakt uppåt.
– Jag har alltid haft höga målsättningar, säger Oskar J Andersson.

oscarkomet
I januari fick Oskar J Andersson ta emot priset som Årets Komet på ett fullsatt Rondo i Göteborg. En milstolpe i livet för en ung kille som satsar hundra procent på en karriär inom travet.
– Att jag skulle bli Årets Komet var absolut inget jag trott och räknat med inför fjolåret. Det var kanske mer ett mål att nå i år, säger 21-åringen.
Fjolårets succésiffror var 13 segrar och drygt 1,5 miljoner kronor inkört. En fantastisk utveckling om vi jämför med året före då det blev sex segrar och drygt 320 000 kronor inkört.
I år har det blivit 26 segrar och drygt 1,7 miljoner kronor inkört.
– Det är på banorna folk ser mig. Hur hårt man än jobbar hemma i stallet märks det inte. Jag brinner annars lika mycket för att träna häst som att köra lopp.
Hur viktigt är löpkörningen för en framtida tränarkarriär?
– Man kan väl säga att jag bygger mitt eget varumärke genom att köra lopp. På banan och i vinnarcirkeln syns man.
– Jag har alltid haft en målsättning att nå långt och då följer det en plan. Men att det går så bra är lika mycket Jörgen Westholms plan. Det är tack vare honom som det går så bra, att han ger mig chansen att köra så många lopp.

Vunnit Wången Cup
I år har Oskar J Andersson redan vunnit lärlingsserien Wången Cup.
– Det är vår största lärlingsserie och det är mycket prestige. I fjol vann jag V75-ligan men just nu tror jag att jag ligger tvåa i årets liga, men året är inte slut än…
Oskar J Andersson har hittills i år kört 220 lopp men fler än 79 lopp till i år blir det inte.
– Nej, jag kommer att hålla mig under 300 lopp, annars får jag inte vara med och köra på V75 och Wången Cup nästa år.

Fyra från stallet på V86
Oskar J Andersson jobbar alltså hos Rommetränaren Jörgen Westholm och stallet har fyra hästar till start inom onsdagens V86-spel på Solvalla. V86 som lockar med en jackpot på tio miljoner kronor.
Först ut är 6 Gyllenberg (V86-2) som startar i ett ungdoms-, lärlingslopp med Oskar J Andersson i sulkyn.
– Hon har presterat ojämnt. Emellanåt gör hon fina prestationer men ibland presterar hon inte alls. Skulle hon göra en bra prestation är hon en av dem som kan vinna. Tyvärr kan hon värma helt okej men sedan bara ge sig i loppen – och ibland är hon som en kanonkula till slut. Hon var sjuk senast men är frisk igen. Det är första starten för henne över 1 640 meter men det är svårbedömt om det är en fördel eller nackdel.
I V86-4 har stallet två hästar.
7 Ninepoints Ariel (V86-4) körs av chefen själv.
– Vi ligger lågt med henne på förhand. Hon har inte startat på flera månader och ska få ett snällt lopp. Det ska mycket till för att hon ska dyka upp som vinnare av loppet, säger Oskar J Andersson.
Bakom 13 Lyckliga Lotta (V86-4) får Oskar J Andersson chansen.
– Hon har inte fått ut sin maximala kapacitet och har även svårt för voltstart. Jag tror hon har galopperat direkt tre gånger i rad när det handlat om voltstart. Hon har annars form att vara med där framme. Hon är rätt speedig med rätt lopp och känns som en outsider.
Stallets fjärde V86-häst är 10 Armani Trot (V86-6) som åter får Örjan Kihlström i sulkyn.
– Jag tror att han ska vara den av våra med bäst chans. Han har toppform. Han fick ett snällt lopp senast och gick nytt rekord med en sekund. Nu är han ute över passande distans och kan mycket väl vinna om det stämmer.
Utanför V86-spelet kör Oskar J Andersson även amatörtränade 13 Fiddelina Fighter (lopp 12).
– Jag har aldrig kört henne men jag har kollat upp henne. Hon hade varit ifrån inför senaste starten och hade inte toppform då, men gick rätt bra som trea slagen med en hals. Jag tror att hon är okej från start i volt och om hon är i form kanske hon kan vara en outsider. Jag tycker jag har tre halvchanser och med lite tur kanske någon av dem sitter.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelNästagångare 21-25 september 2013
Nästa artikelInför V75 Solvalla 28 sept 2013: Yarrah Boko