Inför V75 (söndag): ”Vinner fem gånger av tio i alla fall”

62

Inför V75 (söndag): "Vinner fem gånger av tio i alla fall"

Fifty Cent Piece har dominerat i de penningstinna unghästloppen hon fått vara med i som utlandsfödd.
På söndag väntar de fyraåriga stonas Breeders’ Crown-final i Eskilstuna och då ska Robert Berghs skjutare var redo för stordåd igen.
– Det är alltid tufft men jag tror att hon vinner ett sånt här lopp fem gånger av tio i alla fall, säger Oskar Florhed i stallet.

Efter semifinalrundan till Breeders’ Crown på Solvalla för två veckor sedan är det dags för finalerna för de tre- och fyraåriga hästarna på Sundbyholmstravet.
USA-födda Fifty Cent Piece har fått hålla till i lopp öppna för utländska ston under säsongen och varit överlägsen i såväl Drottning Silvias Pokal som Stosprintern.
I V75-4 på söndag kan Robert Bergh ta hem tredje storsegern för året med toppstoet i loppet med 800 000 kronor till vinnaren.
Oöm för positioner och både snabb och hård som granit. Dock blev det ”bara” en andraplats i semifinalen där Fifty Cent Piece bommade ledningen från innerspåret och blev fast invändigt.
Robert Bergh valde att backa sig sist längs innerspåret och sedan runda fram utvändigt ledaren. Jänkardamen fick sträcka vapen mot smygkörda Loaded Maria till slut.
– Det blev ju ett tufft lopp då och faktum är att hon fått två väldigt tuffa lopp på slutet. Men nu är hon med i ännu en final och det var huvudsaken att hon tog sig vidare. Det var ingen toppform senast heller – det är i finalen hon ska vara som bäst, säger förstemannen i Robert Berghs stall, Oskar Florhed.
Fifty Cent Piece brukar vara kvick i väg. Att hon inte klarade av att försvara innerspåret i semin menar stallet mest berodde på en utrustningsdetalj.
Eftersom stoet galopperat i starten några gånger ville Robert Bergh köra på absolut säkerhet i starten på Solvalla och bäddade in henne med en fast huva.
– Från att ha varit lite väl pigg utan den där huvan blev hon lite f ö r seg och lat i stället då. Vi kommer att ta bort den huvan till finalen och köra med rycktussar som vi brukar ha på henne. Hon går barfota runt om som vanligt också, säger Florhed.

Bästa tänkbara läge
Favorit i stonas Breeders-final (V75-4) blir Daniel Redén-tränade Honey Mearas efter årets segrar i Stochampionatet, Stoderbyt och Sto-SM.
Fifty Cent Piece har inte fått vara med där men slog Honey Mearas i Drottning Silvias Pokal på Åby i maj.
Nu stöter de båda toppstona på varandra igen.
– Tuffaste konkurrenten? Alla som är i finalen är tuffa motståndare och jag kan inte peka ut någon före den andra. Jag vet bara att det är en jättefördel för ”Fifty” att ha ett fjärdespår i stället för innerspår nu. Spår tre eller som nu spår fyra, är det absolut bästa tänkbara för henne. Hon kan öppna riktigt bra om hon vill. Näst senast på Färjestad galopperade hon innan bilen släppte då hon blev skraj när några ekipage invändigt krokade ihop innan start. Hon är lite känslig för vissa saker men inte alls galoppbenägen av sig, säger Oskar Florhed.
Fifty Cent Piece har varit på en jämn hög höjd hela året formmässigt men kanske lite extra fin i finalerna ändå. Tror ni på samma form på söndag?
– Ja, de gånger det har handlat om finaler har hon varit extra bra och tanken är att hon ska vara som bäst på söndag. Hon är lätt och tacksam att ställa i ordning. Det var ingen toppform senast utan då handlade det liksom mera om att säkra en finalplats. Det är alltid tufft men jag tror att hon vinner ett sånt här lopp fem gånger av tio i alla fall.

Fotnot: Spelet till V75® under Eskilstunas Breeders’ Crown-dag på söndag drar igång klockan 15.00.

Föregående artikelInför V75 (söndag): Redén och Kihlström kan ta storslam i Breeders Crown
Nästa artikelFem tippar V75 till BJERKE 13 november 2021

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.