Inför V75: Solvalla-tränaren ångar på

184

Solvalla-tränaren ångar på

Snacka om att Timo Nurmos är glödhet – Solvalla-tränaren ångar på inför V75 på lördag. 
Bland flera toppchanser är Zenit Brick, med fyra segrar i Gulddivisionen i vinter, ett av de stora utropstecknen. 
– Han hade bara 78 i puls efter guldfinalen senast. Hästen har utvecklats mycket efter lite ändring i träningen, säger Nurmos som siktar på Olympiatravet framöver.

Solvalla-tränaren ångar på efter en raketstart av det nya året. Hela stallets hästar verkar rida på framgångsvågen av Readly Express seger i Prix d’Amerique. Stall Timo Nurmos hästar vinner i nästan vart tredje lopp som de startar i och även om det har gått otroligt bra för Nurmos i många år tidigare är resultaten ännu vassare just nu. Med 8,7 miljoner inkört till stallet leder han tränarligan överlägset. När det gäller Readly Express, som blev framröstad till Årets Häst nyligen, så lever han strandliv just nu på Utah Beach i Normandie tillsammans med sin skötare Inga Perk.
– Readly Express tränar på vid havet och körs varje dag. Det var inga problem för honom att gå i vattnet och det gick bra på en gång. Det var precis som att han hade tränat hela livet i vattnet och på en sandstrand, säger Timo Nurmos.
– Hästen tränar varje dag och man kan köra över en mil rakt fram på stranden. Han får springa och leka i vattnet och när tidvattnet går ner så försvinner havet femhundra meter ut. Det är jättefin fast sand för honom att springa på och inga stenar alls. Han verkar trivas med det och vi får se hur länge han stannar. Allt fokus ligger nu på att ha hästen i full form till Elitloppet.

”Har ändrat på träningen – krafter kvar på en 1.11-tid”
En annan av Timo Nurmos stjärnor är Zenit Brick som har tagit storslam i Gulddivisionen i vinter. På de fem senaste starterna i högsta klassen har det blivit fyra segrar och en andraplats. Hästen har sprungit in 1,1 miljoner kronor sedan den 16 december och imponerat stort. Zenit Brick blev även segerrikaste hästen på V75 i fjol. Senast hade han en ny suverän uppvisning i Guldfinalen på Solvalla där han vann smått överlägset för Björn Goop.

Solvalla-tränaren ångar på

– Zenit Brick (V75-1) vann på en 1.11-tid med huvan kvar och krafter kvar. Han återhämtade sig snabbt och hade bara 78 i puls några minuter efter loppet. Då kan man säga att hästen är i toppform, säger Timo Nurmos med ett skratt.
– Hästen har utvecklats mycket både mentalt och i kroppen. Jag har gjort lite ändringar i träningsupplägget och han har tagit till sig träningen bra och blivit starkare både fysiskt och psykiskt. Man vill hela tiden försöka att utveckla hästarna och ändra på lite småsaker. Det är inga stora grejer men det är roligt när de svarar bra på det man gör. Han har gjort kanonlopp varje gång i vinter.

”Den långa distansen är perfekt”
Zenit Brick blir storfavorit i lördagens Gulddivision över distansen 2640 meter. I sulkyn den här gången sitter Örjan Kihlström eftersom Björn Goop är upptagen med att köra lopp i Frankrike.
Blir det seger igen?
– Självklart är det en jättebra chans. Hästen har tränat normalt efter förra starten och känns lika fin som tidigare. Den långa distansen är helt perfekt, det är en klar fördel. Om det blir fin bana på lördag så blir det nog sommarskor. Men det är lite för tidigt att säga så här på måndagen. Inga ändringar i övrigt.
– Hästen kan öppna snabbare än han har visat hittills. Kuskarna har aldrig laddat riktigt med honom men till sommaren kanske det kan komma något läge att testa rejält från början. Efter det här loppet siktar vi mot Olympiatravet, säger Nurmos.

”Han var fin, riktigt fin i måndagsjobbet”
Det vimlar av bra chanser för finländaren och redan i V75-inledningen har han en ny toppchans med Globalsatisfaction som gjorde en strålande comeback senast med en andraplats.
– Globalsatisfaction (V75-1) hade inte startat på ett år men gjorde ett otroligt bra lopp. Han avslutade mycket bra och var inte långt efter Linus Boy i mål. Jag körde honom i jobbet i dag (måndag) och han var fin, riktigt fin. Det känns att hästen har gått mycket framåt med loppet i kroppen. Får han vara fräsch framöver kommer han att få en riktigt bra utveckling. Vi får se hur det blir med balansen beroende på hur banan blir. Barfota fram eller barfota runt om och tillsammans med Zenit Brick är det min bästa chans.

”Har varit en stor överraskning för mig”

Vad säger du om dina övriga V75-hästar?
– Hankypanky Frances (V75-2)
 är väldigt fint i ordning och hon har varit en stor överraskning hos mig. Hästen har vunnit två V75-lopp och var trea senast. Hon hade vunnit då också om hon inte haft trafikproblem under vägen. Hon avslutade mycket bra och var nära att vinna ändå. Om banan är bra kan det bli barfota runt om. Läget är dåligt precis som senast men jag tycker att hon har chans ändå.
– Handsome Pelle (V75-5) vann direkt efter ett uppehåll senast och hade bara gått styrketräning i backen inför den starten. Han kommer att gå mycket framåt när han fick lopp i sig och har bättre läge den här gången. Hästen kan öppna ganska bra och måste räknas tidigt. Barfota runt om ifall banan är bra.

”Första med urryckare – behövde aldrig dra dem”
– Aventador S.F. (V75-5) 
är en fin häst som har gått bra hela tiden och vunnit många lopp trots att han ofta har haft dåliga lägen. Senast vann han trots spår tolv och var stark och rejäl i avslutningen. Det var första gången han gick med urryckare men kusken behövde aldrig dra dem. Så den växeln sparar vi till den här starten. Tyvärr fick han tråkigt läge igen men han har chans om han bara kommer till. Jag har inte bestämt balansen på honom ännu. Båda mina hästar i loppet är ganska jämna.
– Jaques Noir (V75-6) har kommit tillbaka till formen nu med några lopp i kroppen och han var klart godkänd senast från ett svårt läge. Det är en stor fördel för honom om han kan gå med sommarskor så vi får hoppas på en fin bana. Tråkigt läge igen men helt borta är han inte om det klaffar, säger Timo Nurmos.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86: Ett spännande tillskott till stallet
Nästa artikelKrockade med bilen på Umåkers stallbacke

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.