Inför V75 (söndag): ”Derbyt det finaste du kan vinna”

21

Inför V75® (söndag): ”Derbyt det finaste du kan vinna”

– För oss här nere runt Jägersro är nog Travderbyt det finaste du kan vinna.
På söndag har Christoffer Eriksson chansen, han kör Digital Races som är den första egentränade häst han kvalat in till det klassiska loppet.
– Jag får ju vara realist, vi har inte jättestora chanser att vinna. Men samtidigt är jag stolt över att vi är med, det är ju ruskigt svårt att bara kvala in en häst till finalen, säger Christoffer Eriksson i en pressrealease från Jägersro.

Christoffer, med rötterna i Arlöv strax utanför Malmö, har sprungit på Jägersro sedan han var liten. Kommer inte från någon travfamilj utan har själv skapat sin plats i sporten.
Första derbyminnet?
– Vi pratade faktiskt om det för någon dag sedan. Jag tror det var Hilda Zonett när hon vann 2001. Jag var ju inte så inne i sporten då, men märkte ändå har spända alla var. Hur stort det var.
Christoffer gjorde sig ett namn i travet främst som kusk, men numera är det träningsbiten som lockar. Att kunna ta fram hästar för de stora loppen.
– Drömmen med varje unghäst är att kunna vara med i Derbyt, samtidigt vet alla hur svårt det är.

”Har inget att förlora”
Möjligheten till en Derbyhäst 2021 uppenbarade sig faktiskt i en vinnarcirkel i USA samt på en efterföljande galamiddag. När Christoffer vunnit VM–loppet med Twister Bi 2017 (det år han vann allt som kusk och valdes till årets kusk i Sverige) klev en glad prick in i vinnarcirkeln på Yonkers. Ingen visste vem han var, men han fanns sedan med vid samma bord som Christoffer på den efterföljande middagen. Och då skapades kontakt mellan tränaren från Jägersro och Jozsef Rutkai – en ungerska affärsman med ett galet travintresse. Förste steget blev att Rutkai skickade upp två hästar till Christoffer och succén grundlades när Coumba vann ett par lopp. Derbyhästen Digital Races köptes från Stefan ”Tarzan” Melander och ansågs vara en bra häst – men kanske inte någon kulltopp.
– Därför känns det extra roligt att ha lyckats ställa honom i ordning och kvala in honom till finalen. Nu slår vi ur underläge och har egentligen inte något att förlora.
För tränare Eriksson är det en stor merit att ha en Derbyhäst (jodå, Jozsef Rutkai kommer att vara på plats) och han pratar redan om Derbyt 2023.
– Den kullen jag har som är två år. Nå’t liknande har jag aldrig haft. Fantastiskt hästar av en prisklass som jag inte sett tidigare. Jag är så tacksam mot mina fina ägare som satsat, för sanningen är att travet har utvecklats till en materialsport. Det har blivit större skillnad mellan en vanlig häst och en bra häst.

Utvecklas hela tiden
Som tränare utvecklas du med materialet och med åren. Det är helt enkelt ett yrke där du blir bättre med rutin.
– Som tränare gäller det att göra så få misstag som möjligt och dessutom lära sig av de misstag du gör, för misstag gör du. Jag skulle gissa att du är som bäst när du är 45–50 år. Sen gäller det att hänga med och utvecklas hela tiden.
På tal om att utvecklas så blev Christoffer och sambon Isabella Bergh (dotter till travtränaren Robert Bergh) föräldrar i somras. Och lilla Cornelia har förändrat livet en hel de.
– Jag får väl erkänna att jag kunde vara sur och irriterad om det gått dåligt en tävlingsdag. Det kan jag släppa nu när jag kommer hem. Det finns något utanför travbubblan, något viktigt, och jag har lärt mig att jag ändå inte kan göra något åt de dåliga resultaten där och då på kvällen.
Så oavsett om Digital Races och Christoffer Eriksson kommer först eller sist i Svenskt Travderby på söndag så finns familjen där och väntar.
Fotnot: Som kusk har Christoffer kört Spickleback Face och Pajas Face i Travderbyt. Pajas Face blev oplacerad, Spickleback Face reparerade en galopp till sjätteplatsen och Christoffer tror att han kunnat vara tvåa bakom Who’s Who utan galoppen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75 dubbeljackpot: ”Hon är bättre än någonsin”
Nästa artikelInför V75 (söndag): Nu är San Moteur framme vid det stora målet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.