Inför V75® (söndag): Giganternas kamp i Breeders Crown

91

Inför V75® (söndag): Giganternas kamp i Breeders Crown

Stallkamraterna Hail Mary och Power möts igen.
På söndag drabbar de båda giganterna samman i Breeders Crown-finalen som är ett riktigt superlopp på V75®.
– De är med i matchen oavsett var de hamnar i loppen, säger tränaren Robert Bergh.

Det är V75® även på söndag när Breeders Crown-finalerna avgörs i Eskilstuna. Landets bästa tre- och fyraåringar gör upp i de penningstinna och minst sagt högklassiga racen. Robert Bergh är själv avstängd men hans båda stjärnor Hail Mary och Power stjäl den mesta av uppmärksamheten. Båda stjärnhästarna har en otroligt imponerande säsong bakom sig och efter Hail Marys derbyseger och Powers triumf i Europaderbyt kan de nu kröna säsongen med ytterligare en storloppstriumf. Båda hästarna vann sina semifinaler till Breeders Crown och framförallt Hail Marys insats var grymt imponerande. Han hamnade utvändigt om ledande Brother Bill och via ett våldsamt speedryck i sista sväng klädde han av ledaren i ett huj och bara blåste ifrån konkurrenterna. Robert Bergh medger att det var något alldeles extra när han tryckte lite på gaspedalen. Han beskriver känslan så här.
– Den är ju svår att lägga om i det vardagliga livet. Jag är nästan aldrig med om det själv och det är ju Power och Hail Mary som har det extrema snabba sig. När de känner ett tydligt kommando så exploderar de i kroppen. Det är en otroligt skön känsla, säger Robert Bergh.
Och tillägger:
– Man kan inte utnyttja det för ofta men det är roligt att göra det ibland.

”Har massor kvar och är långt ifrån färdig”
Åby-tränaren fortsätter att berätta om Hail Mary som inte var med i årgångsloppen i fjol som treåring och även matchades lugnt i år som fyraåring i enklare sällskap i början då han radade upp segrarna.
– Han har massor kvar och är långt ifrån färdig. Han har verkligen fått köra sitt race och har absolut inte behövt stressa. Hästen har sänt de signalerna till mig och vi har kört lite mindre lopp. Kapacitetsmässigt kände jag att han var lika bra som de andra och det var bara att inte göra överkurs och sätta ut honom mot de bästa i loppen för tidigt.
– Han sprang med men hade lite förståelse men nu har han vuxit i år och blivit någon centimeter till under tävlingssäsongen. Han kommer säkert att bli någon centimeter till under vinterträningen.

”Dom är helproffs”
Såväl Hail Mary som Power har passgångarblod i sig då deras gemensamma pappa är Googoo Gaaga. Tränare Bergh medger att han är förtjust i just den passgångaresidan.
– Jag har bara kört tre passgångare men vad jag upplever i dom så är det tävlingssjäl i dom. Dom är helproffs, och vet verkligen vad det är som gäller och har ärvt exteriören och snabbheten. Dom har ärvt det där lilla extra, säger han.
Bergh berättar även att Hail Mary och Power är lika på ett speciellt sätt.
–Båda två vet vad de ska göra. De kan bli helt stilla och även om de vet vad de ska göra fyra meter ut på en bana så kan de ställa sig och titta på de andra först. De tycker att det är kul. Power kan ställa sig och titta på de andra i hagen när det kommer åtta, nio hästar och springer förbi. Han står och kollar på de andra när de tränar av ren nyfikenhet. Många hingstar kanske springer och stökar och ska kolla på någon märr men det gör inte han.

”Är fantastiskt att ha vunnit de loppen”
Robert Bergh pratar vidare om hur stolt han är över vad stjärnorna har uträttat under säsongen och vilka lopp de har vunnit i den här tuffa konkurrensen. Och han ser såklart fram emot finalerna på söndag med stor tillförsikt och en bra känsla i V75-6. Hail Mary körs av Per Lennartsson och Örjan Kihlström tar hand om tömmarna bakom Power.
– Det är klart att det är bra. De kommer från stora segrar. Jag har full respekt för gänget och det är fantastiskt att få ha vunnit de här loppen i år i den här fyraåringskullen. Att ha de pokalerna hemma det tycker jag är helt fantastiskt och givetvis är det något jag är stolt över.
– Jag har god tro på dem och många har sett att de är allround. De är med i matchen oavsett var de hamnar i loppen, säger Robert Bergh.
Vem är den bästa hästen av de två, huvud mot huvud?
– Som tur är finns det ingen.

Föregående artikelInför V75® (söndag): Lugauer varnar för en riktig rysare
Nästa artikelEn månads avstängning och 64 000 kronor i böter för Lugauer

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.