Inför V75: Sövik letar långa lopp med den starke

85

inför v75® sövik letar långa lopp med den starke

Preben Sövik letar långa lopp med Bottnas Idol som visade var skåpet skulle stå i klass I-finalen senast med en styrkedemonstration.
Att det är 2640 meter i debuten i bronsdivisionen på lördag ingår i planeringen.
– Jag vet att han kommer att duga väl i brons också men ville debutera i den nya klassen på en distans som verkligen gynnar honom, säger Jägersrotränaren.

Efter två år som proffstränare varav det första mest ägnades åt unghästar har 33-årige Preben Sövik fått sin första rubrikhäst i stallet.
Den stora scenen är rikstoton där femårige Bottnas Idol i år vunnit ett försök och en final i klass I på V75. Hästen har alltid varit bra men V75 är V75.
Det är för tidigt att börja prata om någon ”genombrottshäst” men Bottnas Idol är i alla fall den som går bäst för dagen i det 36 hästar stora stallet på Jägersro.
– Stallets bäste är han absolut och den som har hjälpt oss att sätta stallet på kartan. Han var otrolig senast och vi bestämde redan i bilen på vägen hem från Solvalla att vi skulle sikta mot Halmstad och det här loppet, säger Preben Sövik.
Hästen ägs av Mikael Levin (Pallexperten i Malmö AB) och hans dotter Lova Levin som jobbar i stallet.
Bottnas Idol har styrka i överflöd och ett tag var man osäkra på om medeldistansen på V75 skulle passa femåringen särskilt väl.
– Det var ju 2140 meter i både försök och final och frågan var om han skulle hinna med det? Men det har som tur var varit bra tempo i båda loppen och det är då han kan komma in och kan avgöra med sin styrka, säger tränaren.

Drömmer om Frankrike
I finalerna på Solvalla lördagen 4 februari blev det att dra tåget som förstahäst i tredjespår sista 700 meterna och han utmanade favoriten Likeaboss upploppet ner.
Likeaboss som hade gått utvändigt ledaren var bra men Sövik håller sin hästs prestation som den bättre.
– Det var väldigt många som hyllade Likeaboss senast. Den gjorde visserligen ett jättebra lopp men jag tycker att min nog var ännu bättre, för han gick trots allt segrande ur loppet och fick dessutom gå först tredjespår sista 700. Att ändå plocka ner en så bra häst som Likeaboss tycker jag förtjänar respekt, säger han.
Preben Sövik har en dröm om att provas Bottnas Idol i Frankrike till sommaren eller hösten.
– Vi hoppas att han ska passa fint där nere. Det är inte omöjligt att det blir något lopp om han fortsätter i den här stilen. Man behöver inte alltid åka på vintermeetinget, det är fina pengar andra tider på året också, säger han.
Att det är lång distans i V75-6 på lördag underlättar förstås?
– Jag ville vänta till det var 2600 meter för honom för att prova brons för första gången. Att det är en ny klass måste man förstås tänka på. Samtidigt är det även många av de andra som är rätt så nya bronshästar, de som är värst emot är nya i klassen de också. Distansen är ett stort plus för honom och jag tycker att han ska räknas tidigt. Vi ändrar inget i utrustning eller skoning.
Ni hoppas förstås på att han ska vandra vidare i klasserna efter brons?
– Självklart gör vi det även om det är inte den ”roligaste tiden” på året för hästar att växa in i nya klasser nu framöver. Att det går snabbt i loppen över sommaren får vi vara beredda på. Han känns riktigt bra för dagen nu i alla fall. Efter Solvalla blev det en liten tur till doktorn och det var inget att anmärka där. Sedan har han fått träna på efteråt som vi har önskat, Han gick även ett snabbare jobb i förra veckan och han känns som han ska.

Föregående artikelEtonnant har siktet inställt mot Elitloppet
Nästa artikelV75 & DD Tips + Unik barfotatstatistik inför HALMSTAD

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.