Inför V75: Spikar sig själv med två hästar

217

20130617-230753.jpg

När smågrodorna hoppat klart, sillen tuggats ner och nubbeglaset tömts, slår Kalmartravet upp portarna.
Det är dubbeljackpot på V75 och 55 miljoner kronor väntar på den som lyckas bli ensam med alla rätt.
Friskusen Kim Eriksson, 29, återvänder till sin tidigare hemmabana och han kan vara kusken att luta sig mot i miljonjakten.
– Vi har ett perfekt utgångsläge nu eftersom han är en av Sveriges startsnabbaste hästar, säger Eriksson om Donttellmeanymore, som han singelstreckar i kusktipset Fem tippar V75.
Vad skulle väl passa bättre än att runda av midsommarhelgen med en miljonvinst? På söndag finns förutsättningarna. Som traditionen kräver körs V75-tävlingarna en dag senare än brukligt den här helgen och därmed finns det gott om tid att återhämta sig efter midsommarnattens festligheter.
Då det är dubbeljackpot (både fem- och sexrättspotten gick vidare från den gångna helgens V75-omgång) finns det extra goda skäl att spela V75. Enligt prognosen kommer det att ligga 55 miljoner kronor i sjurättspotten och totalt ska 89 miljoner kronor delas ut. Som deltagande kusk får man naturligtvis inte spela, men drömma kan man alltid…
– Om jag vann 55 miljoner hade jag nog valt att ha ungefär samma liv som jag har nu, för jag tycker att jag har det fantastiskt bra, men det klart att jag skulle uppgradera allting tio snäpp. Till exempel skulle jag gärna glida runt i en Aston Martin. Det skulle vara lagom ”stekigt”, säger Kim Eriksson och skrattar.

Nia i V75-ligan
Det körs travtävlingar både på midsommarafton och på midsommardagen men Kim Eriksson har gett sig själv körledigt för att kunna fira sommarens ljusaste dag med familj och vänner hos Axevallaamatören Hasse Nilsson.
– Det börjar bli tradition att fira hos Hasse. Vi ska snickra ihop ett partytält och njuta lite, det ska bli mycket trevligt.
Vilken är din favorit på midsommarbordet?
– Det måste vara Linjeakvavit, säger Eriksson med ett nytt skratt.
Med partyt på Skaraslätten till handlingarna styr Kim Eriksson kosan mot Kalmar. Mantorp är hemmabanan men Eriksson känner sig hemmastadd även i Kalmar.
– Kalmartravet betyder en hel del för mig. Där vann jag mitt första V75-lopp, jag har varit lärling där och även haft min proffslicens där. Det är dessutom en bana som har en oerhörd träffprocent vad gäller fint banunderlag för hästarna att springa på. Oavsett väder eller årstid är underlaget bra.
Första V75-segern tog Kim Eriksson tillsammans med Dumas Sand i februari och efter det har det blivit ytterligare tre fullträffar i travets elitserie.
– Nu ligger jag plötsligt nia i V75-ligan med fyra pinnar, dessutom tagna med fyra olika hästar. Det känns jättestort och hur häftigt som helst. Plötsligt har jag kommit in i det på ett helt annat sätt.

”Tror på det jag gör”
På söndag har Kim Eriksson goda möjligheter att bättra på sin V75-statistik ytterligare. Han kör tre hästar och två av dem, Donttellmeanymore och Oleander, singelstreckar han i sitt systemförslag i kusktipset ”Fem tippar V75”. Den tredje, Dumas Sand, rankar han etta…
– Jag tror på det jag gör och tycker att jag kör fina hästar. Och om inte jag tror på dem, vem ska då göra det? säger Eriksson och fortsätter:
Donttellmeanymore (V75-2) var ruskigt fin när han vann på Tingsryd näst senast men senast var han lika dålig som han var bra gången innan. Jag vet inte vad det berodde på men det är inget fel på hästen enligt Niklas (tränaren Niklas Robertsson reds.anm.)  och i min värld glömmer jag senaste starten och konstaterar att vi har ett perfekt utgångsläge nu eftersom han är en av Sveriges startsnabbaste hästar. Vi hänger på en ”spyder” (amerikansk sulky reds.anm.) för första gången och bara åker. Han ska gå optimalt utrustad, utan skor och med helstängt huvudlag. Det ser roligt ut på förhand.
Dumas Sand (V75-6) har en ovana att galopper någonstans i varje lopp men senast travade han hela vägen utvändigt om ledaren. Hur märkligt det än kan låta, när man har kört i dödens över tre varv, blev vi tempotorsk. Hade loppet varit 500 meter längre tror jag att vi hade knäppt ledaren. Det luriga med Dumas Sand är att han måste få sköta sig själv. Det går liksom inte begära att han ska springa fortare än vad han känner för, för då blir det galopp. Samtidigt kan man inte låta honom slappna av heller. Så det hänger på en väldigt skör tråd hela tiden. Men han är hur stark som helst, nästan lika stark som Linjeakvavit, och är han på rätt humör samtidigt som jag håller tungan rätt i mun är han riktigt bra.
Oleander (V75-7) har jag aldrig kört men jag har sett honom massor med gånger och det är en fantastiskt fin travare som verkar ha väldigt högt i tak. Han har även gjort bort sig emellanåt och är lite spänd som det verkar, men det ska bli jättekul att köra honom. Att få köra såna hästar är verkligen jättehäftigt.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86: Spännande framtid för Söderberg
Nästa artikelInför V64: Midsommar med Orecchietti

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.