Inför V75 (söndag): Uppstickaren kan ge Nurmos första elitloppssegern

106

Inför V75® (söndag): Uppstickaren kan ge Nurmos första elitloppssegern

Timo Nurmos har vunnit det mesta.
Men aldrig Elitloppet.
På söndag har han chansen med uppstickaren Seismic Wave.
– När man har tränat hästar hela livet känner man när en häst har kapacitet för sådana här lopp, och vi har siktat på det här hela vintern, säger Solvallatränaren

Timo Nurmos fick upp ögonen för Seismic Wave (V75-3) hösten 2018, när han var i Lexington för att titta på unghästar. På legendariska The Red Mile dundrade hästen runt på 1.08,5 – tangerat världsrekord för treåriga valacker på milebana.
– Jag gick till stallet och frågade om han var till salu, de är ofta det på hösten som treåringar, men det var han inte. Men sedan blev det affär ändå och det är kul att det gick hem, säger Timo Nurmos.
Först ett år senare debuterade Seismic Wave på svensk mark och det blev seger direkt. Under elitloppshelgen vann han bronsdivisionens final och totalt har han vunnit 10 av 14 lopp sedan han korsade Atlanten.
– Vi har matchat honom väldigt snällt och i vintras började han bli riktigt fin i kroppen. Det tog tid innan han hade återhämtat sig riktigt från USA. Han gjorde inte så många lopp i USA heller och har nu fått mer rutin och blivit mentalt starkare.

”Han är redo”
Efter att ha årsdebuterat med seger i silverdivisionen ställdes Seismic Wave för första gången mot den äldre eliten i Meadow Roads lopp för två veckor sedan. Där levererade han en mäktig slutrunda från köposition och skar mållinjen som tvåa.
– Han mötte ganska bra hästar och visade att han hör hemma i sådana sammanhang. Och efter loppet återhämtade han sig så snabbt att han knappt blåste någonting när han kom till stallet. Så det verkar också bra om det, som vi hoppas, blir två lopp på söndag.
Att Timo Nurmos är nöjd med var han har hästen inför Elitloppet står helt klart.
– Han fick mycket styrketräning i vintras som har gjort nytta. Han travar så lätt, är väldigt snabb och nu har han orken att hålla farten länge också. Han har aldrig startat två gånger samma dag, men jag tycker att det är den typ av häst som ska klara det bra. Jag kan inte säga att han har några svagheter alls just nu. Vi har slipat och byggt upp honom både psykiskt och fysiskt. Han är redo.

Sätter upp mål för hästarna, inte för sig själv
Timo Nurmos har varit med i Elitloppet förr och räknat in försökssegrar med både Sahara Dynamite och Readly Express. Naturligtvis vill han någon gång nå hela vägen, men han tonar ner vikten av det för egen del.
– Jag har varit med i alla större lopp och vunnit nästan allt annat än Elitloppet. Jag hoppas att den segern kommer också, men jag siktar inte på några lopp för egen del utan jag sätter bara upp mål för hästarna. Till exempel är Seismic Waves mål Elitloppet, det är inte mitt mål.
– Jag är väldigt nöjd med min karriär. Jag har fått så mycket så även om jag aldrig får en elitloppsvinst är jag väldigt nöjd i alla fall.

”Försök att njuta”
Seismic Wave ska, precis som i sin senaste start, köras av Claes Sjöström. Och precis som för hästen är det hans första start i Elitloppet.
– Men jag tror inte att det är hans sista. Jag tycker att han är en väldigt bra kusk, säger Timo Nurmos.
Vilka taktiska upplägg han kommer diskutera med Claes Sjöström, som ska lotsa hästen från spår tre bakom startbilen i det andra försöket, är mellan dem. Men han har en viktig uppmaning till sin kusk.
– Om jag säger något till Claes inför loppet säger jag, försök att njuta!

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelMaharajah, Kolgjini och Wassberg invalda i Hall of Fame
Nästa artikelInför V75® (söndag): Revanschsugen favorit i Elitloppet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.