Inför V86: Spännande framtid för Söderberg

218

soderberg_v86

Fredrik Söderberg och State of Liberty, som inledde karriären med fem raka segrar och kan börja en ny segerrad under onsdagens V86-tävlingar på Vaggeryd. Foto av CLAES KÄRRSTRAND

En relativt okänd tränare.
En toppstammad talang som inledde karriären med fem raka segrar.
I år kan State of Liberty bli hästen som för fram Fredrik Söderberg i rampljuset.
– Jag tror att det här kan bli mitt roligaste år hittills som tränare, men nästa år ska bli ännu bättre, säger 38-åringen.
Stig H Johanssons såg hans potential redan för tolv år sedan.
Trots det är det nog få utanför travsportens innersta krets som vet vem Fredrik Söderberg är.
Men snart kan det bli ändring på det. Fyraårige State of Liberty ser ut att bli hästen som hjälper Karlskoga-sonen upp på den stora scenen.
– Det är en sådan häst man drömmer om att få till stallet. För mig är han perfekt, om man törs säga det. Han har dessutom ett härligt psyke, säger Fredrik Söderberg som 2001 belönades med Stig H Johanssons stipendium.
En utmärkelse som delas ut till unga utövare inom travsporten som anses vara särskilt lovande.
Söderberg jobbade då hos Stefan Söderkvist och använde pengarna för att resa till Frankrike och Jean Etienne Dubois, mest känd i Sverige för elitloppssegern med Coktail Jet 1996.
Ett äventyr som skulle ha varat ett halvår, men blev mer än tre gånger så långt.
Efter hemkomsten tog Söderberg ut proffslicens 2005, men med få starthästar har han sällan synts i de stora sammanhangen.
Förrän i fjol.
När State of Liberty i karriärens sjunde start tog hem Count’s Pride-pokalen på Åby före kulltoppar som Dreams Take Time, Nostromo och Indigious var det också ett genombrott för hans tränare.
– Det är helt klart min största seger och det blev precis sådana känslor som man kan föreställa sig innan. Jag minns att var en väldigt trevlig kväll med bra väder och att allting blev så rätt, även om jag körde ett tufft lopp med hästen så kändes det att det skulle hålla. För mig var det ett kvitto på att man kan vara med och fightas med de allra bästa tränarna, bara man har tillräckligt bra häst.

”Mer optimistisk för varje dag”
Senare på säsongen kvalificerade sig State of Liberty till sitt riktiga eldprov, Breeders Crown-finalen på Sundbyholm i november, men där blev det ingen utdelning.
– Det blev lite för tätt för honom. Vi var tvungna att först kvala in till semifinalerna så det blev tre lopp på kort tid. Han gick inte framåt på det sätt som krävdes för att räcka där. Det var tråkigt, men nu är det en ny säsong och allting har gått enligt planerna i vinter, slår Söderberg fast.
Efter en uppmjukande femteplats i årsdebuten är det nu tänkt att State of Liberty ska återgå till samma segerstaplande som i början av karriären.
– Det är inte helt lätt att hitta lopp åt honom eftersom han är danskfödd, men jag kommer att försöka undvika de allra bästa i kullen. Då tror jag att det är bättre att bygga upp honom i normal konkurrens.
Jaga segrar istället för miljoner alltså?
– Ja, så skulle man kunna uttrycka det.
Vad gäller onsdagens lopp står State of Liberty nästan på kronan inmatchad och möter bara jämnåriga, en perfekt uppgift på pappret.
– Fessutom var jag nöjd med innerspåret, det är precis vad han behöver nu. Tanken är att formen ska sitta där på allvar med det här loppet i kroppen, men han har piggnat till rejält i de sista träningspassen vilket gjort att jag blivit mer och mer optimistisk för varje dag. Taktiken är inte bestämd, ibland drar han iväg efter bilen själv och i sådana fall får han springa i ledningen. I årsdebuten gick han med bakskor och neddövad, men nu tar vi bort det och kör med samma tävlingsbalans som i fjol.
Tror du att han vinner?
– Det säger jag inte, jag har respekt för några av konkurrenterna, men tycker att han är en av tre-fyra hästar som ska räknas i första hand.

Gillar inte att resa
En häst som däremot verkligen är i toppslag för dagen är Söderbergs andra V86-häst, Antagonista som kommer med två raka segrar i ryggen.
– Det är en lustig filur som man aldrig vet var man har. Jag har trott mycket på honom och tyckt att han borde ha tjänat en halv miljon vid det här laget, men hästen har galopperat väldigt mycket. Inför näst senaste starten satte jag på päronskor fram och efter det har han travat.
Då borde väl han också vara en segeraspirant?
– Han kan vinna, men jag vill ändå ligga lite lägre där eftersom det finns flera saker som kan häxa. För det första har han aldrig mött så här tuffa konkurrenter tidigare, men framförallt är det en häst som inte gillar att resa. Efter två mil brukar han jaga upp sig och vi har betydligt längre till Vaggeryd än Färjestad. Det är väl den stressen som gjort att han galopperat många gånger. Jag kan bara hoppas att han håller sig lugn på onsdag och tycker att han ska ses som en outsider. I träningen finns det inget som säger att formen skulle vara sämre i alla fall.
Tror du att fler travintresserade kommer att känna till namnet Fredrik Söderberg när vi summerar 2013?
– Ja, det tror jag. Framförallt tack vare State of Liberty. Han har bara börjat sin karriär och det finns mycket kvar att utveckla. Men sin fulla potential tror jag inte att han når förrän som fem- och sexåring. Det är då det blir riktigt spännande.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelAperfectyankee tvåa bakom en annan svenskhäst
Nästa artikelInför V75: Spikar sig själv med två hästar

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.