Inför V75 (söndag): Redo att försvara titeln

40

Inför V75® (söndag): Redo att försvara titeln

Ifjol skrällde han hem Copenhagen Cup i en monsterprestation.
Men någon elitloppsbiljett blev det inte.
I år hoppas Peter Untersteiner att Heart of Steel ska upprepa bedriften.
– Jag drömmer fortfarande om Elitloppet. Men ska hästen vara aktuell måste han vara femstjärnig på söndag, säger tränaren som tvingas se loppet från sidan.

Han är van att dominera på V75 och har länge varit en av landets största och mest framgångsrika tränare.
Men någon elitloppshäst har han inte tränat fram.
I fjol var det närmare än någon gång förut.
Men trots att Peter Untersteiner och Heart of Steel tog hem Copenhagen Cup från positionen utvändigt om ledaren var det inte tillräckligt för att beveka elitloppsgeneral Anders Malmrot som skickade sina sista inbjudningar åt annat håll.
I år är förutsättningarna snarlika.
Heart of Steel svarade för en stark årsdebut som trea från svårt läge, men det var ingen prestation som bevärdigar en elitloppsbiljett.
Den måste fixas på söndag.
Och det utan Peter Untersteiner i sulkyn, då denne åkt på en avstängning just denna helg.
Men det hindrar honom inte från att följa med till Köpenhamn.
– Det är självklart att jag åker. Det är en stor dag och vi har många hästar till start. När det är så här viktigt måste allt klaffa till 100 procent, då vill jag vara med även om jag inte kan kör, säger Peter Untersteiner vars stjärna haft en brokig resa efter fjolårsvinsten.
Istället för Elitloppet blev det nämligen ytterligare en start i Danmark, i ett mindre lopp i Skive där Heart of Steel floppade som storfavorit.
– Tyvärr så brast ju halsen för honom. Det var därför han inte kunde prestera den dagen. Så i efterhand gjorde det ju inget att vi inte fick vara med i Elitloppet, med halsproblemen hade han varit chanslös ändå. Vi opererade hästen och han kom tillbaka jättefint och vann på en 1.09-tid på Tingsryd i återkomsten.

Opererad igen
Det blev ytterligare tre starter, men inga fler segrar innan man gjorde bokslut för säsongen 2020.
– Dessvärre kom halsproblemen tillbaka. Efter comebacken blev hästen lite sämre för varje gång, det kom liksom smygandes, och i vintras fick han opereras på nytt, fast genom en annan metod.
Vad är det för typ av halsproblem?
– Det kallas entrapment, det bildas en hinna som gör att hästen får problem att andas, och det märks bara när de presterar på max. Det kan komma tillbaka igen, men efter den senaste operationen har vi inte märkt några problem.
Är hästen lika bra nu som han var i Copenhagen Cup i fjol?
– Det hoppas jag. Jag var väldigt nöjd med honom i årsdebuten, han gick fint in i mål och behövde verkligen den tömningen. Eftersom det blivit ganska långt mellan starterna har vi kört ett banjobb. Han gick 1.23 första varvet och 1.17 andra varvet i träningsvagn och känslan var god. Hästen verkar må bra. Det fanns absolut inget att anmärka på i måndagsjobbet heller och vi har gjort det vi kan för att ha honom i bästa form.
Tror du att han kan vinna igen?
– Nu hade vi otur i spårlottningen och det ska mycket till från det här läget. Men skulle han komma ner i ett bra slagläge skulle det inte förvåna mig om han är med i segerstriden. Jag tror i alla fall att han ska göra en riktigt bra prestation.
En prestation som räcker för att få en inbjudan till Elitloppet?
– Då måste det förstås vara en femstjärnig prestation, klarar han inte det så har han inte i Elitloppet att göra. Så jag hoppas på det, om det sedan räcker till att vinna loppet är en annan sak.
Ny kusk på Heart of Steel blir nederländaren Robin Bakker, ett udda val kan tyckas.
– Ägarna är från Holland och de fick välja. Jag tror att det ska passa bra, säger Peter Untersteiner.
Vad ger du för körorder?
– Inget speciellt. Det är helt omöjligt att spekulera i taktik från det här spåret och risken finns att det blir galet hur man än gör.
Kan man maxa något extra i utrusningen?
– Nej, hästen tävlar som han brukar, med jänkarvagn, barfota och norskt huvudlag.
Hur känner du inför att stå vid sidan i ett så viktigt lopp?
– Det är lite annorlunda såklart, men det blir nog spännande.

Det här berättar Peter Untersteiner om sina övriga hästar på V75:
– 8 Generaal Bianco (V75-3) slapp vara i Frankrike den här vintern och det verkade ha gjort honom gott. Inför årsdebuten hade han varit väldigt fin i träningen, bättre än på mycket länge, men i loppet svek han. Sedan har han blivit lite bättre för varje start så jag hoppas att formkurvan fortsätter att peka åt rätt håll. I träningen känns han fortsatt väldigt fin, men han tar inte ut sig på samma sätt i loppen som tidigare, han har blivit lite för klok för det, och det gör att han vinner sällan numera. Härifrån får han smyga försöka spurta till en god placering. Inga ändringar.
 8 Joker of Steel (V75-5) var seg i årsdebuten och vann bara tack vare att det klaffade perfekt med löpningsförloppet. Senast var han sämre och det visade sig att han inte var ren i halsen. Vi fixade till det och har siktat mot den här uppgiften sedan dess. Han känns fin i träningen och jag tror på en god insats, bättre än i årsdebuten, men spåret drar ner förhoppningarna. Vi fortsätter med barfota fram och vanlig vagn, men byter från öppet till norskt huvudlag. Han gick med det flera gånger i fjol, men det blir första gången den här säsongen så jag hoppas förstås att det ska vara positivt.
– 4 Pere Ubu (V75-7) var heller inte ren i halsen i sin senaste start, något som lurade oss fullständigt. Men det var bra att vi hittade felet och hästen kommer att kollas upp en extra gång inför det här loppet. Jag körde honom personligen i torsdagens intervalljobb och hästen var riktigt fin. Dyker det inte upp några nya halsproblem så tror jag att formen ska vara lika bra som då han vann i V75 näst senast. Det ser ut att vara lite spetsläge och vi siktar dit eftersom hästen trivs väldigt bra i den positionen. Utan att ha studerat motståndet så hoppas jag att han ska räcka långt.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.