Inför V86: Ett spännande tillskott till stallet

197

ett spännande tillskott till stallet

Coogans tränare i Sverige – Caroline Holm. Foto: Lissi Gustafsson

Hagmyrentränaren Caroline Holm fick nyligen ett spännande tillskott till stallet.
Coogan är en fyraåring från USA som är helt grön på fruset underlag.
På onsdag är det dags för tävlingsdebut på svensk mark i V86 på Bergsåker.
– Vi hoppas lite på Sprintermästaren och sådana lopp men med brodd i skorna och debut över lång distans är han bara en av flera den här gången.

30-åriga Caroline Holm är inne på sitt femte år som proffstränare och har specialiserat sig på rehabilitering för hästar med hjälp av simträning i Hudiksvall
Parallellt med ”sjukhusrörelsen” för hästarna driver hon ett träningsstall. Medräknat konvalescenterna finns för dagen 26 hästar på träningslistan med trefaldige miljonären Nimbus C.D. som den mest kände för dagen.
I början av året fick hon in ett spännande nyförvärv i jänkaren Coogan som gjorde sin senaste start i september i fjol för Åke Svanstedt. En häst som tjänade en halv miljon kronor på den andra sidan Atlanten.
Coogan är en import som den svenska travpubliken inte känner till så mycket om – knappt ens Caroline Holm själv.
– Jag har så klart skaffat mig information om honom och även kollat några lopp han gjorde i USA på video men jag kan inte säga att jag vet så mycket om hästen innan vi börjat starta honom. Han är lite speciell men ändå väldigt snäll, lite busig och barnslig. Det har inte varit några större fel på Coogan och jag är tacksam för att ägaren ville ge mig chansen och testa honom, ett spännande tillskott till stallet säger Caroline Holm.

”Tar det som det kommer”
Fyraårige hingsten Coogan tog fem segrar på 18 starter för Åke Svanstedt och travade 1.10,9 som snabbast under tiden i USA.
Äger gör Håkan Andersson från Sundsvall – samme Andersson som en gång ägde världstravaren Zoogin med flera fina hästar hos Åke Svanstedt.
– Vi får ta det som det kommer med den här hästen och givetvis hoppas att det är en häst som kan duga lite i de större fyraåringsloppen, säger Caroline Andersson.
Efter vinterträning i Hudiksvall är det dags att testa Coogan i tävlingstempo. V86-5 på Bergsåker är ett fyraåringslopp där hästen står med 20 meters tillägg över grunddistansen 2640 meter. Ulf Eriksson kör jänkaren i dennes tävlingsdebut i Sverige.

”Ett test för mig också”
Håkan Andersson och Caroline Holm sneglar åt både Kungapokalen och Sprintermästaren med Coogan. En varning skickas ut så här i mars att hästen ska behandlas med försiktighet av spelarna.
– Det är lite med tanke på Kungapokalen och sådana lopp som jag vill komma igång med honom nu. Jag känner att det är ett litet test för mig också i första starten. Hästar kan alltid uppträda annorlunda i banjobb än tävling då de kommer ut bland andra hästar. Så det är den här starten jag får ta lärdom av och se hur jag ska gå vidare, hur jag ska utrusta honom och så, säger tränare Holm.

Snabb omställning
Hästen importerades från USA till Sverige i december och sattes i Carolines träning i januari.
Coogan kom till ett snörikt Hudiksvall och fick på sig ett par skor med broddar direkt.
– Det har blivit en väldigt snabb omställning för honom med snö. Han har tränat med brodd och så och gör det bra, men det är ändå inte optimalt. Jag tror att han kommer att bli mycket bättre till sommaren när han får gå utan skor. Han blir lite ”tung” och grov i aktionen nu med brodd men vi vill ändå börja starta och komma igång med hästen lite grand. För det börjar komma ganska fina lopp snart framöver, säger Caroline Holm.
En svårbedömd start. Men hästen ska med på en garderad V86-kupong tipsar hon.
– Jag tycker han ska tas med. Coogan har ju grundkapaciteten. Men han har bara startat på kort distans och ska nu ut på 2640 meter, plus underlaget då. Det är mycket nytt ändå åt honom så man ska i alla fall inte spika honom, det är mitt råd. Vi har även Lukas Bris (V86-1) till start men han behöver flera lopp på sig för att komma igång och fick också ett dåligt läge, så där ligger vi lågt, säger hon.

Zoogin-Andersson hoppas
Vi ringer Coogans ägare Håkan Andersson i Njurunda i Sundsvall. En man som alltid kommer att förknippas med Zoogin som sprang in 25,3 miljoner (!) under karriären på 1990-talet.
Nu hoppas han på Coogan – inga jämförelser i övrigt.
– Vad sa Caroline då? Jo, precis. Vi måste börja någonstans. Kungapokalen och Sprintermästaren är tänkbara men man måste se vad han går för också och göra ett par starter. Kanske visar det sig att det inte är någon mening att försöka i de större loppen där det som bekant är många om budet? säger Håkan Andersson.
Onsdagsstarten blir spännande för kretsen runt hästen – i dubbel bemärkelse.
– Jag ser att folk har börjat spela på honom. Folk tittar i raden och ser att han gått tiotider, men det är helt andra premisser nu. Han har haft lite trubbel i USA. Resultaten är bra men kunde ha varit bättre faktiskt, det krånglade varje gång vi skulle ut i stakesloppen då vi fick åtgärda honom i ett framknä men han är åtgärdad nu och förhoppningsvis är de problemen borta. Med rätta förutsättningar har han visat att han har en jäkla rökare till slut, han går alltid till mål, säger Håkan Andersson.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.