Inför V75: (söndag): Titelförsvararen 1,5 sekunder snabbare utan skor

117

Inför V75®: (söndag): Titelförsvararen 1,5 sekunder snabbare utan skor

Odd Herakles är en av tidernas bästa kallblod och titelförsvarare i Elitkampen.
Trots spår längst ut bakom startbilsvingen tänker topphingstens nye tränare Frasse Fransson positivt.
– Vi är där för att vinna – så enkelt är det.

När norske Odd Herakles i början av april i år flyttade till Sverige och till tränaren Frasse Fransson var det många som höjde på ögonbrynen. Men flytten var bestämd sedan länge.
– Jag har vetat om att han ska komma till mitt stall i två år. Hans förre tränare Odd Paulsen hade bestämt sig för att sluta och Odd Herakles flyttade till Sverige för avel och tävling, säger Frasse Fransson.
Hur kändes det att få in en sådan världsstjärna i stallet?
– Jag är nog inte gjord av det virket riktigt att jag blir nervös. Jag har haft många stjärnor på gården för avelsarbete och Odd Herakles har kommit till oss av den anledningen också. Sen är det är fantastiskt att vi får tävla med honom, och det är klart – jag aldrig haft en häst som är favorit i Elitkampen förut, säger Frasse Fransson.

Obesegrad 2020
Odd Herakles gick obesegrad ur säsongen 2020 och när han kom till Sverige hade han 20 raka segrar i resultatraden. För Frasse Fransson var utmaningen inte att försöka förbättra hingsten, utan i att få rutinerna i vardagen så lika som möjligt.
– Det var nästan ett krav från min sida att jag ville veta precis hur Odd Herakles tränat. Att ha sådana här hästar som också ska verka i avel är inte som vilken häst som helst. Det är verkligen otroligt viktigt med rutiner, säger Frasse Fransson.
– Jag ville veta i princip vilken tid på dygnet Odd Herakles tränat. Vilken tid på dygnet han tappats på sperma. Vad han äter. Allt in i minsta detalj. Sen kan vi inte träna exakt lika dant för vi har inte samma förutsättningar. Det gäller att anpassa och efterlikna vår träning här så att den blir så lik som möjligt den han fått tidigare.
Frasse Fransson är väldigt nöjd med hur Odd Herakles har anpassat sig till de nya rutinerna.
– De försökte flytta på honom förra året en sväng, men det funkade inte så bra. Han är inte så jätteenkel med andra hästar och har väl inte riktigt gillat andra hingstar. Men här har det gått smärtfritt, säger Frasse Fransson.

”Jag som är chefen”
Utöver Odd Herakles har du sju andra avelshingstar. Åtta alfahanar på samma gård. Var står Odd Herakles i rangordningen?
– Här är det jag som är chefen. Ingen av hästarna är topprankad här och så måste det vara. När drifterna tar över kan det bli väldigt farligt. Hingstarna går i trådhagar bredvid varandra och det är mycket rutiner och ordning och reda, säger Frasse Fransson.
Odd Herakles kom till dig med 20 raka segrar och i första starten så bröts segersviten. Hur kändes det?
– Hade han förlorat mot en häst jag inte trodde att han skulle kunna förlora mot hade det kanske varit jobbigt, men Månlykke A.M. var fruktansvärt bra. Så både jag, ägarna, kusken och den tidigare tränaren var otroligt imponerade av Odd Herakles och tyckte att han gjorde ett kanonlopp, säger Frasse Fransson.
I Elitkampen, V75-1, är Odd Herakles titelförsvarare efter en betryggande seger i loppet förra året. Uppladdningen mot årets stora slag sker på samma vis som i fjol.
– Jag pratar mycket med tidigare tränare och med kusken Tom Erik Solberg om hur det la upp träningen inför Elitkampen i fjol. Vi har försökt att efterlikna det så gott det går med banjobb i rätt tid och så där, säger Frasse Fransson.
Efter den snöpliga andraplatsen i debuten för Frasse Fransson vann Odd Herakles senast enkelt på en topptid. Det var en av hans bästa prestationer – med skorna på.
I Elitkampen ska Odd Herakles gå barfota. Hur stor är effekten?
– Han springer 1,5 sekund snabbare.
Svaret kommer blixtsnabbt. Sen fortsätter Frasse Fransson.
– Gräva ner sig över dåliga spår, det får andra göra. Jag vet att vi har en superbra häst och i min värld ser jag inga hinder. Det gör jag aldrig. Vi är där för att vinna – så enkelt är det.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.