Inför V75: Stall Nurmos tillbaka i matchen

112

inför v75® stall nurmos tillbaka i matchen

Efter att ha lyst med sin frånvaro under inledningen av året är Timo Nurmos på lördag tillbaka i hetluften med fyra hästar på V75®.
– Det är väl en spik? säger Andreas Lövdal i stallet om en av hästarna.

Än så länge har Timo Nurmos hästar bara gjort åtta starter under 2023. Någon seger har det ännu inte blivit. På lördag kan det bli ändring på det. Stallformen är på uppgång och var och en i lördagens kvartett startar med segerchans.
– För tre veckor sedan skulle jag kanske ha sagt att de behövde lopp i kroppen, men nu har vi haft ganska bra banor och kunnat jobba dem lite mer som vi har velat. De saknar väl lite granna men inte alls som det var för två-tre veckor sedan, säger Andreas Lövdal i veckans avsnitt av podden V75® – lördag hela veckan.
Han ska själv köra två av stallets hästar på V75 och den första han ska svinga sig upp bakom är Express Love (V75-1), som lottades till det yttre så kallade springspåret i bronsdivisionen.
– Han är lite ojämnt startsnabb och i voltstart har han inte alltid varit den enklaste. Men spår sju är inte helt fel. Då är han ensam där ute och kan hitta rytmen.
Sexåringen har inte tävlat sedan han i november galopperade som slagen i en klass I-final.
– Han hade väldigt fin form innan uppehållet, jag körde bort honom helt på Valla i finalen. Formen ska vara ganska bra nu också. Han är ju ändå en häst som hävdar sig på V75.
Att hästen går upp en klass är inget som oroar Andreas Lövdal nämnvärt.
– Man ska inte ta för hårt på att han är ny i klassen för han har hoppat bort en del pengar och borde ha mer pengar på sig. Han är en av dem som ska räknas tycker jag.

Årsdebut för elitloppshästen
Häst nummer två från stallet är elitloppshästen Seismic Wave (V75-3). Inte heller han har startat sedan STL-finalerna på Solvalla i november, där han slutade oplacerad i Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst. Med Magnus A Djuse i vagnen startar han nu från spår fyra bakom bilen i en gulddivision fylld av startsnabba hästar.
– Han har gått väldigt bra efter uppehåll tidigare och 1 600 meter är lite hans likör. Det kommer bli en rejäl öppning i det här loppet och vi får se hur det blir kört, men hästen känns bra och jag tror att han är redo att göra ett bra lopp direkt. Jag har en bra känsla för honom, han känns fin och fräsch.

”Det är väl en spik”
Timo Nurmos ger Andreas Lövdal förtroendet även bakom Samaritana (V75-6). Hon har ett lopp i kroppen efter vinterträningen och med bara några tusenlappar kvar till gränsen för tillägg står det starka stoet perfekt inne i på startvolten, där hon lottades till spår fem.
– Det är inte det roligaste men hellre fem än bakspår på start. Det finns ändå lite utrymme att ta ut svängen. Sedan är hon ingen startraket utan behöver tid att hitta rytmen. Senast förlorade jag kanske loppet på att hon inte var helt i balans den första biten och jag fick hjälpa henne lite runt svängen och det blev en dryg väg fram. Men hon behövde loppet då och står perfekt inne på kronan nu. Det är väl en spik va? säger Lövdal halvt på skämt, halvt på allvar.
– På Valla näst senast gick hon 12,7 från dödens, då var det i och för sig barfota och jänkarvagn, nu är det skor och vanlig vagn, men går hon 13,5 från dödens eller i spets så…
– Jag vet inte vad de andra kan men den här har alldeles för lite pengar på sig. När hon började tävla tyckte vi att hon var en av de bästa vi hade i kullen och sedan har det strulat och hon har inte gjort så många starter. Men hon känns på gång och det var nära att hon vann senast. Hade hon hållit undan hade hon ju stått med 20 meters tillägg här och inte varit med i loppet, så hon står verkligen bra till.

Inte borta trots svårt läge
Sist men inte minst från stallet att äntra banan är Destino D.J. (V75-7) och det är Jorma Kontio som har den grannlaga uppgiften att lösa de svåra förutsättningarna med startnummer nio bakom bilen över kort distans. Andreas Lövdal låter emellertid inte allt för bekymrat över startspåret.
– Han är lite spänd i startögonblicket så spår nio behöver inte vara fel. Sedan beror det på hur han kommer igenom över 1 600 meter men spåret är kanske inte så tokigt som man tror vi första ögonkastet.
Destino D.J. är en segervan herre som inleder sin fyraåringssäsong med sex segrar på tolv starter, och Andreas Lövdal tror att hästen är redo för en bra prestation direkt.
– Han är en ganska lätt och liten häst och inte beroende av många lopp i kroppen. Han kan behöva någon genomkörare för att vara där han var när han kutade den där 11-tiden, men han är inte så långt ifrån den formen.

Föregående artikelVery Kronos redo för comeback
Nästa artikelDagens GlimmaDubbel 25/2

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.